Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pensii electorale
-- Promisiunea Guvernului de majorarea punctului de pensie inainte de vreme nu are acoperire * Sintagma "daca Bugetul ne va permite" lasa PNL posibilitatea sa-i pacaleasca pe batrani macar la alegerile locale din vara
In cursa electorala din acest an, PNL mizeaza, asa cum a facut si PSD ani la rand, pe simpatia pensionarilor. Ministrul Finantelor Varujan Vosganian a emis ipoteza ca majorarea pensiilor programata pentru 1 ianuarie 2009 ar putea fi devansata. Guvernul sustine ca aceste majorari vor fi posibile deoarece bugetul de asigurari sociale este echilibrat. Promisiunile voalate facute pensionarilor nu au insa nici o baza reala.
"Suntem preocupati de posibilitatea ca sa devansam majorarea de pensii de la 1 ianuarie 2009, daca bugetul ne va permite. Eu sunt preocupat de o administratie fiscala cat mai buna, astfel incat, asa cum am devansat masura de crestere de la 1 ianuarie 2008, printr-o majorare de la 1 noiembrie 2007, sa devansam majorarea de la 1 ianuarie 2009 si acest lucru va fi cea mai usturatoare lectie pentru toti cei care nu credeau in aceasta sansa pentru pensionarii din Romania", a anuntat intr-o conferinta Varujan Vosganian. Liberalul sustine ca ar exista premisa devansarii cresterii punctului de pensie deoarce in primele trei luni ale acestui an bugetul de asigurari sociale este echilibrat. Declaratiile ministrului de Finante vin la numai doua saptamani de cand acelasi Varujan Vosganian spunea ca marirea pensiilor in ianuarie 2009 va fi singura majorare pe care o mai poate sustine bugetul. El se declara sceptic fata de alte masuri de acest fel dupa 2009 afirmand ca pensiile vor ajunge "la un nivel peste care orice tentativa de majorare nu mai este sustenabila bugetar, deci nu mai poate fi folosita ca element de campanie". Anterior, Varujan admitea ca majorarea pensiilor inseamna un "factor agravant pentru buget" in 2008 si anunta ca anul viitor bugetul de pensii va avea nevoie de un transfer de peste un miliard de euro de la bugetul de stat pentru plata pensiilor.
Pericolul blocajului
Majorarea pensiilor si constructia bugetara pe 2008 au facut obiectul si unor divergente intre ministrul de Finante, Varujan Vosganian, si Sebastian Vladescu, fost detinator al portofoliului, la acea vreme secretar de stat in acel minister."Avem viziuni diferite. Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", declara in august 2007, Sebastian Vladescu. Liberalul Sebastian Vladescu considera in 2007 ca majorarea pensiilor va crea un blocaj financiar in bugetul asigurarilor sociale si va fi un precedent in relatia Guvernului cu alte categorii sociale. De asemenea, aprecia ca si sindicatele vor fi indreptatite sa ceara Guvernului majorari de salarii, iar cresterea pensiilor in functie de salariul mediu brut este o mare capcana. "Salariul mediu brut este un indicator stabilit postfactum. Este anuntat de Statistica abia dupa ce a fost deja inregistrat. Daca va fi mai mare decat se asteptau, guvernantii vor fi obligati sa majoreze pensiile in raport cu acest indicator pentru ca asa spune legea", a explicat Vladescu.
Majorare de frica PSD
Majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut a fost legiferata in vara anului trecut, sub presiunea PSD care ameninta cu motiune de cenzura si alegeri anticipate. Initial pesedistii au cerut ca majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie sa aiba loc chiar de la inceputul anului 2008. La acel moment atat Vosganian, cat si premierul Tariceanu spuneau ca cererea social-democratilor este imposibil de realizat din cauza constrangerilor bugetare. In urma discutiilor din Parlament, Guvernul a acceptat sa majoreze punctul de pensie de la 31% din salariul mediu brut la 37,5% de la 1 ianuarie 2008. In septembrie, PSD a pus din nou presiune pe Guvern si a solicitat ca majorarea la 37,5% sa se faca de la 1 noiembrie. Astfel, de la 1 noiembrie 2007 valoarea punctului de pensie a crescut cu 30%, pana la 541 de lei fata de 416 lei, nivelul inregistrat in luna octombrie. O alta crestere cu 7,4% a fost operata in ianuarie 2008, punctul ajungand in acest fel la valoarea de 581,3 lei. Cu majorarea anuntata pentru noiembrie 2008 punctul de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu pe economie. Astfel, la o pensie de 350 de lei, un pensionar va primi 100 de lei in plus, iar un pensionar cu 500 de lei va primi dupa majorare 642 de lei.
