Ziua Logo
  Nr. 4191 de luni, 24 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Anarhismul in Romania
-- Cunoscatorii fenomenului au informat SRI despre posibilele implicatii cu prilejul summitului NATO
SRI a fost sesizat - printr-un raport intocmit de un analist care urmareste fenomenul anarhismului in Romania - cu privire la o eventualele manifestari pe care le-ar putea prilejui Summitul NATO din perioada 2-4 aprilie, de la Bucuresti. "Desi perspectiva unor acte care sa pericliteze siguranta nationala si valorile statului de drept este foarte indepartata, este potrivit ca orice puseu de <<anarhism>> sa intre in atentia autoritatilor, pentru a impiedica formarea <<masei critice>> care sa aprinda scanteia unor violente de strada", sunt de parere autorii raportului asupra fenomenului anarhist contemporan, ce face trimite la manifestarea publica "impotriva tuturor formelor de discriminare", organizata pe data de 10 noiembrie 2007, in Capitala. Redam, in continuare, extrase din raportul adus in atentia SRI.
Deocamdata intr-o forma embrionara in Romania, extrema stanga are doar cateva zeci de adepti, acestia penduland intre diferite "grupuri informale" pentru a da senzatia ca sunt mai numerosi. "Celulele" trec arareori de nivelul "incremenirii in proiect", in general din impotenta organizatorica si intelectuala. Majoritatea se afla in Bucuresti, Timisoara si Iasi. Frontul Anarhist din Craiova, celebru pe vremuri pentru seria nesfarsita de batai, scandaluri si acte de huliganism, a ramas azi aproape fara adepti, in urma unor razii ale Politiei.
Am capatat convingerea, intarita de persoane apropiate de cercurile lor, ca majoritatea habar nu au pentru ce anume "lupta", ideile anarhiste nefiindu-le cunoscute in profunzime, ei oprindu-se doar la aspecte de suprafata utile in gastile de cartier.
La unii "anarhisti" foarte tineri, teribilismul adolescentin trece, fie cu varsta, fie dupa o corectie administrata de parintele nevoit sa plateasca amenda contraventionala pentru faptele odraslei.
Desi unul din principiile anarhiste este propaganda prin fapte, anarhismul in Romania se manifesta mai mult in spatiul virtual, in care comunicarea instantanee ajuta la organizarea si raspandirea ideilor extremiste, intre adeptii din Romania sau intre acestia si "tovarasii" din alte tari. Se foloseste semi-anonimatul conferit de nick name-uri sau, in cazul unora mai cunoscatori intr-ale tehnologiei, al folosirii unor proxy-uri.
Cyber-anarhistii
Am anexat o lista cu pagini web intretinute de "cyber-activistii" romani, pagini care au urmatoarele trasaturi comune:
- sunt gazduite in spatii gratuite pe diverse servere, in general din afara Romaniei (in special forumurile); se evita domeniile inregistrate/platite atat pentru pastrarea anonimatului cat si din lipsa de fonduri;
- multe din textele publicate sunt agramate si au un vocabular redus, de maxim 200-300 de cuvinte, reflectand nivelul de educatie al editorului. Atunci cand vocabularul este mai bogat, e vorba de obicei de articole traduse dupa ureche din ghiduri si manuale anarhiste straine. Toate accentueaza cuvinte-cheie precum "lupta", "fascism", "anti-discriminare", expresia hilara "alerta antifascista" (care ar trebuie sa insemne "chemare la actiune") sau particula de negare "nu", simbolica pentru aceasta sub-cultura a nihilismului;
- pe forumurile de discutii alterneaza teoretizari nesfarsite despre cum trebuie procedat pentru rasturnarea ordinii, cu discutii in contradictoriu in care participantii isi arunca reciproc injurii si acuze de "fascism";
- limbajul folosit la adresa "inamicilor" seamana uneori cu cel al propagandei bolsevice a anilor '40-'50 si contine termeni de natura a provoca emotie vie (lozinci precum "starpiti fascismul!" sau "trebuie eliminata Armata si in schimb inarmat intreg poporul!" - Craiova Anarho Front), respectiv de a sublinia structura ignobila, inferioara, a adversarilor care sunt "porci", "odiosi", "teroristi", "haita" etc., retragandu-li-se acestora chiar atributul uman;
- printre ocupatiile favorite ale "cyber-activistilor" se numara incercarea de abonare a adreselor "inamicilor fascisti" la liste cu spam pornografic, sau trimiterea de mesaje injurioase si de amenintare de pe adrese false.
Insurectie, droguri, alcool
Dincolo de lumea virtuala, lungul sir al instrumentelor din tolba anarhistilor "reali" se reduce, in cazul confratilor lor autohtoni, la mazgalirea cu spray-ul a zidurilor cladirilor publice, lipirea de abtibilduri "antifasciste" si frecventarea unor spelunci unde pot consuma alcool ieftin, urmari formatii muzicale care promoveaza genul "punk" si teoretiza "greva si boicotul".
Un concept de baza, "actiunea directa", se manifesta doar prin "sa-ti agiti frenetic mainile si picioarele inchipuindu-ti ca bati un rasist care a atacat un negru" (citat de pe un forum anarhist).
