Ziua Logo
  Nr. 4183 de vineri, 14 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Culisele afacerii Kosovo
-- Centrul de Studii Globale din Canada a publicat o scrisoare adresata cancelarului Schroeder in anul 2000, care dezvaluie dedesubturile ruperii Kosovo de Serbia * Belgradul intra intr-un an politic tulbure
Presedintele sarb Boris Tadici a dizolvat ieri Parlamentul si a convocat alegeri legislative pentru 11 mai, dupa o grava criza guvernamentala generata de disputele privind independenta Kosovo si apropierea de UE, relateaza Mediafax. Tadici a luat aceasta decizie dupa ce premierul nationalist Voislav Kostunita a decis sambata sa dizolve alianta cu Partidul Democratic (DS) al lui Tadici din cauza divergentelor profunde privind apropierea de UE, dupa independenta Kosovo. Proclamarea unilaterala a independentei Kosovo - factorul declansator al tulburarilor politice actuale - a fost prevazuta in cadrul strategiei de extindere a NATO, dupa cum o dovedeste o scrisoare a unui parlamentar german catre cancelarul Gerhard Schroder publicata de Centrul de Studii Globale din Canada. Deputatul CDU Willy Wimmer avea sa relateze intr-un interviu acordat Jurnalului pentru Politica Externa din Germania ca SUA se folosesc de Balcani in tratarea problemelor cu lumea musulmana si urmand politica lui Bismarck pentru a mentine dezechilibrul european.
Scrisoarea deputatului
In cadrul unei scrisori extrem de sincere, Willy Wimmer ii transmite cancelarului german Georg Schroeder (foto stanga, alaturi de Vladimir Putin) rezultatele unei conferinte la nivel inalt sponsorizate de Departamentul de Stat SUA pe 2 mai 2002 la Bratislava. Wimmer - care la acea data era vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE arata cauzele campaniei de bombardare a Serbiei timp de 78 de zile, scopurile extinderii NATO catre granitele Rusiei. La conferinta de la Bratislava au participat nume sonore ca Ronald Asmus (Council on Foreign Relations), John Bolton (fost ambasador SUA la ONU), Ian Brzezinski, Erhard Busek (reprezentantul SECI), Jan Figel (ministru adjunct de Externe slovac, actual comisar european). Din partea Romaniei au fost prezenti ziaristul Bogdan Chirieac, Sorin Frunzaverde (pe atunci ministru al Apararii), Sergiu Medar (pe atunci directorul Directiei de Informatii a Armatei).
In mesajul catre Schroder, Willy Wimmer arata ca "organizatorii conferintei au solicitat o recunoastere cat mai rapida a independentei Kosovo; ca organizatorii au declarat ca Iugoslavia se afla in afara oricarui cadru legal, in principal in afara Actului Final de la Helsinki privind inviolabilitatea frontierelor". La aceasta conferinta, conform lui Wimmer, s-a aratat ca "razboiul impotriva Iugoslaviei a fost declansat pentru a rectifica o decizie gresita a generalului Eisenhower din timpul celui de-al II lea Razboi Mondial. De aceea din motive strategice trupele americane trebuie sa fie stationate aici pentru a compensa ocazia pierduta in 1945".
Extinderea NATO
Deputatul german arata ca "extinderea NATO ar fi folositoare daca s-ar reface situatia teritoriala in regiunea dintre Marea Baltica si Anatolia existenta la apogeul puterii Imperiului Roman. Din acest motiv Polonia trebuie flancata la nord si sud de state democratice, iar Romania si Bulgaria trebuie sa asigure legatura terestra cu Turcia".
George DAMIAN 
Alte articole
  Pelerinaj al liderilor sarbi la Moscova    (Externe, 2008-01-31)
  Prietenii Basescu si Tadici lupta impreuna pentru Kosovo    (Externe, 2008-01-30)
  Putin ameninta Romania    (Eveniment, 2007-10-27)
  ULTIMA ORA: Presedintele sarb, Boris Tadici, a convocat Consiliul de Securitate Nationala    (2008-02-22 16:16)
  Presedintele Serbiei anunta ca vine la Bucuresti    (2008-02-20 15:20)
  Abhazia sta la rand in cursa independentei dupa Kosovo    (2008-02-15 11:22)
 Afisari: 2788  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
vioara nr. unu in conferinta a fost council of foreign relations   de simon bolivar
Kosovo, vechi pamant romanesc   de mafalda
Da, scrisoarea este extrem de foarte sincera. Scrisa cu mana!   de cercetas
Independenta Kosovo a fost deci premeditata. Sa vedem cine a participat la conferinta.   de Socrate
A r h i v a
  Independenta separatistilor URSS    1 comentariu
  Hillary lovita de sex si rasism    17 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Partidul Penal Maghiar (3030 afisari)
 Culisele afacerii Kosovo (2788 afisari)
 Ati pierdut ce n-ati avut! (2369 afisari)
 Facultatea de Stramb (1799 afisari)
 Hillary lovita de sex si rasism (1779 afisari)
 Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu (4557 afisari)
 Poveste de dragoste intre o eleva si directorul scolii la Colegiul Tehnic Traian din Capitala (3104 afisari)
 Fetita cu doua fete venerata ca un zeu (2717 afisari)
 Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica (2581 afisari)
 Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01247 sec.