Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cui apartine pamantul Romaniei?
Cristian UNTEANU 
-- Intrebare la care responsabilii nostri politici, dar in acelasi timp si CSAT-ul, ar trebui sa fi meditat pana acum. N-au facut-o, cu toate ca este vorba despre o problema esentiala care tine de securitatea nationala si in functie de care se pot defini strategiile viabile de dezvoltare.
Sigur ca e bine sa ne intereseze soarta Republicii Moldova, sa ne implicam activ in destinul atlantist al Ucrainei sau Georgiei, sa ne dorim sa devenim liderii de necontestat ai lacului rusesc al Marii Negre, dar incapacitatea noastra reala de insertie in jocurile europene se dovedeste mai intai acasa, prin lipsa evidenta a unei bune guvernari.
Pentru ca numai asa se poate explica de ce, in 2008, ca tara membra NATO si UE, nu dispunem de un cadastru funciar national. Nimeni nu poate spune cui apartin terenurile din Romania si nimeni nu poate prezenta o sinteza nationala in acest sens. Ca atare, atunci cand la Bruxelles a fost pusa intrebarea "cat din teritoriul arabil al Romaniei este acum lasat in paragina?", raspunsul a fost relativ usor de dat: patru milioane de hectare, adica aproximativ 25% din ceea ce reprezinta potentialul ofertei Romaniei in domeniu. Numai ca, la intrebarea urmatoare, "cui apartin terenurile?", raspunsul a fost ca nu prea stim, tocmai fiindca n-avem inca un cadastru national. Cu candoarea caracteristica, ai nostri raspund si acum ca in nota de motivare a OUG nr 78/04-09-2003: "Daca avem in vedere durata aplicarii legilor fondului funciar, constatam ca cel mai adesea imobilismul s-a datorat invocarii utilitatii publice a unor terenuri agricole, in conditiile in care actele primare sau justul titlu al cetateanului, beneficiar al reglementarilor din materia funciara, il indrituiau la amplasamentul ce il avea de reconstituit. In consecinta, s-a ajuns la situatii paradoxale, cum ar fi o balanta a fondurilor funciare irelevanta din punct de vedere cadastral, suprafetele solicitate si probate cu acte de beneficiari nu se mai pot regasi fizic, intrucat se invoca proprietatea publica a statului". Adica, mai pe scurt, explicatia nenumaratelor smenuri cu retrocedari, schimburi fantoma si nereguli legalizate din prostie sau rea-vointa.
Atunci cum se fac platile directe catre agricultori prin Agentia Nationala de Plati? Nu trebuie confundate lucrurile, deoarece platile se fac catre producatori (si nu catre proprietarii de terenuri) si identificarea suprafetelor este clara, ca si natura productiei realizate. Da, dar asta nu usureaza decat aparent problema, deoarece agricultura noastra (cu exceptia celor catorva zeci de mari proprietari) ramane caracterizata printr-o parcelare extrema a terenurilor si, pe de alta parte, prin lipsa de previzibilitate pe care o da absenta unui statut cert al proprietatii. Pentru ca proprietatea nu este inca definita si statuata in foarte multe cazuri, agricultorul ramane inca prizonierul vechii logici de productie limitate la anul agricol, fara posibilitatea de a avea o proiectie pe un minimum de trei ani, cu garantiile oferite de un sistem politic stabil si de o legislatie care sa nu se mai schimbe in ritmul ametitor de acum.
Cine ar trebui sa realizeze cadastrul? Interesele politice evidente au facut ca operatiunea sa treaca de la Ministerul Agriculturii la cel de Interne si Administratie publica, moment in care si interesul operatorilor de cadastru s-a focalizat aproape exclusiv spre partea manoasa a afacerii, adica zona interesanta pentru sectorul imobiliar, lasandui-i pe agricultori mai la urma, cei mai putin importanti si productivi. In fine, dincolo de asta, din punctul de vedere al securitatii nationale, cineva ar trebui sa fie interesat de numele proprietarilor de terenuri din Romania, poate mai intai de toate in anumite regiuni strategice, Transilvania spre exemplu. Din cate se aude la Bruxelles, mai ales acolo natura proprietatii ar prezenta niste schimbari cu totul spectaculoase, asta cu conditia ca cineva sa-si mai aminteasca, printre atatea alte jocuri, de interesul national. Si acesta este pamantul Romaniei.
 Afisari: 1791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
adica cum natura proprietatii ar prezenta schimbari cu totul spectaculoase?   de silviana
Eh.. CUI ? Ce'ntrebare... !! Bine'nteles UDMR-ului....    de Omul cu Picioare foarte Paroase
Bine ca am intrat in NATO !!   de Aladin
Aha!   de california
apartine celor care-s trecuti in CF   de Florin 48
A r h i v a
  Amenintarea globala a razboaielor civile locale    2008-03-25
  NATO in Afganistan: incapacitate sau blestem?    2008-03-04
  Scenariul post-Kosovo: episodul doi    2008-02-26
  S-a nascut Kosovo, a murit ONU    2008-02-18
  Brand de tara:datul cu stangul in dreptul    2008-02-16
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12722 sec.