Ziua Logo
  Nr. 4209 de luni, 14 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernare la plesneala
-- Cabinetul Tariceanu impune norme cu impact social, pe care apoi le retrage sau nu, functie de reactia publica * Ultima isprava: tichetele cadou, despre care ministrul Vosganian spune acum ca se dau, nu se iau
Guvernul a parafat, pe sest, in cursul acestui an, mai multe acte normative de interes public ce au fost descoperite numai la aparitia lor in Monitorul Oficial. Impozitarea cadourilor, infiintarea unei structuri politienesti, denumita Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica, suprimarea tichetelor cadou - sunt cateva dintre masurile care, desi afecteaza populatia, nu au fost dezbatute public anterior adoptarii.
Comunicatorii Executivului nu au dat explicatii cu privire la promovarea acestor norme de interes pentru cetatenii Romaniei. Abia cand contribuabilii au aflat, dupa publicarea in Monitor, ca li s-a mai luat ceva, iar protestele au izbucnit, Guvernul a facut "o analiza" si a dat inapoi.
Este cazul tichetelor cadou, suprimate de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta, pe motivul aplicarii unei politici salariale "stranse", corelata cu performantele economiei. OUG 37/2008, prin care Executivul a interzis institutiilor publice sa mai acorde angajatilor un bonus valoric ca o motivare suplimentara salariului, a fost adoptata, pe tacute, in 26 martie. Doua saptamani mai tarziu a aparut in Monitor, starnind criticile sindicatelor si partidelor. Conducerea PNL i-a solicitat ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, sa elaboreze un raport privind impactul pe care il poate avea asupra Bugetului de Stat acordarea tichetelor cadou si sa aprobe eliberarea acestora in cazul in care acest impact nu afecteaza echilibrul bugetar. Sambata, la Craiova, ministrul a anuntat ca tichetele cadou pot fi acordate in continuare bugetarilor, in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau de la bugetele locale, dar nu din sumele reprezentand impozit pe venit. "S-a lansat o adevarata dezbatere pe tema tichetelor cadou. PSD acuza ca prin acesta masura ne batem joc sau calcam in picioare interesul national. Eu cred ca interesul national este sa cream cat mai multe locuri de munca", a spus Vosganian, conform Mediafax.
Tichete pentru ortodocsi
Colegul sau de Cabinet, Teodor Melescanu a confirmat ieri ca "se pot da tichete daca sunt prevazute in bugetele institutiilor, in limitele in care erau prevazute, pentru ca acest lucru nu va afecta echilibrul bugetar". Melescanu a adaugat ca, in discutia avuta la nivelul conducerii PNL, miercuri, s-a mentionat si faptul ca o serie de administratii locale au acordat deja, cu ocazia Pastelui catolic, unui numar de cadre didactice asemenea tichete cadou. El a adaugat ca liberalilor nu li se pare deloc normal sa asiste la o discriminare fata de cei care sarbatoresc Pastele mai tarziu, cum este cazul ortodocsilor.
Decizii luate pe ascuns
Adoptarea pe sub masa a masurilor nepopulare, cum este cazul suprimarii tichetelor cadou, a devenit o practica la Palatul Victoria. De obicei, reglementarile de acest gen nu sunt anuntate nici la finalul sedintelor de Guvern, nici in comunicate de presa ale ministerelor. Executivul este una din institutiile cele mai lipsite de transparenta, iar legile in vigoare ii permit acest lucru. Sedintele de Guvern nu sunt niciodata publice, fiind imposibil de stiut care au fost temele dezbatute. Spre deosebire de procedura parlamentara, care permite accesarea imediata a documentelor parafate, continutul integral al actelor adoptate la Palatul Victoria nu poate fi cunoscut decat dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Tariceanu da vina pe functionari
Primul ministru s-a prevalat de responsabilitati in cazul impozitarii cadourilor, ce era cuprins intr-un Ordin al ministrului Muncii (92/2008 din 8 februarie), ca si cum nu ar fi stiut nimic despre aceasta decizie.
