Ziua Logo
  Nr. 4190 de sambata, 22 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Jurnal public
Avangarda romaneasca (I)
Avangarda romaneasca ramane, in continuare, in atentia istoriografiei romanesti. Este un produs cultural - ca sa vorbesc in limbajul sociologiei de azi - care se cauta pe piata internationala din motive pe care oricine le intelege.
IntAi, pentru cA avangarda este, ea insasi, un fenomen artistic universal si, in al doilea rand, pentru ca avangarda europeana, cel putin, continua sa fie productiva la aproape o suta de ani de cand (avangarda zisa istorica) a inceput sa atace stilurile constituite in arta. Avangarda istorica si-a incheiat misia la inceputul anilor '40; spiritul ei a ramas si, din cand in cand, resuscita sub diverse forme, uneori chiar (cazul onirismului romanesc) punandu-i in discutie programele. Iata de ce istoricii literari si sociologii culturii revin asupra acestei teme ce parea de mult epuizate (Maurice Nadeau scria deja, in 1945, o istorie a suprarealismului). Avangarda romaneasca a asteptat cateva bune decenii, dupa Al Doilea Razboi Mondial, pentru ca istoria si critica literara s-o ia in serios si s-o judece cu mai mare intelegere estetica decat o facusera criticii din epoca (in speta E. Lovinescu si G. Calinescu).
Stelian TAnase a cercetat acum arhivele Sigurantei (Polirom, 2008) si descopera legaturile ei cu miscarea comunista europeana, in primul rand cu cea din Franta, dar si relatiile mai putin cunoscute cu retelele Kominternului. In introducerea la acest pachet de documente scoase din depozitele S.R.I.-ului si ale Arhivelor Nationale Istorice Centrale ale Romaniei, Stelian Tanase incearca sa lamureasca - si reuseste in buna parte - in ce masura colaboratorii revistelor "Unu" sau "Alge", de pilda, sunt manipulati politic de Komintern sau de alte asociatii de obedienta bolsevica. Sasa Pana, Victor Brauner, Jules Perahim, Gheorghe Dinu, Scarlat Calimachi, chiar si Gellu Naum si Geo Bogza si Eugen Ionescu sunt examinati, cu documentele pe masa, din acest punct de vedere. Ce aflam? Aflam intai - ceea ce, in fapt, stiam - ca avangarda romaneasca se situeaza, politiceste, la stanga si ca unii "integralisti", "unisti", "algisti" sau tinerii suprarealisti din anii '30 sunt membri ai Partidului Comunist Francez sau Roman. Altii activeaza in organizatiile adiacente (camuflate), ori intretin direct legaturi cu Moscova.
Cazul cel mai frapant este acela al pictorului Victor Brauner care face naveta intre Bucuresti si Paris, urmarit de agentii Sigurantei care cred ca pictorul suprarealist lucreaza pentru sovietici. Stelian Tanase, care prezinta acest caz, ezita sa dea un verdict pentru ca ii lipsesc documentele probatorii, cum zic juristii. Sigur este ca Geo Bogza a mers in Spania trimis de "Lumea romaneasca", unde a stat doua luni, si ca, intors in tara, se pregateste sa tina o conferinta despre "brigada Ana Pauker si Doncea C-tin" in padurea Gradistea in timpul unei excursiuni organizate de comunistii din capitala. O conferinta politica in padurea Gradistea? Pare o actiune suprarealista! Agentul sigurantei nu spune daca Bogza a tinut-o si cu ce efect propagandistic. Oricum, documentele politiei nu culpabilizeaza prea mult pe tanarul insurgent. Are radicalismul lui moral si politic o relatie cu Partidul Comunist sau cu retelele Kominternului? O suspiciune care nu-i dovedita. Geo Bogza are legaturi (cauzale) mai degraba cu ceea ce el numeste intr-un articol "exasperarea creatoare". Uraste sincer "burghezia" si, ca mai toti suprarealistii, vrea sa arunce in aer mecanismele unei lumi pe care n-o accepta.
Eugen SIMION 
 Afisari: 628  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Eu nu mai citesc    de Tractoristu
O descoperire iepocala   de Ion Caramache
A r h i v a
  Excelenta Beligan    7 comentarii
  Contributie sporita    1 comentariu
  Calinescu fata cu noua critica    2 comentarii
  Goncourt la Bucuresti    
 Top afisari / comentarii 
 Reteaua UCK de trafic de organe (2608 afisari)
 Garda Ungara iese la atac impotriva Romaniei (2200 afisari)
 Insulina, elixirul tineretii (2058 afisari)
 Deaconu - stop joc (1896 afisari)
 Vanghelie si bacsisul politic (1581 afisari)
 Jamie Lee Curtis, topless la 50 de ani (3278 afisari)
 Dimensiuni paralele: Oameni care dispar in conditii misterioase (3192 afisari)
 Britney Spears, convinsa de Mel Gibson sa se intoarca la credinta (2468 afisari)
 Un bebelus care rade in hohote a castigat la categoria Adorabil pe YouTube (1915 afisari)
 Brancusi, furat in topul Artistilor Secolului XX (1764 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01856 sec.