"Neascultarea" se limiteaza la consumul, impotriva interdictiei parintesti, de alcool si droguri usoare; cat despre "squatting", "insurectie", "sabotaj", "rascoala" sau "revolutie" - alte principii de actiune anarhiste - poate fi vorba doar in vise sau filmele occidentale pe care uneori le proiecteaza in cluburi. (A.M.L.)
Trei trasee spre Neptun
Autoritatile constantene fac ultimele pregatiri si pun la punct ultimele detalii pentru vizita lui Bush, care se va intalni cu Basescu, la inceputul lunii viitoare, la Neptun.
Au fost stabilite trei trasee de deplasare ale presedintelui american, de la intrarea in municipiul Constanta si pana la iesirea din oras. Drumul de la aeroportul Kogalniceanu pana la Neptun va fi ales de catre catre americani. Politistii au sudat capacele de canalizare situate pe cele trei trasee de deplasare. Masinile abandonate pe tresee vor fi ridicate. Potrivit Mediafax, societatile de protectie si paza au fost instiintate ca pe timpul trecerii presedintelui american prin Constanta agentii lor nu au voie sa poarte arme. (B.C.G.)
Circulatia in perioada Summitului
In perioada Summit-ului NATO de la Bucuresti - mai pecis in ziua de 29 martie, cand vor avea loc simulari ale autoritatilor, de la ora 00.00 la ora 24.00, si din 2 aprile - ora 00.00, pana in 4 aprilie - ora 24.00 - se vor institui restrictii de circulatie in Capitala, o parte din arterele aflate in centrul Bucurestiului fiind inchise.
Circulatia va fi intrerupta pe Soseaua Kiseleff, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei si in continuare pe Calea Victoriei, B-dul Natiunile Unite pana la Palatul Parlamentului. In perimetrul Palatului Parlamentului circulatia rutiera va fi inchisa. Politistii recomanda evitarea traseului DN1. Ca alternative sunt propuse sos. Bucuresti-Targoviste, prin Mogosoaia, Buftea, D.J. 101 prin Corbeanca pana la Balotesti si apoi pe Sos. Bucuresti - Ploiesti. Pot fi folosite in acest sens si DN1 A - Bucuresti - Ploiesti, prin Buftea sau DN71 - Bucuresti - Baldana - Targoviste - DN171 - Fieni - Moroieni - Sinaia. Pentru evitarea Soselei Kiseleff politistii recomanda traseul B-dul Maresal Prezan, Piata Charels de Gaule, B-dul Aviatorilor, Piata Victoriei, B-dul Lascar Catargiu, Piata Romana, B-dul Magheru, B-dul Nicolae Balcescu, Piata 21 Decembrie 1989, B-dul I. C. Bratianu, Piata Unirii. De asemenea, pot fi folosite si traseele B-dul Maresal Averescu, Str.Turda, Pasajul Grant, Calea Grivitei sau B-dul Marasti, Str. Alexandru Constantinescu, B-dul Ion Mihalache. Pentru zona Palatului Parlamentului vor putea fi folosite ca rute ocolitoare traseele Calea 13 Septembrie, Bd.Tudor Vladimirescu, Bd.Regina Maria, Piata Unirii sau Sos. Progresului, Sos.Viilor, Str. Dr. C. Istrati, Bd.Marasesti. Culoarul unic realizat intre Aeroportul Otopeni si Palatul Parlamentului poate fi traversat de autovehicule in urmatoarele intersectii: Sos.Bucuresti Ploiesti - B-dul Aerogarii, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff - Str. Arhitect Ion Mincu, Calea Victoriei - B-dul Dacia, Calea Victoriei - B-dul Regina Elisabeta, Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite. (A.G.)
Simulare la metrou
Peste 200 de luptatori din Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei au simulat la sfarsitul saptamanii trecute o situatie in care mai multi activisti anti-globalizare s-ar manifesta violent intr-o statie de metrou, pe durata summit-ului NATO.
In timpul exercitiului, jandarmii au repetat si modul in care coopereaza echipele de inteventie in situatia producerii unor incidente. Luptatorii au intervenit pentru calmarea unui grup de militanti anti-globalizare. (B.C.G.)
 Afisari: 1521  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
anarhistii=manelistii==suporteri de fotbal   de horiageo
A r h i v a
  Pomana de un miliard    5 comentarii
  Mohammad Munaf la Curtea Suprema a SUA    
  Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar    3 comentarii
  Biserica Sfanta Vineri va fi recladita    6 comentarii
  Papa a botezat un ziarist musulman    14 comentarii
  Pandele in greva foamei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Echilibristica in varful scarii (2090 afisari)
 Pomana de un miliard (2037 afisari)
 Biserica Sfanta Vineri va fi recladita (1950 afisari)
 Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar (1815 afisari)
 Anarhismul in Romania (1521 afisari)
 A slabit 70 de kilograme in trei luni (8085 afisari)
 Un manechin aflat la limita infometarii a pozat pentru un fotograf german (7097 afisari)
 Noua Dreapta raspunde liderilor politici maghiari (4090 afisari)
 Ultima dorinta a unei fetite bolnave de a-si vedea tatal, refuzata de autoritati  (3883 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Ikizukuki - mancarea care te musca de buza (3826 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02222 sec.