Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Capitala fracturata de Summit
-- Gunoaiele si cainii vagabonzi domnesc la cateva sute de metri de Culoarul Unic, pe unde vor trece liderii lumii * Ca sa fie sigure ca sefii de state nu vor cunoaste Romania asa cum este, autoritatile inchid de astazi mai multe strazi decat Ceausescu pe vremea Congresului al XIV-lea
Brazde greblate fin, pansele, lalele, gazon semanat cu mana, drapele, strazi curate in centrul Capitalei, de-a lungul culoarului unic. Gunoaie, caini vagabonzi, tarani si tigani amarati, jeg, precupete cu urzici langa gunoaie, in zona Pietei Rahova, la cel mult doi kilometri de locul unde liderii lumii vor lua decizii istorice. Nici la cateva sute de metri de obiectivul zero nu e mai multa ordine: copiii se joaca peste mormanele de pamant de langa Palatul Parlamentului.
Organe multiple - politisti, sereisti, jandarmi, pompieri, care se calca pe picioare, in buricul Capitalei. Tipenie de organ in preajma pietei lui Niky Scorpion, acolo unde in viermuiala locului ramai "gol" fara sa simti. La Sectia 19 de Politie doar "garda" sta in fata sediului. In rest, toata unitatea se pare ca a fost mobilizata la paza Summit-ului. Strazi libere in centru, circulatie infernala in Rahova si la iesirea spre Alexandria. La nici o aruncatura de bat de economatul lui Vanghelie, in dosul fitoasei cladiri, gramezi imense de gunoaie inunda zona strazilor Amurgului si Recas. Acolo unde familii amarate, romani si tigani deopotriva, locuiesc mai rau ca-n ghetourile din lumea a treia. Aici nimeni nu se mai bate sa ridice gunoaiele, sa puna flori, sa mature si sa spele strazile. Summit-ul NATO nu trece si prin Rahova, asa ca amaratii din zona nu vor vedea decat la televizor ce inseamna sa te viziteze sefii celor mai puternice state ale lumii. Mariana, o tiganca tanara, cu trei copii si "barbat la munca, la Grivita", se amuza de venirea lui Bush si de toata tevatura de prin centru, "pe unde vine samitu'". "Mai bine-ar veni Basescu, ca a fost primar si nu ne-a facut si noua nitele conditii, ca traim aici, si romani si tigani, mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Bush, ce ne doare pe noi de el?! Ne da vreo leguma, ceva, de-ale gurii pentru copilasi?!", glumeste Mariana. Despre primarul Vanghelie, Mariana, ca si ceilalti vecini amarati ai sai, are cuvinte care nu se pot reproduce. Pe masura ce te departezi de culoarul unic, de strazile adiacente acestuia, de Palatul Parlamentului si de zonele in care urmeaza sa fie cazate delegatiile straine, Capitala nu mai are nimic de-a face cu summitt-ul NATO.
Dincolo de culoarul unic
Oamenii au alte probleme. Nu-i freamata grija de cati soldati mor in Afganistan sau Irak ci sufera ca nu stiu cati cartofi mai pot pune copiilor pe masa, maine. Dincolo de aspicurile sofisticate si fructele de mare de la dineurile oficiale, amaratii de langa Piata Rahova asteapta alocatia copiilor ca pe ajutoarele de la UNICEF. La margine de Bucuresti e o tara de care si presedintele si alti demnitari au uitat. Si se pare ca nici nu vor sa-si aminteasca. "Dupa ce-o trece nato asta, poate o sa ne mai ia si noua gunoaiele, ca-n jegul asta nici nu-ti mai e aminte sa mai fii curat si ordonat! Unde sa le duci, daca toti arunca aici?! Da banii pe toate prostiile, da' sa ne scoata si pe noi la lumina, nu e bani!", zice, amarat, mos Gogu, un tigan batran cu pieptul rupt de TBC. (Marian GHITEANU)
Azi se inchid strazile
Primele zece delegatii care vor veni in Romania pentru summit-ul NATO sunt asteptate sa aterizeze astazi la Otopeni, incepand cu ora 09.00, astfel ca de la ora 07.00 intra in vigoare restrictiile rutiere si pietonale, printre care si culoarul unic pe care vor circula coloanele oficiale.
