Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Finantare gri pentru partide
-- Transparency International Romania (TI) critica decizia Guvernului de a simplifica procedurile prin care partidele primesc bani de la cetateni si firme, apreciind ca noile reglementari favorizeaza finantarile netransparente si creste vulnerabilitatea la coruptie a viitorilor alesi.
Executivul eliminase luni, prin Hotarare, prevederile care obligau donatorii sa-si prezinte interesele si sa declare pe propria raspundere ca nu urmaresc prin donatie directionarea activitatii beneficiarului politic. Vechile norme impuneau firmelor donatoare sa prezinte un certificat fiscal, care sa ateste datoriile exigibile fata de bugetul de stat si balanta de verificare. In opinia TI-Romania, modificarile aduse de Guvern vulnerabilizeaza capacitatea mecanismelor de control si incurajeaza finantarea actiunilor electorale directionate catre obtinerea de beneficii personale. Transparency atrage atentia ca efectele noii reglementari se vor rasfrange si asupra indeplinirii angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, respectiv crearea unui mecanism eficient de control al averilor si implementarea acquis-ului comunitar in ceea ce priveste monitorizarea persoanelor expuse politic. Potrivit directorului organizatiei, Victor Alistar, se va ajunge la imposibilitatea verificarii situatiilor in care firme care au datorii la stat fac donatii partidelor.
"Se va crea aparenta necunoasterii situatiei donatorului, de catre oricare dintre partidele angrenate in campania electorala, si implicit se vor constitui premisele pentru acordarea unor beneficii private, cum ar fi stergerea datoriilor ulterior", sustine Alistar. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), sustine ca principiile prevazute in lege erau bune, insa greu de aplicat. "Daca ajungeai intr-o instanta, era foarte greu de dovedit ca cineva a dat bani partidului ca sa castige ceva dupa aceea. Principiile din lege sunt bune, dar problema este ca inca nu s-a gasit un mecanism simplu si eficient prin care sa poti sa dovedesti relatia asta intre donatie si ceea ce se intampla ulterior, adica anumite avantaje financiare sau politice", ne-a declarat Moraru.
Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 174  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Basescu se impiedica in Alianta PNL-PSD    21 comentarii
  Varianta a zvasticii in "Romania Mare"    17 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01719 sec.