Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Animalele de companie vor avea legea lor * Cusca si lantul sunt definite strict
Viata de caine
Pentru animalele de companie se anunta vremuri frumoase, veterinarii pregatind un act normativ prin care sunt stabilite conditiile minime de trai pentru aceste animale. Detaliile merg in amanunt, pana la dimesiunea custii si a lantului cu care legi cainele. Partea buna pentru iubitorii de animale este ca actul normativ nu limiteaza numarul animalelor, dar proprietarii trebuie sa le asigure toate conditiile stabilite prin lege.
Proprietarii animalelor de companie tinute in aer liber trebuie sa le asigure adapost individual si cel putin o ora de miscare, sub supraveghere, pentru evitarea accidentelor si a transmiterii unor boli, potrivit proiectului privind normele metodologice de aplicare a Legii protectiei animalelor, informeaza Mediafax. Custile pentru adapostirea cainilor vor fi dimensionate in functie de talia animalului, astfel incat sa ii ofere acestuia posibilitatea de a sta in picioare si de a se intoarce.
Totodata, accesoriile pentru legarea animalelor de companie nu trebuie sa aiba margini ascutite sau proeminente care ii pot rani. In cazul cainilor tinuti legati, zgarda trebuie sa fie confectionata dintr-un material care sa nu fie daunator sanatatii animalului, sa nu aiba proeminente ce pot duce la ranirea lui si sa fie suficient de larga pentru a nu exista riscul de strangulare.
Lant de minim doi metri
Pentru limitarea miscarii cainilor tinuti in aer liber poate fi folosit un lant confectionat din zale metalice cu lungimea minima de doi metri sau un padoc imprejmuit cu o suprafata minima de sase ori mai mare decat cea a custii.
Cainii care nu sunt legati sau care nu au miscarile limitate nu pot fi lasati liberi in afara proprietatii fara supravegherea detinatorului, aceasta masura fiind necesara pentru evitarea riscurilor unor accidente, a montelor necontrolate si a transmiterii bolilor.
Totodata, detinatorii de animale de companie au obligatia de a le asigura asistenta medicala, respectiv deparazitari interne si externe periodice, vaccinari si tratamente profilactice sau in scop terapeutic.
Vanzarea animalelor de interes economic si a celor de companie se face doar in spatii autorizate. In plus, vanzatorul are obligatia de a inmana cumparatorului instructiuni scrise cu privire la nevoile etologice, fiziologice, de protectie si de bunastare a acestora.
Consultarea populatiei
Acesta este un proiect de ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, supus dezbaterii publice. Prin acest proiect sunt reglementate masurile necesare in vederea asigurarii conditiilor de bunastare si protectie a animalelor de interes economic, a celor de companie, a animalelor salbatice si a celor utilizate in scopuri stiintifice sau in alte scopuri experimentale. (L.M.)
Vile pentru maidanezi
Asa cum ne-a obisnuit, edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face opinie separata de Primaria Capitalei si in privinta cainilor fara stapan. La propunerea sa, Consiliul Local a adoptat saptamana trecuta o hotarare prin care Directia Generala de Politie Comunitara Sector 1 primeste in folosinta gratuita 4.315 mp de teren pe soseaua Odai nr. 3-5, pentru amenajarea unui centru de adapostire temporara a maidanezilor.
"Cainii fara stapan nu vor mai pune in pericol siguranta cetatenilor, intrucat vom avea din aceasta luna un serviciu specializat pentru strangerea animalelor fara stapan de pe strazi. Mai mult, pe un teren de la periferia Sectorului 1, vom infiinta un centru pentru adapostirea cainilor si pisicilor fara stapan", ne-a declarat Chiliman. Pentru amenajarea constructiei, care va fi realizata pana in aceasta vara, edilul a alocat 200.000 de lei din bugetul local.
In baza acestei hotarari, animalele fara stapan din Sectorul 1 vor fi ridicate de pe strada de Politia Animalelor, departament infiintat inca de la inceputul anului 2008, in baza legii 9/2008. In cadrul acestuia va functiona si un serviciu care se va ocupa de strangerea cainilor si pisicilor fara stapan, ce va putea fi apelat la 9540, de la jumatatea lui aprilie. (Magda SEVERIN)
 Afisari: 620  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.