Culoarul unic va fi realizat de la Aeroportul International "Henri Coanda" pana la Palatul Parlamentului prin: D.N.1 - Sos.Bucuresti-Ploiesti - Piata Presei Libere - Sos.Kiseleff - Arcul de Triumf - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Bd. Natiunile Unite - Palatul Parlamentului. Intersectiile unde autovehiculele pot traversa acest tronson, sunt urmatoarele: Sos Bucuresti - Ploiesti cu B-dul Aerogarii, Piata Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff cu Str. Arh. Ion Mincu, Calea Victoriei cu B-dul Dacia, Calea Victoriei cu B-dul Regina Elisabeta si Calea Victoriei cu Splaiul Independentei. Pe D.N.1 - Sos. Bucuresti - Ploiesti intre Aeroportul International "Henri Coanda" si Piata Presei Libere respectiv pe Sos. Kiseleff intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf sunt asigurate spatii laterale de-a lungul culoarului pe unde autovehiculele pot circula in ambele sensuri. Strazile laterale care intersecteaza acest tronson sunt inchise, exceptie facand cele mentionate la punctele de traversare. Aceste strazi sunt: Str. Pictor Mirea, Str. Uruguay, Str. Mahatma Gandhi, Str. Docentilor, Str. Serg.Dorobantu, Str. Tuberozelor, Str. Monetariei, Str. Sevastopol, Str. Grigore Alexandrescu, Str. Frumoasa, Str. Orlando, Str. G-ral Gheorghe Manu, Str. Nicolae Iorga, Str. Mihail Moxa, Calea Grivitei, Str. Biserica Amzei, Str. Banului, Str. Piata Amzei, Str. G-ral Berthelot, Str. George Enescu, Str. Episcopiei, Str. Stirbei Voda, Str. Benjamin Franklin, Str. Dem I. Dobrescu, Str. Ion Campineanu, Str. Matei Millo, Str. Edgar Quinet, Str. Constantin Mille, Str. Doamnei, Str. Lipscani, Str. Mihai Voda, Str. Franceza, Str. Stavropoleus, Str. Sfintii Apostoli. Potrivit Politiei Capitalei, este inchis perimetrul Palatului Parlamentului, respectiv B-dul Natiunile Unite, Str. Izvor, Calea 13 Septembrie, B-dul Libertatii precum si arterele care acced catre acestea: Str. B. P. Hasdeu, Str. Dr. Staicovici, Str. Prof. Dr. Alexandru Vitzu, Str. Sabinelor, Str. Uranus, B-dul Unirii. Bucurestenii vor avea la dispozitie mai multe autobuze, troleibuze si garnituri de metrou in zilele in care vor fi instituite restrictiile de trafic. (B.C.G.)
Prohibitie in cluburi
Cluburilor de noapte din centrul Capitalei, si din zonele adiacente principalelor hoteluri bucurestene, li s-a impus interdictia de a nu comercializa bauturi alcoolice in perioada Summit-ului NATO. Decizia paralizeaza viata de noapte din Bucuresti interdictia vizand cluburi "grele" gen Pacha (patronat de fotbalistul Adrian Mutu), Down Town, Cotton Club, Terminus sau Center.
De asemenea, nici agentii economici din zonele principale ale Capitalei, care isi desfasoara activitatea pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale, nu au voie sa comericializeze bauturi alcoolice. "In perioada 01.04.2008 - 04.04.2008, se interzice comercializarea bauturilor alcoolice de catre agentii economici aflati in zonele adiacente unitatilor hoteliere de cazare si obiectivelor temporare ce vor fi vizitate", se arata intr-un comunicat oficial al Politiei Comunitare. Nerespectarea deciziei "se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1500 lei sau cu amenda de la 100 la 500 lei", se mai arata in comunicatul citat. (Razvan GHEORGHE)
Ore suplimentare pentru hingheri
Hingherii din Bucuresti au lucrat ore suplimentare in ultimele zile, inaintea summit-ului, relateaza publicatia Financial Times.
Autoritatile romane incearca sa se asigure ca miile de vizitatori nu vor avea suprize neplacute cu vreunul dintre cainii vagabonzi din Bucuresti, al caror numar este apreciat la circa 150.000.
Publicatia, citata de Mediafax, scrie ca evenimentul se va desfasura la Palatul Parlamentului, mostenirea megalomana a fostului lider comunist Nicolae Ceausescu, unde liderul american George W. Bush sau cancelarul german Angela Merkel vor fi nevoiti sa foloseasca grupuri sanitare mobile. De asemenea, valoarea celor peste 500 de drapele reprezentand identitatea statala a tarilor prezente la summit-ul NATO si care vor fi arborate in salile de protocol sau pe traseele oficiale este de 25.000 de euro, fiind produse la o companie din Sibiu. Pentru realizarea steagurilor au fost folositi peste 2000 de metri de material textil imprimat si peste 40 de kilograme de cerneluri. (B.C.G.)
Alte articole
  Incepe haosul    (Eveniment, 2008-03-27)
  Restricții de trafic in perioada sărbătorilor de iarnă    (2008-11-29 15:27)
  Summitul NATO: Bd. Elisabeta din Bucuresti se inchide astazi    (2008-04-02 14:39)
  Summitul NATO paralizeaza Capitala    (2008-03-18 13:06)
 Afisari: 793  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Calamitatea numita Summit   de Dacia
A r h i v a
  Basescu a stricat filajul SRI    35 comentarii
  Gazprom contra NATO    9 comentarii
  Dispozitivul "Bush"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02261 sec.