Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vodafone si Orange dau serverele la ascultat
-- Companiile de telefonie au declarat ca vor respecta legea, asa cum a fost ea dictata in sedinta secreta la CSAT din 25 martie. SRI recunoaste ca va avea acces total la informatii
Dezvaluirile Ziarului Ziua privind obligarea firmelor de telefonie si Internet de a pune la dispozitia SRI serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin au declansat o adevarata furtuna in randul reprezentantilor anumitor firme care ofera asemenea solutii, dar si in randul politicienilor.
Dupa cum v-am informat in editia de ieri, presedintele Basescu si premierul Tariceanu au aprobat in ultima sedinta CSAT o hotarare prin care SRI va avea acces total la echipamentele firmelor de comunicatii pentru a efectua interceptari. Masura a fost transmisa firmelor din domeniu printr-o decizie semnata de presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Aceasta decizie obliga firmele care furnizeaza servicii de telefonie mobila, fixa sau Internet sa "puna la dispozitia autoritatii nationale in materia interceptarii comunicatiilor, serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin in vederea asigurarii functiei de interceptare legala a comunicatiilor".
SRI da vina pe progres
Serviciul Roman de Informatii a reactionat, oficial, in cursul zilei de ieri si ne-a transmis o precizare prin care incearca sa minimalizeze efectele hotararii CSAT si a deciziei presedintelui ANRCTI. Potrivit Biroului de Presa al SRI, "decizia ANRCTI in cauza nu creeaza si nu determina <<puteri sporite>> pentru SRI, ci asigura, asa cum prevede si OUG nr.79/2002 privind cadrul general de
reglementare a comunicatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare (aprobata prin Legea nr. 591/2002), solutia tehnica necesara operationalizarii de catre toti furnizorii de retele sau de servicii de comunicatii electronice a functiei legale de interceptare, in concordanta si cu normele europene in materie, respectiv cu cele ale Directivei 58/2002 a Parlamentului si Consiliului European privind confidentialitatea si comunicatiile electronice." Practic, SRI recunoaste faptul ca va avea acces total la orice echipament al furnizorilor de telefonie si Internet pentru a efectua interceptari. Explicatia data de reprezentantii acestui serviciu secret se bazeaza pe prevederile unor legi care au formulari ce lasa loc interpretarilor, dar si unor posibile abuzuri in materie de interceptari.
SRI considera ca s-a hotarat modificarea metodelor tehnice de interceptare avand in vedere faptul ca "pe fondul celor mai recente dezvoltari tehnologice, piata comunicatiilor din Romania a inregistrat in ultimul timp evolutii ample. Acest fapt a necesitat completarea cadrului de reglementare in comunicatii, in acord cu dispozitiile legislatiei interne si cu recomandarile europene in domeniu, inclusiv in ceea ce priveste suportul tehnic al operatorilor pentru interceptarea legala a comunicatiilor.
Marile companii se conformeaza
La solicitarea Mediafax de a preciza daca au pus in aplicare decizia ANRCTI, companiile Orange Romania si Vodafone Romania au precizat ca respecta legislatia in domeniu. "In Romania, ca si in celelalte tari din comunitatea europeana, activitatea de interceptare legala a comunicatiilor este reglementata prin lege. Orange Romania respecta prevederile legale si pune la dispozitia organelor abilitate ale statului, numai in conditiile legii, posibilitatea tehnica de interceptare a comunicatiilor", a precizat Orange Romania. "Vodafone Romania isi desfasoara intreaga activitate pe baza legislatiei in vigoare si respectand normele si reglementarile de industrie. Credem ca ANRCTI este cea mai in masura institutie sa ofere detalii despre aceasta noua reglementare", a precizat si Vodafone Romania.
Presedintia a refuzat sa faca vreo precizare in legatura cu hotararea CSAT din 25 martie pe baza careia a fost emisa decizia ANRCTI. De acum inainte, firmele de telefonie si Internet sunt obligate nu numai sa acorde sprijin tehnic pentru realizarea interceptarilor, dar trebuie sa predea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) din cadrul SRI toata logistica (servere si console-n.r.) pentru a permite acestui serviciu secret sa faca interceptarile ferit de ochii lumii, din sediile sale. (Doru DRAGOMIR)
Legea veche favorizeaza abuzurile
Din cauza caracterului ambiguu al formularilor din decizia presedintelui ANRCTI, exercitarea puterii de interceptare poate da nastere cu usurinta la abuzuri cu consecinte negative pentru o societate democratica. Interceptarea comunicatiilor poate fi privita ca necesara intr-o societate democratica numai daca sistemul de supraveghere secreta contine garantii adecvate impotriva abuzurilor. Legea romaneasca este invechita si nu ofera garantii impotriva abuzurilor. Nu este intamplator ca s-au adoptat aceste masuri chiar acum, folosindu-se pretextul organizarii Summitului NATO, deoarece este an electoral si anumite cercuri ale puterii doresc cu orice pret sa stie ce face adversarul.
