Ziua Logo
  Nr. 4211 de miercuri, 16 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Slugile lui Mittal
-- Miliardarului indian de la Sidex putin ii pasa de autoritatea Cabinetului Tariceanu sau de contractul de privatizare pe care l-a semnat cu Guvernul Nastase * La Galati nu se respecta decat ceea ce dicteaza Mittal
Muncitorii de la ArcelorMittal Galati, fostul Sidex, au intrat luni in greva din disperare. Ei nu-si mai pot hrani familiile, iar indianul Mittal, care scoate profituri de sute de milioane de dolari anual din Romania le-a mai si taiat din drepturile pe care le aveau. Din cauza lipsei de investitii, la Galati sunt zeci de accidente mortale de munca in fiecare an. Guvernul se tine departe de scandal pentru ca, chipurile, nu se amesteca intr-un conflict sindical.
Guvernul insa nu ar trebui decat sa-si faca datoria si sa ii oblige pe indieni sa respecte clauzele privind investitiile de 500 de milioane dolari la care s-au angajat si sa verifice la sange facturile umflate. De asemenea, ar trebui aplicate sanctiuni de zeci de milioane de dolari in cazul constatarii incalcarii legislatiei de mediu. Daca s-ar fi facut toate aceste lucruri, greva din aceste zile nu ar mai fi avut loc. Muncitorii nu ar mai fi avut de ce sa iasa in strada. Autoritatile nu fac insa nimic din cauza unor vechi cardasii legate de banii de la Sidex. Sindicatul Solidaritatea a pichetat AVAS pentru a afla clauzele contractului de privatizare Sidex, ba chiar a ajuns si la Bruxelles din aceasta cauza. Astazi, le oferim sindicalistilor cateva dintre informatiile pe care autoritatile nu vor sa le publice sub pretextul confidentialitatii contractului de privatizare.
In ianuarie 1990, Sidex, denumit in mod diversionist "gaura neagra", avea in realitate o avere de trei miliarde de dolari in materii prime, produse finite si disponibilitati banesti. In momentul privatizarii, averea de trei miliarde disparuse, in schimb se inregistrau datorii si de trei miliarde de dolari. Adica, in cativa ani, au disparut sase miliarde de dolari de la Sidex. Beneficiarii au fost Balli Group, pe de o parte si mai multe firme romanesti de cealalta parte.
Balli Group este o firma iraniana cu sediul la Londra, actualmente aflata pe lista neagra a Guvernului SUA pentru ca a incalcat legislatia americana prin vanzarea de avioane americane in Iran. Balli a fost adusa in Romania de catre generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Economiei si al Apararii. Balli a creditat Sidex cu 100 de milioane de dolari, pentru finantarea productiei, materiilor prime si salariilor. In schimb, a constituit casa de comert Sidex International, unde Balli avea 60% si Sidex 40%. Sidex vindea marfa la Sidex International, in pierdere. La randul sau, si Sidex International vindea mai departe marfa in pierdere, iar datoriile se acumulau la combinatul galatean, iar profitul la Balli. Mai mult, Balli a obtinut o clauza de preemptiune conform careia, in cazul privatizarii, era prima firma invitata. Acest privilegiu a fost acordat de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), actionar din partea statului la Sidex, condus de senatorul PDSR Emil Dima. Intre 1990-1999, Sidex a fost administrat de fostul deputat PDSR Ion Florentin Sandu, de Dumitru Nicolae - actualul primar PSD al municipiului Galati si de Siderman, o firma de management in spatele careia se aflau tot profitorii combinatului. Firmele romanesti, la randul lor, au furat pur si simplu. Sarjele de tabla de cea mai buna calitate erau declarate rebuturi si cumparate de firmele romanesti care, astfel, au furat mai mult decat Balli. Practic, pierderile inregistrate erau de un milion de dolari pe zi.
