Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bucurestii sub asediu
-- In aer, pe uscat si sub pamant, Capitala Romaniei va fi intre 2 si 4 aprilie cel mai bine pazit oras din lume * 35.000 de agenti vor veghea la siguranta sefilor de stat prezenti la cel mai mare Summit NATO
Pregatirile pentru Summitul NATO au intrat in linie dreapta. Pentru cateva zile, Bucurestiul va deveni cel mai pazit oras din lume. Peste 35.000 de agenti din serviciile secrete si din celelalte ministere implicate in asigurarea protectiei si securitatii au intrat pe ultima suta de metri a antrenamentelor. Din aer, pe apa, uscat si pe sub pamant, Capitala Romaniei si inca cinci locatii din judetele Constanta, Prahova si Brasov se vor afla la inceputul lunii viitoare sub cea mai stricta monitorizare. Lunetisti, elicoptere, avioane AWACS si de vanatoare-interceptare, echipaje mobile NBC (nuclear-bacteriologic-chimic), fregate, scafandri, caini specializati in descoperirea pachetelor suspecte, impreuna cu masivele dispozitive de securitate care vor asigura protectia demnitarilor, a cladirilor si traseelor de deplasare vor transforma Bucurestiul intr-o fortareata.
Senzori in canalele aurolacilor
Subteranele Bucurestiului au fost scotocite pe indelete de serviciile speciale. S-au instalat gratare de protectie si sisteme de monitorizare performante pentru depistarea oricarui intrus. Capacele canalelor din zona centrala a Bucurestiului si de pe traseul special pe care se vor deplasa coloanele oficiale de la Aeroportul Otopeni la Palatul Parlamentului si la locurile de cazare au fost sigilate, iar unele chiar sudate. Nici o interventie in caz de avarie la retelele de utilitati publice in perimetrele de securitate nu va putea fi efectuata de regiile edilitare fara aprobarea Comandamentului de Securitate al Summit-ului NATO.
Lunetisti pe blocuri
Unitatile speciale de lunetisti, pirotehnisti si de interventie in caz de atac nuclear, biologic sau chimic din subordinea serviciilor secrete romanesti sau ale Ministerului Apararii si Ministerului de Interne au facut, ieri, trei noi interventii demonstrative in caz de posibil atentat, inaintea Summit-ului NATO.
Lunetistii Jandarmeriei, ai Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) si-au demonstrat calitatile in poligonul jandarmeriei din Padurea Baneasa. Acestia au simulat anihilarea sau neutralizarea de la mare distanta a unor posibili teroristi care ar putea pune in pericol viata participantilor la Summit-ul NATO de la Bucuresti, organizat la inceputul lunii aprilie.
"Lunetistii nu pot exista fara observatori, cei care stau in spatele lor si care ii ajuta sa loveasca tinta cu cat mai mare precizie. Intotdeauna cand vorbim de un lunetist vorbim, de fapt, de o echipa de doi luptatori, cel care trage efectiv cu arma cu luneta si cel care il ghideaza si il ajuta sa ocheasca", a declarat unul dintre lunetistii care a participat la exercitiul de ieri dimineata.
Fiecare din echipele lunetist-observator a tras de cateva ori in cate doua tinte aflate la mai bine de o suta de metri departare. Luptatorii au ochit de fiecare data perfect, fie ca misiunea era de "anihilare" a unui terorist care luase un ostatic, fie ca era vorba de neutralizarea unui inamic armat cu un pistol. Atunci cand li s-a ordonat anihilarea adversarului, teroristul desenat pe tinta a fost de fiecare data lovit in cap. Anihilarea celui inarmat presupunea lovirea acestuia direct in arma.
60 de sefi de stat
Purtatorii de cuvant ai institutiilor implicate in simularile de ieri au apreciat drept "extrem de utile" exercitiile de acest gen, dat fiind faptul ca, in mai putin de o luna, la Bucuresti vor sosi, pentru Summit-ul NATO, peste 60 de sefi de stat si de guvern din intreaga lume.
