Pe 11 aprilie, la ora 19.00, la Sala Palatului din Bucuresti va avea loc un spectacol marca Tudor Gheorghe, intitulat "La margine de imperii", dedicat Bucovinei, singura regiune din tara care a fost sub mai multe imperii, spectacol cu care artistul va pleca mai departe in turneu prin tara (Targu Mures, Cluj, Baia Mare, Oradea, Timisoara Alba, Sibiu). Muzica este mai putin cunoscuta, culeasa si prelucrata dintr-o carte aparuta doar in limba germana, in 1938. Tudor Gheorghe doreste astfel sa completeze "zestrea romaneasca" cu texte total necunoscute.
DupA cele 48 de reprezentatii ale spectacolului "Parfumele nebunelor dorinti", Tudor Gheorghe revine in aceasta primavara cu un nou spectacol, intitulat "La marigine de imperii". Povestea de "la margine de imperii" ne-o spune chiar artistul, care-si deschide de aceasta data "atelierul": "Dragii mei, va marturisesc acum ca pentru fiecare spectacol care v-a bucurat sau nedumerit, din cate am facut (numai in ultimii noua ani au fost unsprezece, unsprezece premiere, abordand tot atatea teme), am muncit. Am muncit mult.
Acest demers artistic al meu la care va invit din nou are ceva special in istoria devenirii lui. Doua intamplari au declansat ideea conceperii si finalizarii acestui spectacol.
In urmA cu patru ani, la Casa Romana din Vancouver - Canada, la o serata organizata de romanii de acolo in cinstea trecerii mele prin sufletul lor, doamna Maria in varsta de peste optzeci de ani mi-a fredonat cateva cantece cu iz aparte.
Sunau a cAntec popular si nu prea. Am intrebat-o ce mi-a cantat. M-a privit cu duiosie si infinita tristete si mi-a raspuns bland si rar: <<Sunt cantecele parintilor mei din satul lor. Se mai canta in tara? Daca nu, de ce? Nu sunt frumoase?>>
Mi-a Intors uSor spatele si s-a pierdut printre invitati, parca stiind ce as fi putut sa-i raspund. Unul dintre organizatorii acestei agape romanesti mi-a spus ca doamna Maria este intr-un fel sufletul lor, ca vine din Alberta la fiecare intrunire romanesca, si ca este fiica preotului din Boian, primul roman ajuns in Parlamentul canadian.
Stiam cA In anul 1892 au imigrat in Canada primii romani veniti din comuna bucovineana Boian si s-au asezat in Alberta unde au infiintat, normal, comuna Boian. Nu stiam ca ecoul dorului lor de tara avea sa ma ajunga pe mine, acolo, dupa 112 ani.
La Craiova, dupa nici doua luni de la intoarcere, mi-a batut in poarta un vechi si statornic prieten, inginerul Mircea Purcaru. Mi-a zambit si mi-a intins o carte voluminoasa (564 de pagini). Matthias Friedwagner, Rumanische Volkslieder aus der Bukowina.
Primele pagini, prefata si cateva considerente critice erau in limba germana, dar urmau 530 de partituri muzicale si versuri culese din Bucovina intre anii 1902-1916 la initiativa Ministerului Culturii de la Viena.
Ce a urmat tine de <<bucataria interna a artistului>> adica peste doi ani de truda.
Cel mai greu mi-a fost dupa ce am descifrat muzical peste 200 de cantece sa incep selectia tinand cont de frumusetea liniei melodice, dar si de calitatile poetice ale textului. La prima triere, au mai ramas 100, apoi 50, iar, la ora cand scriu aceste randuri, 30 sunt aproape sigure.
DupA primele repetiTii cu orchestra am sa stiu daca pot sa-i transmit doamnei Maria ca nu s-au pierdut cantecele parintilor dansei. Ca cineva, dupa 100 de ani, le face cunoscute celor de acasa". (M.A.)