Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Summitul GREILOR
Typhoon cel mai puternic avion multirol produs in UE
-- Eurofighter ofera Romaniei un program offset de 80% si o linie locala de asamblare finala
Romania trebuie sa faca fata in mod adecvat rolului de "granicer" la frontiera Uniunii Europene. Astazi, Romania este pe deplin implicata intr-un program de aparare foarte important: noul avion multirol va inlocui vechiul avion MiG 21 aflat in serviciu. Cateva optiuni sunt disponibile: avioane usoare de lupta, precum F16 sau Gripen, mai orientate, din cauza performantelor lor reduse, spre operatiunile aer-sol, dar deloc ieftine, asa cum cineva si-ar putea imagina, sau avioane cu performante inalte precum americanul F-22 sau europeanul Typhoon-ul.
Astazi, Eurofighter Typhoon, produs de Italia, Marea Britanie, Germania si Spania, este cel mai bun avion de lupta de pe piata, capabil sa indeplineasca atat misiuni aer-aer, cat si misiuni aer-sol (F-22 poate indeplini misiuni aer-aer, dar nu poate fi exportat). Totodata, Eurofighter Typhoon este singurul care intotdeauna va castiga lupta cu Sukhoi-ul rusesc. De asemenea, este avionul care costa mai putin decat orice alt avion multirol de ultima generatie, daca se au in vedere costurile de achizitie si cele ale ciclului de viata. Nici un alt avion comparabil nu costa cat Typhoon (JSF, F-22, F16 si Gripen - in cateva oferte, ultimele doua tipuri mentionate costa la fel ca si Typhoon, daca se ia in considerare oferta totala).
Typhoon va fi trimis in Afganistan
In acest an, Fortele Aeriene Regale ale Marii Britanii vor trimite avioane Typhoon in Afganistan pentru a sprijini fortele britanice si ale NATO impotriva talibanilor si pentru a asigura apararea si sprijinul trupelor Aliantei in timpul luptelor care, uneori, dureaza o zi intreaga.
In Italia, Fortele Aeriene Italiene au avioane Eurofighter la baza Grosseto din Tuscay si la cea din Gioia del Colle din Puglia, asigurand Italiei, din decembrie 2005, capacitatea de a reactiona rapid in caz de alerta.
In Germania, Typhoon este considerat un asset real si valoros. Ministrul german al Apararii, Josef Jung, a spus: ´┐ŻEurofighter este cel mai modern avion care exista in Europa. Scopul nostru este sa achizitionam 180 de aparatei.
Austria, primul client la export, este, de asemenea, pe deplin multumita de noul ei avion de lupta. "Germania si Austria vor lucra impreuna excelent in problemele politicii de securitate", a spus ministrul austriac de Interne Gunter Platter, care a adaugat: "Cooperarea noastra este dovedita in sud-estul Europei si cu Eurofighter".
Arabia Saudita va asambla 48 de avioane din cele 72 deja comandate.
Programul Eurofigfhter - cel mai mare succes, astazi, in domeniul noilor avioane de lupta, cu 707 avioane contractate si 143 deja vandute - asigura pentru industriile implicate tehnologie inalta si competitivitate in viitor. Daca Romania va alege Typhoon va participa la aceasta mare retea industriala si nu va fi doar un simplu client, ci va avea o pozitie privilegiata in orice dezvoltare viitoare a Typhoon-ului. In fapt, Consortiul Eurofighter ofera Romaniei un program de participare industriala tip offset de 80% si, daca va comanda 48 de avioane, Romania, ca si Arabia Saudita, va putea avea o linie locala de asamblare finala.
Mai mult, Romania va avea capacitatea sa managerieze mentenanta si suportul logistic pentru flota sa de avioane, ceea ce inseamna acces la know how semnificativ si tehnologii inalte, acces total la capacitatea de a antrena piloti si ingineri si de a repara si moderniza, prin mijloace proprii, avioanele in serviciu.
Un aspect important al programului este costul de achizitie al noului avion de lupta, un avion care nu numai ca va trebui sa zboare de la destinatia A la destinatia B, dar care va trebui sa lanseze si sa castige o lupta aeriana. Care este pretul victoriei? Sau, mai bine spus, care este pretul infrangerii? Un avion care costa mai putin poate castiga o lupta aeriana sau va fi o simpla pierdere intr-un scenariu real? Typhoon-ul a fost conceput sa respinga orice amenintare cu o limita suficienta a sigurantei. Un Eurofighter Typhoon va castiga intotdeauna impotriva unui Sukhoi Flanker, a unui Gripen sau a unui F-16, in timp ce un F-16 si un Gripen nu vor putea face fata unui Flanker.
 Afisari: 1988  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
V-am zis si io ceva si m-ati cenzurat   de neamtu tiganu
Asta-i buna   de georgems
Palarie cu Mineci...ca de obicei......   de Mos Grigore
o vorba din batrini   de Taica Lazar
gata m-ati convins   de FB
Publicitate?   de Mache
Europa si istoria   de autentic
A r h i v a
  Traian BAsescu: "In Est, sprijinul si asistenta NATO sunt necesare in continuare"    1 comentariu
  De la Tratatul de la Varsovia, la Summitul NATO de la Bucuresti    
  Curcubeul din Romania - un moment magic    
  Recomandari pentru populatie    
  NATO la Bucuresti: extindere si razboi rece la Marea Neagra    
  NATO, factor de stabilitate in Balcani    2 comentarii
  Parteneriate extinse pentru combaterea terorismului    
  NATO trebuie sa discute cu Rusia    
  "Care este ratiunea NATO?"    
  Rolul Romaniei la Marea Neagra    
  Traian Basescu: We need NATO for the Black Sea region    
  CFE Treaty moratorium and Russian troops in Transnistria    
  Bush: The rainbow in Romania - a magic moment    
  Dmitri Rogozin: "What is the reason behind NATO?"    
  NATO, a factor of stability in the Balkans    
  The world decision power will be focused in Bucharest    
  Extended partnerships in fighting terrorism    
  Scheffer: looking ahead to NATO's Bucharest Summit    
  www.nato-romania.ro    
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01066 sec.