Buget echilibrat si nu prea
"Personal, daca ar fi fost resurse financiare, as fi avut rezolvata problema celor cu grupe de munca. Abia dupa aceea ar fi trebuit sa se majoreze punctul de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. De regula, nu trebuie anuntati pensionarii ca le vei majora pensiile anticipat daca nu esti sigur pentru ca le dai sperante inutile", ne-a declarat Gheorghe Barbu (foto), fost ministru al Muncii, in prezent presedintele Comisiei de Munca din Camera Deputatilor.
Astfel de anunturi se fac numai daca iti propui sa majorezi pensiile cu orice risc, indiferent daca ai sau nu ai bani. Atunci faci in avans pentru ca, de fapt, este un anunt electoral", a adaugat Barbu. In ceea ce priveste echilibrul bugetului asigurarilor sociale Barbu ne-a spus ca in 2008 bugetul asigurarilor sociale este sustinut de la bugetul de stat cu 13.000 de miliarde. "Deocamdata, in bugetul asigurarilor sociale a fost construit cu un transfer de la buget de stat cu peste 13.000 de miliarde de lei. Pentru anul viitor este o estimare de 58.000 de miliarde. Adica daca vorbim de un buget echilibrat vorbim ca-l echilibram din bugetul de stat nu ca el este echilibrat" ne-a mai declarat Gheorghe Barbu.
Majorare nesigura
"Daca vom termina cu excedent executia anului 2008 vom putea majora in avans pensiile. Insa trebuie mai intai sa aplicam pilonul II de pensii care implica diminuarea cu 2 puncte procentule a contributiilor salariatilor la fondul de pensii.
De asemenea, trebuie sa reducem contributia cu 1,5 puncte procentuale in 2008 si mai trebuie sa avem excedent la bugetul asigurari. Este posibil sa faci aceasta majorare in avans doar daca cele trei elemente sunt indeplinite", ne-a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
El a mai afirmat ca pe 2008 se estimeaza ca vor fi venituri in bugetul asigurarilor sociale in valoare de 10 miliarde de euro si ca el este sigur ca acesti bani se vor strange deoarece au crescut salariile, dar si numarul salariatilor. Pacuraru ne-a dat drept exemplu, cresterea cu 300.000 de angajati din 2004 pana in 2008 ceea ce a dus si la diminuarea raportului dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor. Insa, in aceste calcule nu au fost inclusi pensionarii agricultori care, chiar daca sunt platiti de la bugetul de stat (nu din cel al asigurarilor sociale), isi primesc pensiile tot din taxele si impozitele platite de angajati si angajatori. Astfel, diminuarea procentului pensionari/angajati este nesemnificativa.
In carca viitorului Guvern
Ministrul Muncii a recunoscut ca la construirea bugetului asigurarilor sociale pentru 2008 s-a luat in calcul un deficit de 200 de milioane de euro si ca pentru anul 2009, majorarea substantiala a pensiilor va obliga la contructia bugetului un transfer de la bugetul de stat catre cel al asigurarilor sociale.
"Nu pot estima acum sumele necesare, dar sunt undeva intre 1 si 2 miliarde de euro. In mod normal pentru ca este o crestere foarte mare, datorata atat cresterii salariului mediu cat si cresterii procentuale a punctului de la 37,5 la 45% din salariul mediu. Astfel, punctul de pensie va ajunge la aproximativ la 740 de lei, iar anul 2009 va consuma in total undeva in jur de 13 miliarde de euro fata de cei 11 miliarde din acest an. Din 2009 depinde de ce va vrea noul guvern si ce prioritati va avea. Ceea ce trebuie stiut este ca Guvernul de anul viitor va trebui sa aplice Legea 250 care spune ca indiferent cine guverneaza, punctul de pensie trebuie sa fie 45% din salariul mediu brut", a mai spus Pacuraru.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
Alte articole
  Pretul motiunii    (Eveniment, 2007-10-06)
  Sebastian Vladescu: Nu este posibila majorarea pensiilor in 2010    (2010-01-06 21:55)
  Majorarea pensiilor cu 9% ar putea fi amanata pana in septembrie    (2009-01-26 13:29)
  Guvernul amana cu un an majorarea pensiilor pentru grupele I si II    (2008-12-04 16:39)
  Mii de pensionari din toata tara au dat in judecata casele de pensii pentru a obtine bani in plus    (2008-09-22 12:35)
  Paul Pacuraru: Pensiile se vor majora de la 1 noiembrie    (2008-07-22 16:29)
 Afisari: 755  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ce inseamna prostia asta cu marirea pensiilor?   de cosor ion
DOCTRINA LIBERAL-OLIGARHA CONSTRUESTE UN SOCIALISM AL BOGATILOR   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Muschii Americii    18 comentarii
  Putin cenzurat de NATO    14 comentarii
  Bush la Bucuresti    3 comentarii
  Scheffer a cerut scuze    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01554 sec.