Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Al cincilea val de extindere a Uniunii a ajuns abia saptamana aceasta in Federatie
Rusia ne-a bagat luni in UE
-- Admise in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Romaniei si Bulgariei li s-a recunoscut calitatea de state membre abia saptamana aceasta de catre Federatia Rusa, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, semnand, luni, un decret prezidential de includere a tandemului romano-bulgar in Acordul de Parteneriat si Cooperare UE-Rusia, aflat in plina negociere dupa expirarea sa, in 2007.
Aflat pe picior de plecare de la Kremlin, presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, luni, un decret pentru a include Romania si Bulgariar in termenii Acordului de Parteneriat si Cooperare Rusia-UE, ce fixeaza cadrul legal al relatiilor bilaterale dintre Moscova si Bruxelles, stabilind obiectivele comune, activitatile si dialogul in diverse domenii. Decretul promulgat de liderul de la Moscova tine astfel cont de admiterea Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007, permitand ratificarea, de catre parti, a Protocolului Acordului de Parteneriat si Cooperare intre Federatia Rusa si UE. Gestul intervine in contextul in care Rusia nu si-a ascuns nici un moment iritarea fata de aderarea Romaniei la UE, perspectiva admiterii tarii noastre in spatiul comunitar prilejuind, in 2006, o serie de declaratii cel putin surprinzatoare de la Rasarit. Astfel, cu nici doua luni inainte de momentul 1 ianuarie 2007, seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, reprosa Bruxelles-ului faptul ca Rusia nu a fost consultata cu privire la aderarea tandemului romano-bulgar la blocul comunitar. Pe 8 februarie 2007 Serghei Lavrov intervenea din nou in aceeasi idee, exprimand preocuparea Moscovei referitor la unele aspecte problematice ale aderarii celor doua state la UE, intre care exporturile de otel, dar si fabricarea, dupa model rusesc, de echipamente militare.
Un acord tardiv
Nu in ultimul rand, decretul prezidential semnat, luni, de presedintele rus, Vladimir Putin, aduce in prim plan subiectul delicat al negocierilor pentru Acordul de Parteneriat si Cooperare Rusia-UE, expirat in decembrie 2006. Intrat in vigoare la 1 decembrie 1997, pe o perioada de zece ani, cu posibilitatea extinderii sale ulterioare, Acordul a intrat intr-o sesiune de tratative dificile, pe fondul obiectiilor emise de Polonia si Lituania. De unde initial asprit de embargoul impus de Moscova asupra produselor de carne poloneze, tonul Varsoviei s-a mai destins, anul acesta, ca urmare a ridicarii recente a restrictiilor in cauza, respectiv odata cu preluarea, de catre Donald Tusk, a sefiei Executivului polonez. Astfel, "multumit" ca embargoul comercial "a trecut in istorie", seful diplomatiei de la Varsovia, Radoslaw Sikorski, anunta, recent, ca tara sa este pregatita sa ridice veto-ul fata de semnarea noului Acord de Parteneriat si Cooperare UE-Rusia, ce bloca negocierile dintre Bruxelles si Moscova. Motivate, in prima faza, de sistarea livrarilor de petrol rusesc catre o rafinarie lituaniana vanduta unei companii poloneze, in detrimentul unui concurent rus, obiectiile oficialilor de la Vilnius par sa persiste insa, lista nemultumirilor cuprinzand, in prezent, si "conflictele inghetate" din Georgia si Republica Moldova, potrivit unor surse diplomatice, citate de Reuters.
Anne Marie LUPASCU 
 Afisari: 730  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
o procedura absolut banala e facut capat de tara   de bozo
A r h i v a
  Albanezii ii ataca pe sarbii din Kosovo    1 comentariu
  "Voci curate" la Berlin    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.