Ziua Logo
  Nr. 4191 de luni, 24 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar
Familia Maghiar, aflata de ani buni la conducerea Universitatii din Oradea, aflata in vizorul DNA, a ajuns si in atentia autoritatilor italiene, pentru diplomele false pe care le-a semnat. Teodor Maghiar a condus Universitatea Oradea in calitate de rector intre anii 1991-2004, iar fiul acestuia, Teodor Traian Maghiar a preluat functia tatalui in perioada 2004-2007. Cei doi sunt cercetati penal de DNA sub acuzatiile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual.
Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la aproximativ 25 de milioane de euro, fapt confirmat de expertiza contabila. Anchetatorii au stabilit ca Teodor si Traian Maghiar (pe unele bunuri ale acestuia din urma procurorii instituind sechestru) au raportat date false privind numarul de studenti, universitatea obtinand astfel alocatii bugetare necuvenite. Astfel, familia Maghiar a "scolarizat" fictiv 213 studenti, in decurs de cinci ani. Mai mult, acestia au eliberat si 26 de diplome false unor cetateni straini, in majoritate italieni. In acte erau trecute specializari care nu exista in nomenclatorul universitar romanesc. Pe diplome erau trecute specializari precum naturopatie, chiropractica, dictologie ori osteopatie. Procurorii DNA spun ca si mezinul familiei Maghiar, Adrian, ar fi semnat, la randul sau, diplome false in favoarea unor cetateni italieni. Organele de cercetare penala au la dosar diplomele semnate in 2003 de Teodor Maghiar in calitate de rector si de Teodor Traian Maghiar ca decan, desi acesta era prodecan la acea data. Anul urmator, Teodor Traian semna drept rector, la decan aparand semnatura lui Adrian Maghiar, prodecanul de atunci al facultatii, fiul lui Traian. Trebuie spus ca falsurile erau unele grosolane. Diplomele eliberate in 2004 au antetul Ministerului Educatiei Nationale, minister care si-a schimbat denumirea din 2001, fiind redenumit Ministerul Educatiei si Cercetarii. In schimb, cele eliberate in 2003 aveau antetul corect - MEC.
Ales decan
In pofida faptelor de natura penala, pe 27 februarie 2008, Adrian Maghiar a fost ales decan al Universitatii din Oradea, fara ca Ministerul Educatiei si Cercetarii sa aiba cea mai mica obiectie. Ministrul Cristian Adomnitei nu a suflat un cuvant despre acest scandal, devenit acum unul intrenational, prin ancheta declansata de autoritatile italiene. Mai ales ca organele abilitate au confirmat existenta diplomelor false in specializari inexistente. Totodata, autoritatile au constatat existenta unui acord interuniversitar, fara avizul ministerului, cu o universitate neacreditata in UE. In plus, Teodor Traian Maghiar detine in continuare functia de sef de catedra in cadrul facultatii oradene. Chiar saptamanile trecute, carabinierii au descins la domicilul din Empoli a lui Montabani Marco, unul dintre benefeciarii falsurilor clanului Maghiar. In urma perchizitiei acestia au ridicat diplomele false care purtau sematurile familiei Maghiar (foto). Mai mult, autoritatile italiene, carabinierii, au interzis italianului dreptul de practica. Acesta deschisese un cabinet profesand "Naturopatia", falsa specializare acordata de Universitatea Oradea. Pe numele cetateanului italian au fost emise doua diplome de studii aproundate, cu durata de patru semestre, care au aceeasi serie si acelasi numar. Una semnata de Teodor Traian Maghiar, cealalta de fratele sau si proaspat alesul decan, Adrian Maghiar. Cercetarile au fost extinse si la ceilalti cetateni italieni care isi exercita libera practica in baza diplomelor false eliberate de Univeristatea Oradea.
Mihnea TALAU 
 Afisari: 1815  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Diplome false se dau la toate universitatile   de M_D_L
Endless story   de Hoplitul
Protectia infractorilor.   de Moldovan
A r h i v a
  Pomana de un miliard    5 comentarii
  Mohammad Munaf la Curtea Suprema a SUA    
  Biserica Sfanta Vineri va fi recladita    6 comentarii
  Papa a botezat un ziarist musulman    14 comentarii
  Anarhismul in Romania    1 comentariu
  Pandele in greva foamei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Echilibristica in varful scarii (2090 afisari)
 Pomana de un miliard (2037 afisari)
 Biserica Sfanta Vineri va fi recladita (1950 afisari)
 Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar (1815 afisari)
 Anarhismul in Romania (1521 afisari)
 A slabit 70 de kilograme in trei luni (8085 afisari)
 Un manechin aflat la limita infometarii a pozat pentru un fotograf german (7097 afisari)
 Noua Dreapta raspunde liderilor politici maghiari (4090 afisari)
 Ultima dorinta a unei fetite bolnave de a-si vedea tatal, refuzata de autoritati  (3883 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Ikizukuki - mancarea care te musca de buza (3826 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01451 sec.