Licitatie cu o singura firma
Privatizarea a fost de fapt un cadou de miliarde facut de Guvernul Nastase lui Lakshmi Mittal. Firma Mittal a fost adusa, la randul ei, de catre Balli, in Romania. In primul rand, consultantii, angajati de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), succesorul FPS, nu au mentionat in caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei informatii importante, cum ar fi dreptul de preemptiune al lui Balli asupra prioritatii la privatizare, precum si litigiul dintre Balli si Sidex referitor la Declaratiile de Incasare Valutara (DIV), in valoare de 52 de milioane de dolari. Au depus oferte pentru cumpararea Sidex firmele Mittal Steel, concernul francez Usinor si un grup de firme romanesti condus de Metanef. Ofertantii au aflat, socati, din caietul de sarcini, ca trebuie sa achite datoriile istorice ale Sidex, de trei miliarde de euro si sa se angajeze ca nu vor disponibiliza nici unul din cei 33.000 muncitori timp de cinci ani.
Usinor si Metanef s-au retras de la licitatie, iar APAPS a declarat castigatoare firma AVAS. Tony Blair a santajat partea romana sa dea combinatul lui Mittal, in schimbul intrarii Romaniei in NATO.
Proces ArcelorMittal - Comisia Europeana
ArcelorMittal a dat in judecata Comisia Europeana pentru anularea unor dispozitii ale Directivei privind cotele de emisii de gaze cu efect de sera, considerand ca ii este ingradita libertatea de a desfasura o activitate economica.
Greve in Bulgaria si Franta
Muncitorii bulgari de la combinatul de oteluri Kremikovtzi, detinut in proportie de 71% de Pramod Mittal's Global Steel Holdings, au protestat ieri fata de intarzierea platii salariilor, informeaza Rompres. Datoriile fabricii, la sfarsitul anului 2007, se ridicau la 854 de milioane de euro. In Franta, angajatii de la fabrica ArcelorMittal din localitatea Grandrange au demonstrat saptamana trecuta impotriva concedierii a 600 de angajati din totalul de 1.100.
Un adevarat macel
Prin contract, Mittal s-a angajat sa investeasca 500 de milioane de dolari in cinci ani pentru retehnologizare si mediu. ArcelorMittal nu poate fi verificata daca a indeplinit clauza de investitii din cauza ca AVAS, succesorul APAPS, condus de liberalul Teodor Atanasiu, sustine ca toate clauzele din contractul de privatizare sunt secrete. Din cauza lipsei de investitii, la ArcelorMittal Galati este un adevarat macel. Intr-un singur an sunt mai multe accidente mortale decat in intreaga perioada de pana la 1989. Galateanul Paul Pacuraru, ministrul Muncii, este amabil cu ArcelorMittal pentru ca si el a facut afaceri cu Sidex prin firma sa Eurocom, care cumpara benzene si tabla. Clauzele de mediu nu pot fi urmarite. Cu toate acestea, Silvian Ionescu, fostul comisar al Garzii de Mediu a amendat ArcellorMittal pentru nerespectarea clauzelor de mediu si poluare. Subalternii lui Silvian Ionescu de la Garda de Mediu Galati, membrii PNL au refuzat insa sa aplice sanctiunea, pe motiv ca s-ar fi varsat o calimara de cerneala pe procesul verbal al amenzii.
Trei miliarde de dolari de la Musetescu
La semnarea contractului de privatizare AVAS, condusa de Ovidiu Musetescu, a renuntat la plata datoriilor de trei miliarde dolari. Pretul negociat a fost de numai 77 de milioane de dolari. Mittal a cerut sa plateasca doar 25 de milioane de dolari, urmand ca restul, de 52 de milioane de dolari sa-i plateasca daca SIDEX (adica tot el) ar pierde procesul cu Balli (prietenii lui Mittal) privind Declaratiile de Incasare Valutara de 60 de milioane dolari.
Ca sa nu aduca de acasa cei 25 de milioane de dolari, Mittal a solicitat sa fie "observator" la combinat timp de sase luni, practic sa aiba drept de veto. Astfel a reusit sa scoata tot din combinat cei 25 de milioane de dolari prin afacerile cu Sidex. Restul de 52 de milioane de dolari nu i-a mai platit niciodata din cauza ca Sidex a pierdut ulterior contra lui Balli arbitrajul privind aceasta suma. La cabinetul de avocatura care a reprezentat pe Sidex la arbitraj a lucrat si Ioana Tariceanu. Mittal a mai cerut ulterior si 24 de addendumuri (acte aditionale) la contractul de privatizare in situatia in care Guvernul le-a trantit usa in nas concurentilor lui Mittal la licitatia de privatizare. Le-a permis, de exemplu, indienilor sa recurga la disponibilizari voluntare de personal, iar salariile compensatorii, de circa 120 de milioane de dolari, ale celor 20.000 muncitori care au parasit Sidex au fost platite de la buget. Tot de la bugetul statului s-au mai platit si cei 24 de milioane de dolari lui Balli, pentru a renunta la dreptul de preemptiune la privatizarea Sidex.
