Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Vanzarea Oltchim reclamata la UE
-- Compania germana PCC SE, potential cumparator, a cerut oficial Comisiei Europene sa investigheze "ilegalitatile" din procesul de privatizare
Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, compania PCC SE, actionar minoritar al societatii romanesti Oltchim SA, acuza o serie de ilegalitati in procesul de privatizare a combinatului.
Nemtii, care sunt interesati sa preia pachetul majoritar de actiuni detinut de AVAS la Oltchim, au semnalat CE ca autoritatile romane au incalcat legislatia europeana privind conversia in actiuni a datoriilor acumulate de combinat in perioada in care acesta se afla sub administrare speciala. "Ajutorul acordat de AVAS atunci reprezinta o forma de incalcare a legislatiei europene in vigoare. Nu e prima data cand modul de actiune al AVAS intra in conflict direct cu normele UE", ne-au declarat surse din cadrul companiei.
"Managementul Oltchim nu a luat nici o masura in perioada in care a administrat societatea pentru a stinge datoriile pe care le avea, ci a adoptat o atitudine conservatoare a acestora. Acum statul vine la noi si ne cere sa platim pentru datoriile pe care ei le-au acumulat", afirma Wojciech Zaremba, director in cadrul PCC SE. El a mai precizat ca, in cazul in care se va face conversia de actiuni in actuala forma, PCC ia in calcul retragerea din societate sau atacarea masurii in justitie, insa nu doreste acest lucru pentru ca nu avantajeaza nici una dintre parti.
Reprezentantii PCC mai afirma ca managementul Oltchim nu a alocat provizioane pentru stingerea datoriilor si penalitatilor si ca nu au fost informati cu privire la proiectul de lege privind privatizarea combinatului, care urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, in perioada urmatoare. Pe de alta parte, reprezentantii PCC spun ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu poate face investitii in societate. In plus, conform legislatiei in vigoare, AVAS (ca, de altfel, orice autoritate a statului actionar intr-o companie) nu poate participa cu sume de bani la majorari de capital. "Datoria pe care AVAS vrea sa o converteasca in actiuni se ridica la peste 200 milioane de dolari. Un audit al unei mari companii internationale se desfasoara in prezent la Oltchim (n.r. - nemtii au desemnat compania de audit Pricewaterhouse Coopers sa faca o evaluare independenta a datoriilor combinatului)", afirma reprezentantii companiei. AVAS detine 53,2% din actiunile Oltchim, iar grupul german PCC SE controleaza un pachet de 12,6% din actiunile combinatului.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 451  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Capitala amenintata de bezna    
  Topul "vanzatorilor" de curent    
  AVAS ia bani si dupa privatizari    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01178 sec.