Ordinul stabilea ca daca angajatorul acorda salariatului masina, casa, telefon in pachetul de serviciu, acestea nu se impoziteaza, dar daca le da cu caracter personal, avea obligatia, conform Codului Fiscal, sa le includa in baza de contributii de asigurari sociale. Desi demersul era menit sa mai adune ceva bani destinati acoperirii cresterii pensiilor, in urma scandalului creat, Calin Popescu Tariceanu ii cere ministrului Muncii, Paul Pacuraru (foto), in 25 februarie, sa ii "penalizeze" pe functionarii care au elaborat Ordinul privind impozitarea cadourilor. Mai mult, seful Executivului a apreciat ca s-a facut "o greseala" atat prin emiterea respectivului Ordin, cat si in comunicarea pe acest subiect. Astfel, prin Ordinul 122, Pacuraru revine si excepteaza de la calculul contributiei asigurarilor sociale cadourile in bani oferite in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii. Prin acelasi Ordin se renunta la contributiile datorate pentru sumele primite in baza unor conventii civile de prestari de servicii sau contracte de colaborare, precum si la impozitarea unor venituri in natura.
Transparenta pe hartie
Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie nu poate fi ingradit, autoritatile publice "potrivit competentelor ce le revin" find obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal, spune Constitutia Romaniei la articolul 31.
O reglementare ignorata de guvernanti este Legea privind transparenta decizionala (52/2003). Aceasta are drept scop sporirea gradului de responsabilitate a administratiei publice fata de cetatean, ca beneficiar al deciziei administrative; stimularea participarii active a cetatenilor in procesul de luare a deciziilor administrative si in procesul de elaborare a actelor normative; sporirea gradului de transparenta la nivelul intregii administratii publice. In plus, "Principiul comunicarii si transparentei" reprezinta, pe hartie, temelia Programului de guvernare. "Guvernul va informa permanent publicul asupra activitatii sale, atat in stadiul de evaluare a politicilor publice, cat si in momentul adoptarii si implementarii deciziilor, furnizand in orice moment informatii complete, obiective si consistente de natura financiara ori in legatura cu misiunea si planificarea sa strategica", scrie in documentul incalcat sistematic de autori.
Megastructura politieneasca
Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica este o megastructura controversata, infiintata printr-o Hotatare de Guvern (373 din 31 martie), ce a devenit cunoscuta doar dupa publicarea acesteia
in Monitorul Oficial.
Decizia de a crea Centrul s-a luat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (25 martie), ce a precedat summit-ul NATO de la Bucuresti, printr-un consens premier-presedinte. Executivul a dat viata acestei structuri, dar nu a suflat un cuvant despre respectivul act normativ. Conform textului aparut in Monitorul Oficial, Centrul va functiona in cadrul Ministerului de Interne si va coopta reprezentanti din zece ministere si patru servicii secrete. Discutiile iscate ulterior de prevederile Hotararii de Guvern au reliefat faptul ca SRI a dobandit puteri sporite in privinta interceptarii comunicatiilor. Mai mult, prin aceasta reglementare statul va avea acoperire legala pentru interventia in forta, impotriva oricaror manifestari de amploare, deoarece membrii acestui Centru pot aprecia daca o actiune de strada sau miting reprezinta un potential pericol la adresa ordinii publice.
Pagina realizata de Anca HRIBAN si Ovidiu BANCHES 
Alte articole
  Tăriceanu nu exclude ca PNL să intre la guvernare după prezidențiale, dar in anumite condiții    (2009-09-05 21:52)
  Tăriceanu: PNL va fi chemat să-și asume guvernarea mai devreme decat ne așteptam    (2009-02-02 09:27)
  Tăriceanu, despre programul de guvernare: PNL trebuie să fie "vizionar și mai ambițios"    (2008-07-29 15:24)
 Afisari: 1127  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dle Shadoww!Slugarnicia liderului FEN,era mai mult decat suspecta.   de LENIO
la...   de Viorica Ianc
ne-am saturat de tichetele pe care nici nu le primeam   de Adame
Guvern   de Mona G.
GUVERNARE LA PLESNEALA SAU CUM SA MAI OBTINEM 15%?   de Alex.Pandrea
Oligarhia cleptocrata   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Boieri in roba    10 comentarii
  Anul falimentelor    2 comentarii
  E-uri pe paine    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sosia lui Stalin rupe tacerea (4543 afisari)
 Criza mondiala sperie G7 (3302 afisari)
 E-uri pe paine (2754 afisari)
 Boieri in roba (2207 afisari)
 Buldogul politic si oaia (2017 afisari)
 Sex oral cu Marilyn Monroe pentru suma de 1.5 milioane de dolari (6199 afisari)
 Presa rusa: Putin s-ar putea sa isi paraseasca sotia pentru o gimnasta (4129 afisari)
 Virginitatea unei copile de 13 ani este vanduta la targ cu 2.400 de lei  (3539 afisari)
 Decolteu in premier(a)  (2627 afisari)
 Madonna face gimnastica de-i ies venele din cap (1888 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01502 sec.