Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pana cand vom nesocoti canoanele?
Dan CIACHIR 
In urma cu doua saptamani a fost inmormantat in Ohaba natala, in judetul Alba, Prea Sfintitul Ioan Mihaltan, episcop al Oradiei pana la 1 ianuarie 2007. Blandul si cultivatul ierarh a fost petrecut pe ultimul drum de vreo trei sute de preoti. Trupul sau neinsufletit nu a fost coborat in pamantul eparhiei pe care o pastorise 15 ani deoarece succesorul chiriarhului, PS Sofronie Drincec, ii fixase un statut de ostatic in resedinta eparhiala, asa incat s-a retras la Ohaba.
Acolo si-a trait ultimele luni de viata pamanteasca, avand poate norocul sa nu afle ca de Boboteaza PS Sofronie, in dispretul canoanelor Bisericii noastre, a slujit impreuna cu episcopul greco-catolic al locului. Iar Sfantul Sinod, cel putin pana acum, nu s-a sinchisit de aceasta abatere.
Citesc intr-un numar recent de revista ca acelasi episcop Sofronie "l-a obligat pe preotul paroh Florian Puscas sa cedeze cultului reformat un teren care apartinea Bisericii Ortodoxe". Pe de o parte, ma intreb cum de nu i-au spart inca episcopului geamurile credinciosii, iar pe de alta: de ce nu trece Prea Sfintia Sa la greco-catolici sau la reformati?...
Mi-a povestit un staret de mare calitate duhovniceasca urmatorul fapt: se afla in biroul Arhiepiscopului Clujului cand acesta a fost sunat la telefon de Patriarhul Iustin. Venise in tara predicatorul neoprotestant Billy Graham, intrucat regimul vroia sa se laude cu "libertatea religioasa". Patriarhul Iustin ii cerea Arhiepiscopului Teofil sa implineasca dorinta Ocarmuirii, adica sa-l lase pe Graham sa le vorbeasca oamenilor in catedrala ortodoxa din Cluj. Raspunsul Arhiepiscopului Teofil la solicitarea respectiva: "Sarut dreapta, Prea Fericirea Voastra; ii cumpar si icre negre sa manance, il culc in dormitorul meu daca este nevoie, insa cata vreme e Teofil Arhiepiscop aici - ereticul asta nu cuvanteaza intr-o biserica ortodoxa din Cluj, asa sa stiti, sarut mana, Prea Fericite!"... Si Graham n-a cuvantat in catedrala ortodoxa de acolo.
Arhiepiscopul Teofil Herineanu fusese greco-catolic, trecuse la Biserica ortodoxa si dovedise in timpul episcopatului sau - intai la Roman, iar apoi la Cluj - o stralucita constiinta dogmatica pravoslavnica, superioara constiintei unor ierarhi nascuti ortodocsi.
S-a spus in raportul "Comisiei Tismaneanu" ca in timpul fostului regim Biserica noastra a facut "chiar concesii dogmatice", fara sa se indice un singur exemplu in acest sens. Este o minciuna sfruntata; una din numeroasele minciuni cuprinse in acel text funest. In mod paradoxal, asemenea concesii s-au facut dupa prabusirea dictaturii comuniste. In 1992, un episcop ortodox s-a implicat in erezia "Noul Ierusalim" de la Pucioasa-Glodeni, in 1995 a aparut sub semnatura preotului profesor Viorel Ionita, cu binecuvantare arhiereasca, o brosura intitulata... "Liturghia ecumenica" (de ce nu "Liturghia eretica"? - am fi mai aproape de adevar) iar in ianuarie 2008 Prea Sfintitul Sofronie a slujit impreuna cu un ierarh greco-catolic... Legat de prima incalcare a canoanelor, Sinodul a fost ferm. Dar pe celelalte doua le-a trecut cu vederea. De ce sa ne miram? Biroul de Presa al Patriarhiei n-a raspuns pana astazi la intrebarile Mitropolitului Bartolomeu: cine a masluit articolul 26 din Statutul Bisericii, respectiv, cine a introdus textul apocrif in Monitorul Oficial?...
S-au reeditat in ultimii 18 ani sute de carti de teologie ortodoxa. Una singura, nespus de importanta, unica in lumea pravoslavnica, nu a fost insa retiparita: "Mirenii in Biserica", a marelui profesor canonist Liviu Stan. Acolo se arata limpede si detaliat ca laicii au datoria sa intervina ferm intru apararea Ortodoxiei ori de cate ori se impune asta. Asa incat cred ca a venit vremea sa ne reamintim de "Sinodul talharesc" de la Efes.
P.S. Mi-e sila si jena sa aud ca am ajuns... "aparat" de "Romania Mare". Am nostalgia anilor in care eram injurat aproape numar de numar in aceasta revista sordida. Fapt ce constituia pentru mine o cinste.
 Afisari: 2326  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Conditia moralistului   de Radu Dragan
de ce?   de silkos
Un securist cu acte in regula...    de Mos Martin
Pentru comentariul de mai sus:   de matei vamesul
Billy Graham eretic?   de xViorel
"pietrele vor striga"   de Cineva Undeva Candva
Billy Graham eretic?   de xViorel
daca vreti amanunte...   de Costyca
Ce obraz gros!   de Alin Pasca
Cam tarziu ati aflat...   de Marin Chisiu
Articol   de bogdanmate
Preomonitii...   de iosif flavius
schizofrenicul sofronie   de gabriela m. ciotu
Unde au fost pietrele ?   de Ion Caramache
Despre Liviu Stan ...   de haiducu'
A r h i v a
  Esecul din Irak si lectia Vietnamului    13 comentarii
  Pestele de la cap se-mpute    2008-03-26
  Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu    2008-03-19
  Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul    2008-03-08
  O tacere meschina    2008-02-27
  Moscova nu mai da banchete    2008-02-21
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12968 sec.