Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Summitul GREILOR
Parteneriate extinse pentru combaterea terorismului
-- George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, ne-a declarat intr-un interviu ca institutia pe care o conduce coordoneaza o Celula Internationala de Informatii organizata la Bucuresti, la care participa reprezentanti din serviciile de informatii ale statelor NATO, precum si din cadrul NOS - NATO Office of Security.
Care au fost motivele pentru care ati propus membrilor CSAT ridicarea nivelului de alerta terorista de la albastru-precaut la galben-moderat pe perioada Summitului NATO?
Este o masura fireasca din perspectiva responsabilitatilor foarte mari pe care le avem in asigurarea securitatii pentru un eveniment de o asemenea amplitudine. Masuri similare au fost aplicate si cu prilejul altor reuniuni similare ale sefilor de state in diferite formate europene sau atlantice. As evoca doua ratiuni principale pentru ridicarea nivelului de alerta:
In primul rand, importanta securitatii delegatiilor care vor participa la Bucuresti la reuniunea NATO ne indreptateste sa avem o abordare activa si preventiva deosebita, inclusiv prin ridicarea nivelului de alerta.
In al doilea rand, este importanta si semnificatia implicita de descurajare pe care o asemenea abordare o implica, astfel incat masurile luate prin ridicarea alertei sa reprezinte prin ele insele un mijloc de disuadare a potentialilor agresori.
Cu cate servicii de informatii externe a colaborat si colaboreaza SRI in aceasta perioada pentru desfasurarea Summitului?
Colaboram, bineinteles, cu toate serviciile aliate din statele membre NATO, fiecare dintre acestea avand responsabilitati proprii in asigurarea securitatii Summitului pe palierul de competente nationale. Dupa cum cunoasteti, SRI coordoneaza o Celula Internationala de Informatii organizata la Bucuresti, la care participa reprezentanti din serviciile de informatii ale statelor NATO, precum si din cadrul NOS - NATO Office of Security.
SRI se implica in aceste zile in organizarea Summitului Tineretului Atlantist. Ce asteptari aveti de la aceasta manifestare?
Summitul Tinerilor Atlantisti are deja o traditie in organizarea sa in marja summiturilor Aliantei Nord-Atlantice, fie ca a avut loc la Istanbul sau la Praga. El reuneste tineri experti si studenti din statele NATO
si partenere care isi propun sa dezbata principalele subiecte de pe agenda summitului formal al Aliantei si problemele globale sau regionale de securitate, care ne preocupa in prezent. Evenimentul beneficiaza de sprijinul Secretarului General NATO, iar la reuniunile din cadrul sau vor veni importanti sefi de stat si de guvern pentru a adresa mesaje tinerilor participanti. Oficiali din cadrul Aliantei au apreciat ca Summitul Tinerilor Atlantisti reprezinta unul din cele mai importante evenimente de diplomatie publica.
Amenintarile asimetrice au devenit o realitate a secolului XXI.
Cum colaboreaza SRI cu partenerii din NATO si UE pentru prevenirea acestora?
In relatia cu statele din NATO si UE, SRI colaboreaza cu serviciile partenere atat in ceea ce priveste riscurile si amenintarile de securitate, cat si in domeniul imbunatatirii si eficientizarii mijloacelor de prevenire si combatere a acestora. Pentru a va oferi cateva exemple, un domeniu extrem de important, atat in NATO, cat si in UE, este cel legat de combaterea terorismului in care avem parteneriate extinse cu diferite servicii; un alt domeniu este legat de contracararea criminalitatii organizate transfrontaliere. Un palier nou de cooperare, care va fi discutat si in cadrul Summitului NATO de la Bucuresti, este si cel al prevenirii si contracararii atacurilor cibernetice, domeniu pe care SRI va avea in viitor rolul de coordonator la nivel national.
De asemenea, avem o cooperare deosebita cu alte servicii de informatii pe exploatarea surselor deschise, asa-numitul Open Sources Intelligence, care, in contextul globalizarii informatiilor si mijloacelor
de comunicare, a capatat o importanta tot mai mare in gestionarea riscurilor
actuale de securitate.
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 263  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Traian BAsescu: "In Est, sprijinul si asistenta NATO sunt necesare in continuare"    1 comentariu
  De la Tratatul de la Varsovia, la Summitul NATO de la Bucuresti    
  Curcubeul din Romania - un moment magic    
  Recomandari pentru populatie    
  NATO la Bucuresti: extindere si razboi rece la Marea Neagra    
  NATO, factor de stabilitate in Balcani    2 comentarii
  NATO trebuie sa discute cu Rusia    
  "Care este ratiunea NATO?"    
  Rolul Romaniei la Marea Neagra    
  Typhoon cel mai puternic avion multirol produs in UE    7 comentarii
  Traian Basescu: We need NATO for the Black Sea region    
  CFE Treaty moratorium and Russian troops in Transnistria    
  Bush: The rainbow in Romania - a magic moment    
  Dmitri Rogozin: "What is the reason behind NATO?"    
  NATO, a factor of stability in the Balkans    
  The world decision power will be focused in Bucharest    
  Extended partnerships in fighting terrorism    
  Scheffer: looking ahead to NATO's Bucharest Summit    
  www.nato-romania.ro    
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05309 sec.