In ultimele saptamani, mai ales inaintea Summitului NATO de la Bucuresti, intalnirile dintre Romania si ceilalti parteneri europeni s-au intensificat. Rolul Bucurestiului in ceea ce priveste alimentarea cu energie a Europei se contureaza tot mai mult, de la an la an. Tara reprezinta un punct de tranzit important atat pentru petrolul care vine dinspre Marea Caspica prin Marea Neagra in Europa, cat si pentru gazele naturale care ajung pe continentul european din Caucaz si Orientul Mijlociu prin Turcia (proiectul Nabucco).
Pentru ca Romania sa profite de rolul sau strategic din punct central intre marea Neagra, Balcani si Europa de Vest, este important sa-si demonstreze capacitatea de a dezvolta un sistem adecvat de aparare, capabil sa faca fata provocarilor viitoare.
Cooperarea militara este esentiala atat pentru securitatea Romaniei cat si pentru industria apararii si este putin probabil ca Romania sa isi atinga obiectivele fara o cooperare la nivel tehnologic, logistic si in ceea ce priveste antrenamentul. SUA impreuna cu Marea Britanie intentioneaza sa isi ofere sprijinul in acest sens.
Ceea ce reiese din participarea activa a Bucurestiului la securitatea Balcanilor si, mai general, a sud-estului Europei, este competitia cu Moscova pentru suprematia militara in Marea Neagra. In pofida participarii ample din partea Turciei, este destul de dificil pentru NATO sa intrevada o depasire a avantajului competitiv al Rusiei in Marea Neagra, desi acest lucru nu reprezinta un motiv suficient pentru a-si abandona participarea activa.