Ziua Logo
  Nr. 4202 de sambata, 5 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Imblanzirea ursului, de la Ceausescu la Basescu
Victor RONCEA 
-- La masa reusitei Summitului Romaniei au stat, la propriu, joi seara, ONU, Rusia, SUA, NATO si UE. In celebrul cuib al spionilor din perioada interbelica si, apoi, din cea comunista - Athenee Palace - si cu Basescu amfitrion. Trei sunt mostenirile lasate de Ceausescu lui Basescu, in vederea Summitului NATO de la Bucuresti, comentau ieri doi dintre veteranii presei de politica externa romane si ruse, Corneliu Vlad si Veaceslav Samoskin: Palatul Poporului, fara de care nu ar fi avut unde sa se desfasoare Summitul, serviciile secrete puternice, fara de care nu ar fi reusit organizarea Summitului, dar si relatiile proaste romano-sovietice.
Istorice, daca ne amintim de spusele lui Take Ionescu: imperiul rus este dusmanul natural al Romaniei. Vizita lui Putin la Bucuresti aduce si o posibila amagire: tinand cont ca suntem vecini la Marea Neagra, Rusia ar putea deveni, daca nu prietena, cel putin partenera de plaja a Romaniei.
Problemele BucureStiului, oricum, au ramas aceleasi cu Moscova, de la Tezaurul pierdut si regasit poate doar in maselele de aur ale rusilor, la Basarabia, cu baza militara Transnistria infipta ca sula-n coastele rasaritene ale NATO, SUA si UE. Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, in 1965, Ceausescu s-a pregatit temeinic pentru prima sa vizita oficiala in noua sa pozitie, vizita pe care a facut-o, evident, la Kremlin. Cu impertinenta, aproape, Ceausescu a abordat frontal problemele romanesti devenite clasice, Tezaurul, Insula Serpilor etc. Dupa care a venit momentul 1968. Putina lume stie ca relatiile incordate, dar si informatiile aflate in posesia serviciilor secrete romanesti in ce priveste implicarea Rusiei (dar si a SUA) in decapitarea lui Ceausescu aproape il determinasera pe liderul comunist, la ultimul congres PCR din noiembrie 1989, sa condamne Pactul Ribbentrop-Molotov si consecintele sale. Nu a mai apucat, dupa Congres. Ar fi putut sa o faca Basescu, dar a fost sfatuit sa mai astepte. Politica lui Basescu fata de Rusia lui Putin a fost "aspru criticata" de prea multii vectori de opinie filo-rusi si anti-americani. Cu toate acestea, cu o zi inainte de inceperea Summitului, Basescu nu s-a sfiit sa declare, la TVR, ca "nu o sa stau in genunchi in fata Rasaritului, oricati analisti ar plange pe la toate posturile de televiziune din Romania". Se pare ca lectia lui a tinut. Altfel nu l-ar mai fi invitat Putin - la intalnirea bilaterala neprevazuta initial, dar cu atat mai valoroasa - sa se vada la Moscova, in cel mai scurt timp. Ramane de vazut daca Basescu va avea mai mult noroc cu rusii ca Ceausescu.
LecTia lui Putin a fost, la randul ei, magistrala. Cu mersul sagalnic si privirea de gheata, Putin a tintuit pe harta lumii, cu sagetile lui verbale, toti inamicii Moscovei din NATO, "o organizatie anacronica", exact dupa cum spuneau si anarhistii de serviciu activati in Romania chiar in timpul intalnirii Bush-Basescu. Cu o dezinvoltura imperiala, aparent dand impresia ca face cateva concesii pe pamant romanesc, Putin a atins - punct ochit, punct lovit - toate problemele Rusiei cu Alianta si SUA. Pachet din care nu lipseste Romania, amintita in trei circumstante: in expozeul despre razboiul rece care n-ar mai fi, direct, mentionand baza militara americana si, colateral, amintind de Transnistria. In toate trei a mintit insa. Folosind jumatatile de adevar. Razboiul nu e rece, e fierbinte - asta reclama si Rusia de fapt, cand se impotriveste scutului anti-racheta SUA si, de ieri, si proiectului similar al NATO care va apara si Romania. Baza militara a SUA a fost instalata la mult timp dupa ce s-a dovedit clar ca Rusia nu are de gand sa renunte la baza sa militara - Transnistria. Deci, baza Kogalniceanu este o contrapondere la baza Transnistria, si nu invers. Iar angajamentele asumate de Rusia lui Eltin la Istanbul, in 1999, prevedeau inclusiv retragerea fortelor "pacificatoare" ale Rusiei din Transnistria, si nu numai "impachetarea" unei parti a armamentului.
