Ziua Logo
  Nr. 4191 de luni, 24 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Echilibristica in varful scarii
Sorin ROSCA STANESCU 
-- PD-L este creditat, in toate cercetarile de piata, pe prima pozitie in topul increderii de care se bucura, la nivel national, partidele politice. Aceeasi situatie si in ceea ce priveste Capitala. Motiv care l-a determinat pe presedintele Emil Boc sa anunte ca fiecare dintre cei trei prezumtivi candidati la cursa interna pentru nominalizarea pe Capitala poate fi castigatorul fotoliului de primar general. In acelasi timp, au existat incertitudini si ezitari vizand o atare nominalizare. Cum se explica acest paradox?
Partidul prezidenTial, turat de motoarele electorale ale lui Traian Basescu, aflat si el pe primul loc in topul preferintelor, are - teoretic, cel putin - intaia sansa de a castiga batalia pentru Bucuresti. Si nu numai avand drept premisa rezultatele cercetarilor de piata. Avantajul indiscutabil consta in opozitia masiva si dura pe care a facut-o actualei guvernari si in dorinta fireasca a populatiei la o alternanta. Care nu poate ocoli Bucurestiul. In ciuda faptului ca, aici, ultimele trei mandate de primar au apartinut, totusi, nu liberalilor, nu pesedistilor, ci democratilor. Combinatia cu gruparea politica reprezentata de Theodor Stolojan constituie inca o premisa favorabila. In electoratul Bucurestiului poate fi indusa relativ usor o idee de continuitate. In ce sens? In sensul ca Primaria Generala, cu exceptia mandatelor lui Basescu si Videanu, a apartinut, in mod traditional, taranist-liberalilor. Iar acum strategii de campanie PD-L pot sustine ideea stafetei prin prezenta liberalilor in acest partid, acum popular, adica de dreapta.
O victorie PD-L ar reuSi sa acopere cu success, cel putin pana la alegerile legislative, uriasul gunoi al capitalei Romaniei. In euforia succesului, electoratul ar observa cu mai multa dificultate ca Bucurestiul este vraiste si, oricum, ar fi tentat sa puna aceasta situatie pe seama altor cauze decat incomptenta ori coruptia actualei echipe de la Primaria Generala. Si, mai ales, o asemenea victorie ar proiecta si mai sus, in topul politicii romanesti, partidul prezidential. Asigurandu-i mari sanse de a castiga alegerile parlamentare intr-o maniera care sa-i permita formarea viitorului Guvern. Si atunci, in ciuda afirmatiilor optimiste, de cine si de ce se teme, totusi, in realitate, Partidul Democrat Liberal? De s-au codit liderii sai sa accepte nominalizarea?
Este greu sA stai si sa faci echilibristica in varful scarii valorice. Pentru ca orice pas gresit poate insemna prabusirea. De la mare inaltime. Ori treptele superioare ale acestei scari, cele pe care se sprijina PD-L, sunt subrede. Iar unele, iluzorii. Rezultat exclusiv al unui ingenios joc de imagine. Si al transferului de credibilitate de la Basescu spre partid.
Marele handicap consta in starea jalnica in care Videanu lasa capitala Romaniei pe alte maini. Si asta in conditiile in care, timp de patru ani, nu a incetat sa promita rezultate vizibile la capatul mandatului. Si, iata, capatul mandatului a sosit iar nemultumirea bucurestenilor este profunda. Va fi o opera de veritabila prestidigitatie ca prezumtivul succesor al lui Videanu din directia PD-L sa reuseasca sa-i convinga pe locuitorii Capitalei ca, in mandatul sau, situatia se va schimba radical - dupa doua mandate detinute de democrati - si ca de vina pentru esecurile de mari proportii sunt altii. Va fi mai usor pentru adversarii politici ai PD-L sa atace, decat va fi pentru echipa de campanie a candidatului PD-L sa apere mandatul lui Videanu.
Un eventual eSec PD-L ar avea aceeasi greutate, dar in sens invers, decat o victorie in Capitala. Prabusirea din varful scarii valorice ar fi spectaculoasa. Si extrem de primejdioasa, atat pentru rezultatul la legislative, cat si pentru a doua candidatura, daca ea se va produce, a presedintelui Traian Basescu pentru functia prezidentiala. In schimb, pentru liberali, daca Orban ar pierde alegerile, nu ar fi o mare tragedie, din simplul motiv ca ei nu ocupa una dintre primele doua pozitii in top. Si la fel si in cazul PSD care, in definitiv, nu a reusit niciodata sa cucereasca Bucurestiul.
 Afisari: 2090  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Cand nucleul Pd v-a numara 28-30%    de vida clara
Dle Pandrea,Cand auziti ce iese din..gandirea lui BOC,nu simtiti o ...jena?   de LENIO
.   de Hu Ciu Tzi
.......   de Hu Ciu Tzi
Care echilibristica ?   de alwis46
Toata lumea afirma avansul populistilor   de bibi Ionescu
SA ALEGEM ,CA SA AVEM CE CULEGE !   de ioanguradeaur
NU VREAU SA SUPAR ,   de LENIO
Era sau Epoca,dle Pandrea?   de LENIO
Bucurestenii sunt masochisti?   de stan patitu
Pentru Katty   de FILIP
Date neverosimile   de FILIP
PD minus L, cazut in capcana sondajelor,   de Raquel
Cu PDL la guvernare va incepe era politica NOUA MAFIE SECURISTA    de Oleg O\'Fren
DACA PD-L VA GUVERNA VA INCEPE O NOUA ERA POLITICA   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Vanghelie si bacsisul politic    2008-03-22
  Contrarevolutia de catifea    2008-03-20
  Hora maghiara    2008-03-15
  Percutorul secuiesc    2008-03-12
  Motorul politic in doi timpi    2008-03-11
 Top afisari / comentarii 
 Echilibristica in varful scarii (2090 afisari)
 Pomana de un miliard (2037 afisari)
 Biserica Sfanta Vineri va fi recladita (1950 afisari)
 Italienii ancheteaza falsurile clanului Maghiar (1815 afisari)
 Anarhismul in Romania (1521 afisari)
 A slabit 70 de kilograme in trei luni (8085 afisari)
 Un manechin aflat la limita infometarii a pozat pentru un fotograf german (7097 afisari)
 Noua Dreapta raspunde liderilor politici maghiari (4090 afisari)
 Ultima dorinta a unei fetite bolnave de a-si vedea tatal, refuzata de autoritati  (3883 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Ikizukuki - mancarea care te musca de buza (3826 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11149 sec.