Jumatate din locuintele care au fost livrate anul trecut in Bucuresti sunt goale. Asta desi cererea de pe piata este foarte mare, multe dintre aceste apartamente fiind cumparate de investitori speculativi care le-au scos apoi din nou la vanzare sau inchiriere, bineinteles, la preturi mult mai mari. Locuintele livrate
in capitala au totalizat intre1500-2000 de unitati.
"Pe piata imobiliara din Bucuresti se manifesta un fenomen interesant - noile blocuri rezidentiale raman pe jumatate goale, in ciuda faptului ca exista o nevoie enorma de locuinte", se arata intr-un raport al companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS. Acestia apreciaza ca investitorii speculativi care au cumparat apartamentele pentru a le revinde sau pentru a le inchiria cer preturi si chirii foarte mari, asteptand astfel profituri semnificative din aceste investitii. "Din aceste motive putem spune ca asteptarile investitorilor par a fi prea mari pentru piata imobiliara din Bucuresti din prezent", se arata in raport.
In opinia analistilor polonezi, profiturile obtinute in urma cu doi ani in Romania, cand nu era concurenta pe piata, nu mai sunt de actualitate.
"In prezent clientii pot alege dintr-o varietate de oferte chiar daca numarul de locuinte noi livrate nu este prea mare. Aceste fenomen se va intensifica in Bucuresti pe masura ce vor fi livrate mai multe locuinte noi. Avand in vedere ca in cursul acestui an ar urma sa fie livrate de 4-5 ori mai multe unitati decat in 2007, ne intrebam cate apartamente vor fi locuite de cetateni locali, mai ales ca zona limitrofa nu are infrastructura si daca vom vedea ca si in cazul acestor proiecte jumatate din locuinte vor fi goale", mai spun reprezentantii REAS. Ei dau ca exemplu proiectul Baneasa unde apartamentele cu doua sau trei dormitoare sunt scoase spre inchiriere la valori de 3.500-4.000 de euro pe luna, costuri la care poate fi inchiriata o vila in aceeasi zona si care are aceleasi facilitati.
Acestia au mai afirmat ca din cele peste 1.000 de locuinte analizate, probabil ca 40% vor fi ocupate de cumparatori, ceea ce inseamna ca doar 40% dintre cumparatori sunt consumatori finali. "Intrebarea este ce se va intampla cu restul unitatilor goale si cum vor afecta acestea vanzarile de noi locuinte si preturile din 2008", se mai spune in raport. Potrivit companiei de consultata, in anul 2007 doar 1500-2000 de unitati din cele 3500 de locuintele programate sa fie finalizate au fost livrate pe piata. Cererea totala de apartamente noi in Bucuresti este estimata de REAS la 135.000 de unitati. (F.B.)