Rusia lui Putin a reusit, momentan, sa nu cedeze nici un centimentru in fata extinderii NATO spre o noua dimensiune - rasariteana. Pentru bomboana de pe coliva NATO, Putin a tinut sa aminteasca ca el a produs "Renasterea Rusiei" (neaparat cu "R" mare), iar arsenalul sau nuclear este nu numai armat, dar si imbunatatit. Si aici, trebuie sa-l parafrazam noi pe Bismark: "nu conteaza potentialul, ci intentiile".
 Afisari: 2451  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Sansa ratata a Romaniei - in 1994! Tradare, prostie, sau complexul "micimii"   de MariuStoica
Cine ce atributii a avut in cazul Tratatului? Cine a promovat ciuntirea Romaniei?   de MariuStoica
Adevarul despre Tratatul cu Ucraina din 1997 - in ce masura putea fi Basescu "vinovat"?   de MariuStoica
Vand Ghid de conversatie Persian-Roman si Roman-Persian. 30% reducere pt Armata Romaniei   de conopid
Caut post de Maestru de Protocol NATO, vorbesc Persian, Luri, si Balochi   de conopid
edg   de edg
Zise Suga celora de la   de edg
pentru orice om,analfabet sau cultivat, un scut de aparare,apara,   de silviana
Bun pentru toti   de Danny
Vorbarie fara rost.....   de cehow
Comentariu replica la invinurile lui Victor Roncea facute in art."Momentul adevarului pentru Ucraina   de Amadeus
lui Roncea   de Amadeus
atentie dle Roncea!   de tibicarom
hahaha. comentariu ad hominem   de vladimkir
PUTIN A STRALUCIT   de ursulamarquej
Tudor190. Decand tratatul cu Ucraina e in folosul Romanilor ?   de Aladin
intrebare   de contras
Daca ne gandim la rece...   de Mache
"Anacronica"? Nu draga, pana nu devin independente Siberia si Caucazul, NATO-ul este foarte modern   de cercetas
Presedinte jucator   de Tudor190
Draga Victore, ma dezamagesti...   de neamtu tiganu
presedintele basescu isi arata clasa in politica   de LENIO
PRESEDINTELE BASESCU ISI ARATA CLASA IN POLITICA   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Momentul adevarului pentru Ucraina    2008-04-02
  Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega    2008-02-19
  Vartejul Kosovo absoarbe Romania    2008-02-01
  Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri    2008-01-19
  Sinistra stanga    2007-11-09
 Top afisari / comentarii 
 Imblanzirea ursului, de la Ceausescu la Basescu (2451 afisari)
 Putin mai bine (2252 afisari)
 Certuri in NATO (2160 afisari)
 Kosovo secuiesc (1804 afisari)
 Amendat pentru degetul ridicat (1789 afisari)
 In subteranele Moscovei au fost gasiti viermi mutanti (4074 afisari)
 Cea mai sigura limuzina: transportorul blindat rusesc! (2908 afisari)
 Palatul Parlamentului a doborat trei recorduri mondiale in Guiness Book (2198 afisari)
 Autorul ''Imnului golanilor'', Cristian Paturca, internat in stare grava la spital (2075 afisari)
 Rex Harrison, un actor stralucit, un om josnic (2023 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14077 sec.