Ziua Logo
  Nr. 4183 de vineri, 14 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Tortura ca stalp al statului democratic
Cristian UNTEANU 
-- Daca cei de la Freedom House au dreptate cand predau democratia in bantustane cum ar fi Romania, atunci noi, cei proaspat coborati din bananierul nenorocit al dictaturii comuniste, trebuie sa luam exemplu de la democratiile consolidate si sa aplicam lectiile lor de succes. Serios vorbind, oare n-au dreptate? Prezenti in actiunea militara din Afganistan.
Asta mai ales daca, asa cum este cazul Romaniei, tara care prin vocea sa cea mai autorizata a definit celebra axa a noii noastre legitimari politice, Washington-Londra-Bucuresti, avand ca simbol la fel de faimosul licurici si operatiunea sa anexa, obligatorie pentru supravietuirea politica. Daca este asa, atunci trebuie sa ne asumam cu mult curaj si actul politic fundamental al Administratiei Bush, adica aprobarea si legiferarea folosirii torturii. Este un subiect tabu pentru mass-media din Romania, lucru usor de inteles prin prisma acuzatiilor, din ce in ce mai multe si mai precise privind problema "inchisorilor secrete" ale CIA si a zborurilor fara nume, dar cu oarecare pasageri despre care se spune ca ar fi tranzitat si prin aeroporturile noastre.
Problema este pe doua paliere. In primul rand, operatiunea de lasat in balta pe care au practicat-o aliatii nostri americani. Si nu numai cu noi. Au inceput prin a spune ca tortura nu este admisa de sistemul democratic american, ca totul este o inventie a unei propagande ostile si deosebit de rauvoitoare care dorea sa slabeasca moralul trupelor si sa defaimeze SUA si conceptiile lor de morala crestina. Vorbe mari care s-au dovedit tot atat de adevarate ca raportul CIA privind armele de distrugere in masa detinute de Saddam Hussein, acelea niciodata identificate, dar care puteau deveni operationale in termen de 48 de ore. Nu existau, s-a spus oficial si de la cel mai inalt nivel, inchisori secrete ale CIA, cum nu exista nici urma de tortura. Totul era o inventie. Au trecut doar cativa ani si, iata, presedintele Bush opune vetoul sau legal unui proiect legislativ care dorea sa interzica CIA folosirea torturii in "procedurile avansate de interogare". Ne-am lamurit, tot ce-a fost spus pana acum a fost o minciuna teribila care urmeaza sa detoneze in SUA, in cadrul CIA in primul rand, in formule extrem de neplacute pentru toata lumea.
Urmeaza acum al doilea palier. Foarte sensibil si cu implicatii la fel de dificil de estimat si de suportat. Daca oamenii CIA actioneaza legal in temeiul autorizatiei de folosirea torturii, asta s-a facut (poate se mai si face si acum) in centre sau inchisori speciale care beneficiaza de protectia, fie ea si de perimetru, din partea fortelor armate. Care, in acest caz, devin parte a intregului proces, indiferent de cat au stiut, ce au stiut sau macar ce-au banuit despre ceea ce se petrece in inchisori ca Guantanamo, Abu Ghraib sau Baghram. Mai mult chiar, la Abu Ghraib spre exemplu, nu baietii de la CIA apareau in teribilele fotografii care au facut inconjurul lumii, ci elemente din trupele regulate care-si efectuau stagiul normal pentru care se angajasera in Irak...
De ce nu organizam si noi o dezbatere publica privind legalitatea folosirii torturii? Putem porni de la principiul foarte des invocat de CIA, anume ca orice operatiune care are in vedere binele general (in cazul nostru securitatea nationala) justifica sacrificiul, indiferent de conditii, a unor elemente izolate. Daca se poate ajunge la centrele reale de putere ale miscarilor teroriste, daca se pot preveni operatiuni cu consecinte devastatoare in care sa fie afectata supravietuirea a mii, zeci sau sute de mii de oameni, atunci faptul ca un suspect de terorism este torturat la modul cel mai brutal imaginabil are sau nu relevanta? In asemenea caz, mai acordam sau nu valoare textelor de legislatie internationala pe care le-am semnat si recunoscut, inclusiv Cartei drepturilor fundamentale ale omului inclusa de UE in Tratatul de la Lisabona? Nu ne mai putem preface ca nu stim despre ce e vorba. Macar sa avem curajul, ca Bush, sa ne asumam consecintele.
 Afisari: 547  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Democratia stilpului si statul torturii   de Ion Caramache
Perfida intoarcere din condei   de Conan__the__Barbarian
Nici in gluma nu ar fi trebuit sa produceti un astfel de titlu&material   de Ion Ionescu de la Brad
Democratia-democratie s-a purtat pana la caderea comunismului, sa le facem in ciuda la marlani   de cercetas
A r h i v a
  Ati pierdut ce n-ati avut!    12 comentarii
  Pleaca un ambasador    2008-03-07
  Curve in Parlamentul European?    2008-02-05
  Ei spun Da. Noi zicem NU. Si nu ne asculta nimeni    2008-02-02
  Rearanjarea hartilor strategice    2008-02-01
  Romania plateste. Cand va si primi?    2008-01-29
 Top afisari / comentarii 
 Partidul Penal Maghiar (3030 afisari)
 Culisele afacerii Kosovo (2788 afisari)
 Ati pierdut ce n-ati avut! (2369 afisari)
 Facultatea de Stramb (1799 afisari)
 Hillary lovita de sex si rasism (1779 afisari)
 Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu (4557 afisari)
 Poveste de dragoste intre o eleva si directorul scolii la Colegiul Tehnic Traian din Capitala (3104 afisari)
 Fetita cu doua fete venerata ca un zeu (2717 afisari)
 Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica (2581 afisari)
 Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13454 sec.