Romania trebuie sa faca fata in mod adecvat rolului de "granicer" la frontiera Uniunii Europene. Astazi, Romania este pe deplin implicata intr-un program de aparare foarte important: noul avion multirol va inlocui vechiul avion MiG 21 aflat in serviciu. Cateva optiuni sunt disponibile: avioane usoare de lupta, precum F16 sau Gripen, mai orientate, din cauza performantelor lor reduse, spre operatiunile aer-sol, dar deloc ieftine, asa cum cineva si-ar putea imagina, sau avioane cu performante inalte precum americanul F-22 sau europeanul Typhoon-ul.
Astazi, Eurofighter Typhoon, produs de Italia, Marea Britanie, Germania si Spania, este cel mai bun avion de lupta de pe piata, capabil sa indeplineasca atat misiuni aer-aer, cat si misiuni aer-sol (F-22 poate indeplini misiuni aer-aer, dar nu poate fi exportat). Totodata, Eurofighter Typhoon este singurul care intotdeauna va castiga lupta cu Sukhoi-ul rusesc. De asemenea, este avionul care costa mai putin decat orice alt avion multirol de ultima generatie, daca se au in vedere costurile de achizitie si cele ale ciclului de viata. Nici un alt avion comparabil nu costa cat Typhoon (JSF, F-22, F16 si Gripen - in cateva oferte, ultimele doua tipuri mentionate costa la fel ca si Typhoon, daca se ia in considerare oferta totala).
Typhoon va fi trimis in Afganistan
In acest an, Fortele Aeriene Regale ale Marii Britanii vor trimite avioane Typhoon in Afganistan pentru a sprijini fortele britanice si ale NATO impotriva talibanilor si pentru a asigura apararea si sprijinul trupelor Aliantei in timpul luptelor care, uneori, dureaza o zi intreaga.
In Italia, Fortele Aeriene Italiene au avioane Eurofighter la baza Grosseto din Tuscay si la cea din Gioia del Colle din Puglia, asigurand Italiei, din decembrie 2005, capacitatea de a reactiona rapid in caz de alerta.
In Germania, Typhoon este considerat un asset real si valoros. Ministrul german al Apararii, Josef Jung, a spus: �Eurofighter este cel mai modern avion care exista in Europa. Scopul nostru este sa achizitionam 180 de aparatei.
Austria, primul client la export, este, de asemenea, pe deplin multumita de noul ei avion de lupta. "Germania si Austria vor lucra impreuna excelent in problemele politicii de securitate", a spus ministrul austriac de Interne Gunter Platter, care a adaugat: "Cooperarea noastra este dovedita in sud-estul Europei si cu Eurofighter".
Arabia Saudita va asambla 48 de avioane din cele 72 deja comandate.
Programul Eurofigfhter - cel mai mare succes, astazi, in domeniul noilor avioane de lupta, cu 707 avioane contractate si 143 deja vandute - asigura pentru industriile implicate tehnologie inalta si competitivitate in viitor. Daca Romania va alege Typhoon va participa la aceasta mare retea industriala si nu va fi doar un simplu client, ci va avea o pozitie privilegiata in orice dezvoltare viitoare a Typhoon-ului. In fapt, Consortiul Eurofighter ofera Romaniei un program de participare industriala tip offset de 80% si, daca va comanda 48 de avioane, Romania, ca si Arabia Saudita, va putea avea o linie locala de asamblare finala.
Mai mult, Romania va avea capacitatea sa managerieze mentenanta si suportul logistic pentru flota sa de avioane, ceea ce inseamna acces la know how semnificativ si tehnologii inalte, acces total la capacitatea de a antrena piloti si ingineri si de a repara si moderniza, prin mijloace proprii, avioanele in serviciu.
Un aspect important al programului este costul de achizitie al noului avion de lupta, un avion care nu numai ca va trebui sa zboare de la destinatia A la destinatia B, dar care va trebui sa lanseze si sa castige o lupta aeriana. Care este pretul victoriei? Sau, mai bine spus, care este pretul infrangerii? Un avion care costa mai putin poate castiga o lupta aeriana sau va fi o simpla pierdere intr-un scenariu real? Typhoon-ul a fost conceput sa respinga orice amenintare cu o limita suficienta a sigurantei. Un Eurofighter Typhoon va castiga intotdeauna impotriva unui Sukhoi Flanker, a unui Gripen sau a unui F-16, in timp ce un F-16 si un Gripen nu vor putea face fata unui Flanker.