Ziua Logo
  Nr. 4195 de vineri, 28 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Taxa auto trece de Bruxelles
-- Pentru masinile noi, sumele vor fi mai mici decat cele avansate de Guvern in luna ianuarie, in timp ce, pentru cele vechi, valorile vor creste
Taxa de poluare auto ar urma sa scada comparativ cu valorile avansate in luna ianuarie in cazul masinilor noi, pentru care emisiile de CO 2 vor reprezenta un criteriu de calcul, si va inregistra o crestere pentru masinile vechi, poluante, noile valori fiind inca in discutie.
"Propunerea este ca taxa auto sa scada pentru masini noi si sa creasca pentru autovehicule vechi non-euro, decizia finala urmand sa fie luata de catre Guvern. A fost acceptata cresterea coeficientilor in functie de care este calculata taxa in cazul masinilor vechi", au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.
Comisia Europeana a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propusa de Guvern, in care emisiile de CO2 sunt luate in considerare la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3, criteriul principal de calcul fiind emisiile poluante, au declarat, anterior, agentiei Mediafax surse ministeriale.
Emisiile de dioxid de carbon vor fi luate in calcul si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica. Proprietarii masinilor Euro 3 pentru care emisia de CO2 nu este inclusa in cartea tehnica vor putea opta intre a evalua gradul emisiilor poluante la Registrul Auto Roman (RAR), ceea ce va implica insa cheltuieli suplimentare, sau a accepta impozitarea in functie de celelalte emisii de poluanti.
"Variantele sunt fie evaluarea la RAR, dar asta costa suplimentar, fie impozitare pe catalizator", au afirmat sursele citate.
Noua varianta privind taxa auto va fi prezentata, probabil, pentru o prima lectura, in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului, a afirmat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Reamintim, Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca noua varianta de modificare a normelor privind taxa de prima inmatriculare transmisa CE este considerata, la o prima evaluare, compatibila cu aquis-ul comunitar.
La jumatatea lunii martie, Vosganian a confirmat, la Bruxelles, ca taxa auto va fi calculata in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica si a aratat ca suma va fi redusa cu 5% pentru fiecare an de vechime al masinii. Reprezentantii Guvernului si cei ai Comisiei Europene au negociat asupra acestei formule, iar expertii europeni au cerut ca taxa sa fie calculata in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3. Solicitarea Comisiei a ridicat o serie de probleme autoritatilor deoarece nu pentru toate autovehiculele de tip Euro 3 este inclus in cartea tehnica nivelul emisiilor de dioxid de carbon. Anul trecut, Romania a intrat in procedura de infrigement din cauza taxei auto, considerata de UE discriminatorie pentru masinile vechi, si a serviciului 112, care functioneaza necorespunzator.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 1243  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
MINCIUNI, MINCIUNI si iarasi MINCIUNI ...   de arr1975
Exact pe dos   de FB
A r h i v a
  Statul "curentat" alternativ    4 comentarii
  Scumpire nedecisa    
  Erste vinde BCR Asigurari    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Suveica Poteras-Mantale (2012 afisari)
 "Am fost bodyguardul lui ben Laden" (1927 afisari)
 Panica in Parchete (1890 afisari)
 Gondola liberala (1610 afisari)
 Escorta Air Force One a aterizat la Cluj (1519 afisari)
 Imagini socante! Mutilat de o tumoare gigant de 70 de kilograme (2744 afisari)
 La 83 de ani, Lauren Bacall indrazneste sa arate un decolteu foarte indraznet (2322 afisari)
 Un georgian vrea sa se insoare cu femeia robot creata de el (1739 afisari)
 Abramovich vrea sa uneasca Rusia si SUA printr-un tunel (1676 afisari)
 Presedintia, despre zvonul legat de un posibil divort al lui Basescu: "Nu are nici o legatura cu realitatea" (1657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.