Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adomnitei in vacanta de Bac
-- Ministrul Educatiei schimba metodologia cu doua luni inainte de examen * Profesorii si parintii il acuza de propaganda electorala
Intentia ministrului Cristian Adomnitei de a schimba metodologia de sustinere a bacalaureatului cu doar doua luni inainte de examen a starnit alt val de nemultumiri impotriva sefului Educatiei. Propunerea de introducere a mai multor grade de dificultate la examenul de anul acesta este catalogata de Federatia Educatiei Nationale (FEN) si de Federatia Nationala a Parintilor - Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP) un gest clasic de propaganda electorala.
"Chiar de la inceputul mandatului ati declarat ca nu vreti sa se discute de o "Reforma marca Adomnitei", observam ca, din motive electorale, v-ati razgandit. Nu ne referim la pachetul de legi, pe care apreciem ca l-ati realizat dintr-o motivatie politicianista, ci la schimbarea metodologiei de sustinere a Bacalaureatului. Ca si in cazul proiectelor de legi, ati sarit peste anumite etape, cum sunt consultarea partenerilor sociali si anuntarea schimbarilor inainte de inceperea anului scolar. Suntem cu totul de acord cu dumneavoastra ca trebuie sa existe o exigenta mai mare si un grad de dificultate mai ridicat in ceea ce priveste Bacalaureatul. Lucrul acesta nu poate fi insa aplicat pe nepusa masa, cu doar doua luni inainte de examen, incalcand Legea invatamantului, care stipuleaza ca orice schimbare se anunta inainte de inceperea anului scolar", sustin Catalin Croitoru si Mihaela Guna, liderii celor doua federatii, in scrisoarea deschisa adresata ieri ministrului Adomnitei.
Liceenii, discriminati
Cele doua federatii apreciaza ca "invatamantul de stat este unul mediu si nu de elita" si, ca urmare a nivelului la care a ajuns invatamantul romanesc prin managementul pe care il intelege Adomnitei sa il aplice in conducerea la nivel national a acestui domeniu, marea masa a elevilor de liceu, aflati in anii terminali, sunt de nivel mediu. "De aceea consideram ca ceea ce faceti acum, prin aceste subiecte cu grad de dificultate foarte ridicat, va conduce la discriminari, neoferind tuturor elevilor sanse egale si acces liber privind promovarea acestui examen si finalizarea cu o diploma de absolvire a investitiei lor si a parintilor lor, in patru ani de efort. Ei sunt acum la nivelul la care i-ati format. (...) Daca vreti sa ridicati nivelul de dificultate al examenului, propuneti pentru anul viitor o varianta noua, insa nu inainte de a introduce mai multe tipuri de bacalaureat, pe grade de dificultate: unul pentru elevii care vor sa ramana cu 12 clase, unul pentru cei care vor sa urmeze scolile postliceale si unul pentru cei care doresc sa urmeze o facultate", sustin semnatarii scrisorii.
"Finalele" Adomnitei, pe 11 aprilie"
In replica, ministrul sustine ca a lansat in dezbatere publica, la 1 martie, subiectele pentru Bacalaureatul 2008, iar pana pe 31 martie, toti cei interesati au putut sa-si exprime punctul de vedere pe marginea acestora. "Ministerul a tinut cont de toate propunerile, astfel ca in variantele finale, care se vor publica pe 11 aprilie, pe site-ul MECT, s-a procedat, unde a fost cazul, la o diminuare a gradului de dificultate a unor itemi. Acest lucru nu poate fi considerat o incalcare a Legii invatamantului, asa cum se precizeaza in scrisoarea deschisa", precizeaza Cristian Adomnitei, intr-un comunicat remis redactiei.
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Adomnitei: A fost cel mai bine organizat BAC din '90 pana in prezent    (2008-07-10 17:40)
  Adomnitei: Bacalaureatul este in continuare folosit politic de PD-L    (2008-07-07 17:09)
  Judetele de bastina ale ministrului Educatiei si secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, in topul promovarii BAC-ului    (2008-07-07 17:00)
  Plangerea ministrului Adomnitei a bulversat aiurea Bac-ul, Parchetul si Politia    (2008-06-24 17:23)
  Ministrul Adomnitei s-a grabit sa acuze fraude la Bac', dar a aratat ca habar n-are cum se da examenul    (2008-06-23 17:40)
 Afisari: 560  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Raca in Partidul Liberal pe taxa auto    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01656 sec.