Nastase l-a facut om pe Mittal
Sidex Galati este o bijuterie a siderurgiei. A fost construit la inceputul anilor 1960 cu tehnologie si credite occidentale. Trebuie adaugat ca in siderurgie evolutia tehnologica este lenta.
Combinatele siderurgice americane, de pilda, nu sunt superioare tehnologic celui galatean. De asemenea, ArcelorMittal Galati, cum se cheama Sidex in prezent, este o unitate de top in siderurgia mondiala motivul intrucat este un combinat integrat de otel. Adica are furnale pentru turnarea otelului, laminare la cald si rece precum si sectie de tevi. Dupa privatizare, a explodat si cererea de otel pe piata mondiala, in special datorita comenzilor din China, iar pretul pe tona a sarit de la 200 dolari la 600 dolari.
Lakshmi Mittal, patronul Mittal Steel, era un necunoscut pana sa puna mana pe Sidex. Dupa ce a primit cadoul nesperat de la Guvernul Nastase, Lakshmi Mittal a devenit in scurt timp al patrulea bogatas al planetei, cu o avere de 45 de miliarde de dolari, fiind inclus in clasamentul celor 100 de oameni influenti din lume, alcatuit de revista Forbes. Sidex a fost denumit de-a lungul timpului "morman de fiare vechi", "energofag", "gaura neagra", in mod mincinos. In realitate, combinatul galatean a fost trambulina care l-a ajutat pe afaceristul indian sa puna mana pe grupul european Arcelor.
Pagina realizata de George SCARLAT 
 Afisari: 2053  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Barbaria monstruoasa indiana, oare poate fii exportata de foarte cruzii, durii indieni-oameni de    de Hu Ciu Tzi
Indienii cea mai jegoasa natie   de Rollo
sugestii   de Crusader
oameni avem, sindicate putem avea   de avarfreson
in tara lui papura voda,nesimtirea,lacomia,neomenia   de silviana
Plus 90 ml USD de la BCR, plus impozite micsorate   de Bestia Ganditoare
Unde e problema?   de ARP
Ramine ca in tren !   de Tractoristu
Eu nu am vazut   de FB
Unde-i DNA-ul?   de Ratacitul
Indienii, cei mai zgarciti oameni pe fata pamantului   de ionescu
Strainul   de vranceano
NU NE VINDEM TARA...   de JohnGreen1
sI TOVARASUL NASTASEL E SLUGA?   de Radu Dragan
CINE?   de (I)rationalul
Si uite asa dam de......   de alex dalaion
cu armele lor   de Tudor190
A r h i v a
  Alegeri fara filtru de integritate    4 comentarii
  Incursiune in Secuime    18 comentarii
  Nu le mai ajunge pamantul!    4 comentarii
  Oprescu intra in cursa    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Un film XXX cu Marilyn - un milion de dolari (3249 afisari)
 Diplomatia romaneasca, pe urmele lui Stefan Andrei (3181 afisari)
 Incursiune in Secuime (2668 afisari)
 Alina cea frumoasa si desteapta (2621 afisari)
 Slugile lui Mittal (2053 afisari)
 Ce urmeaza dupa era dominatiei SUA (2478 afisari)
 Un artist al Operei Nationale din Bucuresti a murit pentru ca a rostit cuvantul "MacBeth" (2478 afisari)
 Vitaminele ucigase (1968 afisari)
 Scandal in Canada, dupa ce Crocs a anuntat ca isi muta fabrica in Romania (1961 afisari)
 "Printesa Diana a murit, depasiti momentul!" (1806 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01560 sec.