Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Perla spionajului britanic
-- Arhivele secrete britanice au declasificat recent dosarul unei spioane care reprezenta o asemenea amenintare pentru nemti, incat acestia au pus pe capul ei o recompensa de nu mai putin de un milion de franci
Pearl Cornioley, care pe atunci era cunoscuta ca Cecile Pearl Witherington, a devenit unul dintre cei mai ilustri membri ai Serviciilor de Operatiuni Speciale - departament care fusese infiintat pentru a tine piept nemtilor in Europa, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pearl Cornioley a fost parasutata in Franta si a condus o mica armata de membri ai Rezistentei, ea organizand chiar mai multe atacuri indraznete asupra nemtilor si a contribuit, la un moment dat, la infrangerea a 18.000 de inamici.
Documentele facute publice de catre Arhivele Nationale de la Kew ilustreaza cariera spioanei, inca de cand era recrut si pana la sfarsitul razboiului.
La inceput, tanara, care avea doar 29 de ani, a fost parasutata in Franta, in septembrie 1943, avand o misiune de curier. Ea trebuia sa transmita mesaje codate francezilor. In mai putin de cateva luni, Cornioley a primit ordin sa preia conducerea a o mie cinci sute de luptatori ai Rezistente care ulterior au ajuns la trei mii si care aveau ca misiune sabotarea nemtilor care doreau sa treaca spre nord sau sa se intoarca in Germania, raiduri-surpriza asupra liniilor de tren sau a drumurilor importante. Pe cand se afla in Franta, Pearl l-a cunoscut pe tanarul luptator francez, Henri Cornioley. In iunie 1944, cei doi aveau ca misiune sa apere un castel, iar cand nemtii le-au atacat obiectivul, cei doi au fost nevoiti sa se desparta. Din fericire, ambii au supravietuit atacurilor, s-au intors in Anglia, unde s-au casatorit in octombrie 1944.
Pearl Cornioley a fost recomandata pentru Crucea Militara, datorita curajului pe care l-a dovedit in lupta, insa pentru ca era femeie a fost considerata ca "necorespunzatoare pentru decorare", asa ca a primit un distinctie civila in schimb.
Intr-o scrisoare in care refuza cea de-a doua decorare, Pearl a scris ca "eu consider ca este foarte nedrept sa primesc o decoratie civila. Munca mea nu era in spatele unui birou, ci printre soldati, in razboi. M-am antrenat cu barbatii, ceea ce era activitate pur militara, si, mai mult decat atat, am fost responsabila pentru antrenarea si organizarea a aproape trei mii de barbati care aveau ca misiuni sabotaje si atacuri de gherila".
In 2004, Regina s-a intalnit cu Pearl Cornioley si, doi ani mai tarziu, femeia a primit in sfarsit decoratia meritata.
Pearl a murit in februarie anul acesta, la varsta de 93 de ani, si la noua ani de la moartea sotului ei.
Femeile SOE
Fondat in 1940, "Special Operations Executive - SOE" a primit misiune de la Winston Churchill sa tina piept nemtilor cu orice pret, cu ajutorul miscarii de Rezistenta. Femeile voluntare din SOE - recrutate de cele mai multe ori din randul asistentelor care aveau experienta pe campul de lupta - au fost folosite initial ca si curieri, pentru ca bateau mai putin la ochi spre deosebire de barbati si rareori fiind suspectate de activitati "ilegale".
Sectiunea "F" a SOE, care avea ca misiune Franta, a trimis 39 de agenti femei pe teren. Dintre acestea, 13 nu s-au mai intors niciodata. Actele lor de eroism au fost deseori prezentate in literatura sau in industria de film, inclusiv in productia din 1958, "Carve Her Name With Pride" - in care actrita Virginia McKenna a jucat rolul unei agente SOE, Violette Szabo. Szabo a zburat catre Franta de doua ori in 1944, prima data ajungand la Cherbourg pentru a organiza un grup de rezistenta si a doua oara la Limoges, unde a si fost capturata. A fost executata in februarie 1945. Violette Szabo avea doar 23 de ani. (M. BICA)
 Afisari: 1171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
I-am auzit "interviul" si nonsalanta cu care pomenea "cum ii impusca ea pe nemti..."Daca era INVERS.   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Injectia care mareste punctul G    1 comentariu
  Ploi slabe    
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09600 sec.