Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"La margine de imperii", spectacolul lui Tudor Gheorghe pe texte total necunoscute
Zestre romaneasca din carte nemteasca
Pe 11 aprilie, la ora 19.00, la Sala Palatului din Bucuresti va avea loc un spectacol marca Tudor Gheorghe, intitulat "La margine de imperii", dedicat Bucovinei, singura regiune din tara care a fost sub mai multe imperii, spectacol cu care artistul va pleca mai departe in turneu prin tara (Targu Mures, Cluj, Baia Mare, Oradea, Timisoara Alba, Sibiu). Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana, in 1938. Tudor Gheorghe doreste astfel sa completeze "zestrea romaneasca" cu texte total necunoscute.
DupA cele 48 de reprezentatii ale spectacolului "Parfumele nebunelor dorinti", Tudor Gheorghe revine in aceasta primavara cu un nou spectacol, intitulat "La marigine de imperii". Povestea de "la margine de imperii" ne-o spune chiar artistul, care-si deschide de aceasta data "atelierul": "Dragii mei, va marturisesc acum ca pentru fiecare spectacol care v-a bucurat sau nedumerit, din cate am facut (numai in ultimii noua ani au fost unsprezece, unsprezece premiere, abordand tot atatea teme), am muncit. Am muncit mult.
Acest demers artistic al meu la care va invit din nou are ceva special in istoria devenirii lui. Doua intamplari au declansat ideea conceperii si finalizarii acestui spectacol.
In urmA cu patru ani, la Casa Romana din Vancouver - Canada, la o serata organizata de romanii de acolo in cinstea trecerii mele prin sufletul lor, doamna Maria in varsta de peste optzeci de ani mi-a fredonat cateva cantece cu iz aparte.
Sunau a cAntec popular si nu prea. Am intrebat-o ce mi-a cantat. M-a privit cu duiosie si infinita tristete si mi-a raspuns bland si rar: <<Sunt cantecele parintilor mei din satul lor. Se mai canta in tara? Daca nu, de ce? Nu sunt frumoase?>>
Mi-a Intors uSor spatele si s-a pierdut printre invitati, parca stiind ce as fi putut sa-i raspund. Unul dintre organizatorii acestei agape romanesti mi-a spus ca doamna Maria este intr-un fel sufletul lor, ca vine din Alberta la fiecare intrunire romanesca, si ca este fiica preotului din Boian, primul roman ajuns in Parlamentul canadian.
Stiam cA In anul 1892 au imigrat in Canada primii romani veniti din comuna bucovineana Boian si s-au asezat in Alberta unde au infiintat, normal, comuna Boian. Nu stiam ca ecoul dorului lor de tara avea sa ma ajunga pe mine, acolo, dupa 112 ani.
La Craiova, dupa nici doua luni de la intoarcere, mi-a batut in poarta un vechi si statornic prieten, inginerul Mircea Purcaru. Mi-a zambit si mi-a intins o carte voluminoasa (564 de pagini). Matthias Friedwagner, Rumanische Volkslieder aus der Bukowina.
Primele pagini, prefata si cateva considerente critice erau in limba germana, dar urmau 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina intre anii 1902-1916 la initiativa Ministerului Culturii de la Viena.
Ce a urmat tine de <<bucataria interna a artistului>> adica peste doi ani de truda.
Cel mai greu mi-a fost dupa ce am descifrat muzical peste 200 de cantece sa incep selectia tinand cont de frumusetea liniei melodice, dar si de calitatile poetice ale textului. La prima triere, au mai ramas 100, apoi 50, iar, la ora cand scriu aceste randuri, 30 sunt aproape sigure.
DupA primele repetiTii cu orchestra am sa stiu daca pot sa-i transmit doamnei Maria ca nu s-au pierdut cantecele parintilor dansei. Ca cineva, dupa 100 de ani, le face cunoscute celor de acasa". (M.A.)
 Afisari: 307  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Hei - PE CAND CDuri cu toate cele 30 de cantece ? ASTEPTAM !!!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Ierusalimul secuiesc    2 comentarii
  Regina si sticlarul    
  Dinu Lipatti s'a intors in Romania (I)    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02024 sec.