Pentru a face fata solicitarilor din perioada Summit-ului, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a decis ca 3.800 de lucratori din Politie, Politia de Frontiera, Jandarmerie si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) sa fie detasati in Bucuresti. "In vederea asigurarii conditiilor optime pentru desfasurarea Summit-ului NATO, aproximativ 3800 de lucratori ai MIRA - politisti, jandarmi, lucratori ai structurilor pentru situatii de urgenta si politisti de frontiera - vor fi detasati in Bucuresti in perioada acestei reuniuni internationale", se precizeaza intr-un comunicat al MIRA. Astfel, din judetele Prahova, Giurgiu, Dambovita, Arges, Ialomita, Calarasi, Constanta, Dolj, Brasov si Vrancea vor fi adusi in Bucuresti 900 de politisti, 2800 de jandarmi, 100 de lucratori ai IGSU si mai multi politisti de frontiera. Acestia se vor alatura colegilor lor bucuresteni in diferitele dispozitive de securitate pentru Summit.
Aer monitorizat nuclear-biologic, politisti in canale
Cea de-a doua faza a exercitiului desfasurat ieri a constat intr-o prezentare a echipamentelor de detectare si interventie in cazul unui atac nuclear, biologic sau chimic.
Cele trei echipaje, unul de la Ministerul Apararii, unul de la Politie si ultimul de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), au prezentat dispozitive de detectare a substantelor radioactive, de testare a acestora, dar si doua spectaculoase costume de interventie in caz de accident nuclear. In perioada Summit-ului, echipele NBC vor patrula non-stop in zonele din interiorul perimetrului de securitate si vor monitoriza orice modificare a nivelului de radiatii sau aparitia in atmosfera a unor agenti chimici periculosi.
In ultima etapa a exercitiului, pirotehnistii Politiei, insotiti de cainii de serviciu, au simulat gasirea unui dispozitiv exploziv ascuns intr-un cos de gunoi pe strada. Oricum, in zilele Summit-ului pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale vor fi scoase toate cosurile de gunoi de pe stalpi. In continuarea aplicatiei desfasurate, ieri, in zona de nord a Bucurestiului, un politist dotat cu o lanterna si un sistem de observare cu oglinzi si-a demonstrat calitatile in descoperirea unor posibili suspecti intrand intr-o gura de canal. Nu a gasit nimic, nici macar un aurolac. Oricum, membrii Comandamentului de Securitate ne-au declarat ca in perimetrul Casei Poporului nu au gasit persoane fara adapost ascunse prin canale si ca, in zona respectiva, canalizarea a fost cel mai bine verificata, instalandu-se senzori de miscare ultraperformati. Nu stim ce se va intampla in momentul in care respectivii senzori vor declansa alarma cand prin dreptul lor va trece vreun sobolan. Pirotehnistii din Brigada Antitero din SRI au simulat gasirea unui pachet suspect intr-o masina, intervenind cu ajutorul unui robot telecomandat pentru a ridica si transporta coletul intr-o zona sigura.
 Afisari: 1362  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Credeti ca la altii e altfel ?   de alwis46
Deci e "REPREZENTANTI AI POPOARELOR" asa sa stiti!   de cercetas
MINIERII CU COZMA LIPSESC   de texanu
Camoufalge multicolor si a la mode!   de Olga Khan
pt doamna Zenn   de OldPhil
Era bine sa fin asediati astfel inca din 49 de la infiintare   de cercetas
ROMANUL COSTEL BUSUIOC a bagat in casele milioanelor de copmatrioti ...   de costy
Siguranta cui? Vine Bush? Sau care sefi de stat? Sau e secret de stat?   de Atamild
Atac nuclear   de Ereticul
Mah, da' oameni normali mai sant pe lumea asta?   de Zenn
A r h i v a
  Magyar Zoo    13 comentarii
  Vita de ministru    2 comentarii
  Mitropolitul Clujului isi sfatuieste preotii sa nu candideze    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02070 sec.