Teodor Melescanu, ministrul Apararii
Cereti desecretizarea stenogramei
Teodor Melescanu (PNL) a confirmat ieri ca in ultima sedinta CSAT a existat o "discutie" despre inlesnirea accesului SRI la serverele operatorilor de telefonie, in timpul summit-ului NATO, dar a sustinut ca nu poate da mai multe detalii despre acest subiect. "Da, a fost o discutie in acest sens legata de asigurarea conditiilor de securitate pentru summit", a sustinut Teodor Melescanu. El i-a sfatuit pe ziaristi sa ceara desecretizarea stenogramei sedintei CSAT. "Daca se doreste cunoasterea pozitiilor pe care le-a exprimat fiecare, cea mai buna solutie e sa solicitati ca stenograma sa fie desecretizata. In rest, eu nu va pot vorbi despre ceea ce s-a discutat acolo", a conchis Melescanu. (R.G.)
APADOR-CH
Lucrurile trebuie explicate mai clar
Decizia ANRCTI, menita sa clarifice o decizie a CSAT privind interceptarile comunicatiilor electronice, este ambigua, lasa loc de interpretari si, mai grav, de abuzuri, apreciaza APADOR-CH, sustinand ca este necesara o clarificare urgenta a prevederilor actului criticat. "Lucrurile trebuie explicate mai clar. Limbajul folosit este normal sa fie tehnic, dar este imposibil de inteles. Nu stim la ce servere se refera, nu stim la ce echipamente, nu stim, pana la urma, nimic. Conform Conventiei Europene a Drepturilor Omului, legea trebuie sa fie previzibila, altminteri regula conform careia necunoasterea legii nu inlatura raspunderea nu mai poate functiona", a apreciat, intr-o declaratie acordata, luni, agentiei Mediafax, directorul executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Diana Hatneanu.
Costica Canacheu, deputat PD-L
"Legea trebuie respectata"
Deputatul Costica Canacheu a declarat ca indiferent de deciziile care se iau in CSAT procedura stipulata prin lege trebuie respectata. "Accesul Parchetului sau SRI la interceptari trebuie sa se faca doar cu acordul unui judecator. Totul trece pe la judecator, in cauze clare", a spus pedelistul. Acesta a adaugat ca derogarile de la lege nu sunt permise. Precizand ca nu cunoaste sensul discutiei din CSAT, Canacheu a spus totusi ca din punct de vedere legal nu se justifica vreo derogare speciala pentru Summitul NATO. "E o lege valabila inainte, in timpul si dupa Summit", a conchis Canacheu. (A.I.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
"Avem un scandal cat casa"
Mircea Geoana a declarat ieri ca daca informatiile despre hotararea CSAT legata de serverele marilor operatori de telefonie mobila se verifica, asistam la un gest de o gravitate fara precedent. "Trebuie verificat daca aceste informatii sunt reale. Daca da, atunci este vorba de un gest de o gravitate deosebita cu privire la protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor", a afirmat el. Geoana a spus ca, daca informatia este corecta, asta ar insemna ca tot ceea ce inseamna autorizatii ale judecatorilor pentru interceptarea convorbirilor telefonice are deveni fara obiect. "Daca cineva intra cu bocancii intr-un astfel de subiect legat de libertatea cetatenilor, inseamna ca avem un scandal cat casa", a adaugat el. (R.G.)
 Afisari: 1300  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
acces total nu presupune si folosire totala!!!!   de silviana
NU EXISTA INTERCEPTARE LEGALA A COMUNICATIILOR SAU PERCHEZITIE FARA AVIZ JUDECATORESC!    de Roman Curajos
Dupa model original: "Made in the USA" II   de Uliu_Roman
"interceptare legala a comunicatiilor".   de meditare
Stenograma,   de frinaru
ZICETI NU INTERCEPTARILOR TELECOM ILEGALE FARA AVIZ JUDECATORESC   de Roman Curajos
A r h i v a
  Servieta lui Dumnezeu    10 comentarii
  Dosarul Zambaccian, nul    3 comentarii
  Procesul averii lui Dan Ioan Popescu se rejudeca    3 comentarii
  Tariceanu s-a saturat de Cioroianu    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01476 sec.