Ziua Logo
  Nr. 4177 de vineri, 7 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Atac la hipermarketuri
-- Furnizorii de produse alimentare s-au unit impotriva dictaturii marilor lanturi de magazine pe care le acuza ca umfla preturile in detrimentul calitatii si al consumatorului
Patronatele si sindicatele din industria alimentara s-au unit impotriva hipermaketurilor, pe care le acuza de dictatura in stabilirea preturilor. De fapt, magazinele si-au anuntat intentia de a majora taxele aplicate furnizorilor pentru produsele vandute in supermarketuri, ceea ce a generat reactia extrem de puternica a industriei de profil, avand in vedere ca noile taxe avansate sunt cu mult mai mari decat cele aplicate in prezent, care, oricum, sunt foarte ridicate.
Cele mai importante asociatii patronale din industria alimentara, la care s-au alaturat si sindicatele de profil, au atras atentia asupra politicilor comerciale neadecvate aplicate de lanturile de magazine in relatia cu furnizorii, fapt ce are impact direct asupra lor, dar si asupra consumatorilor. "Pretul pe care supermagazinele il afiseaza este unul fals, pentru ca acesta include tot felul de taxe percepute de magazin, taxe care pot ajunge pana la 60-70% din pretul afisat", a declarat Sorin Inea, presedintele Romalimenta, ieri, intr-o conferinta de presa. De altfel, supermagazinele pun taxe pe orice: de la taxa de intrare in magazine, taxa de raft, taxa de deschidere pentru noile magazine, la taxa de catalog sau de promotie. "In plus, nu esti liber sa vinzi unde vrei, pentru ca hipermarketurile impun conditii contractuale prin care nu ai voie sa vinzi sub pretul stabilit cu aceste magazine", a mai spus Minea. El a atras atentia ca "dictatura supermarketurilor" este evidenta, in conditiile in care 80-90% din populatia urbana cumpara din aceste locuri. Minea a precizat ca populatia rurala nu face parte din clientela acestor lanturi de magazine. Aurel Popescu, presedintele Rompan, a declarat ca hipermaketurile de tip cash & carry "incurajeaza evaziunea fiscala". "Exista supermagazine care produc paine fara sa respecte legislatia. Ar trebui sa aiba spatii de productie adecvate, iar productia sa nu depaseasca 2 tone/saptamana. Am identificat doua hipermarketuri - Cora si Carrefour - care vand 5 tone/zi", a adaugat Popescu.
Vinul pleaca din rafturi
Pe de alta parte, taxele impuse de lanturile de magazine au determinat podgorii importante sa se retraga de pe rafturile acestor magazine. "Recas si Cotnari au iesit din Carrefour acum mai bine de un an. Altii se delisteaza singuri", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului. Consecinta directa - consumatorii nu vor mai avea la dispozitie cele 100-120 de marci de vin, ci numai 20-30, a adaugat Gheorghe.
Efect de domino
"Politica lanturilor de magazine duce la disparitia micilor magazine, de cartier, iar micii producatori, care nu au bani sa plateasca taxele cerute de supermagazine, vor disparea, pentru ca nu mai au unde desface marfa. In aceste conditii, si salariatii din industria alimentara sunt loviti de politica hipermarketurilor", a declarat Dragos Frumosu, seful sindicalistilor din industria alimentara. "Sectorul de legume si fructe proaspete, in special, inregistreaza pierderi incomensurabile, pentru ca lanturile de magazine prefera sa importe astfel de produse in detrimentul celor autohtone", a spus Nicolae Stefan, liderul sindicalistilor din agricultura.
Sindicatele si Patronatele cer ancheta
Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor din Industria Laptelui, Patronatul National al Viei si Vinului, Rompan, Federatia Sindicala din Industria Alimentara si Federatia sindicatelor din agricultura Agrostar solicita o ancheta confidentiala din partea Consiliului Concurentei si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care sa investigheze posibilele abuzuri ale retailerilor fata de furnizori.
Asociatiile propun si realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri. Producatorii vor sa stabileasca un astfel de cod pe modelul unei conventii similare incheiate anul trecut in Spania, intre producatori si marii comercianti. "Toate acele cheltuieli suplimentare nu am spus sa nu existe, am spus sa fie transparente (...) Vrem ca acest cod sa aduca transparenta si sa permita ca taxele platitie supermarketurilor sa fie facturate separat si sa nu intre in costul produsului, asa cum se intampla acum", a precizat Minea.
Interventia UE
Daca documentul va fi semnat de producatori si retaileri sub patronajul unor institutii publice precum Consiliul Concurentei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sau Ministerul Economiei si Finantelor, incalcarea lui ar putea permite furnizorilor sa actioneze in justitie retailerii. Minea a mai adaugat ca singurul retailer care s-a aratat dispus pana in prezent sa poarte discutii cu producatorii a fost Carrefour Romania. Parlamentul European a adoptat, la sfarsitul lunii ianuarie, o declaratie scrisa prin care solicita Directiei Generale pentru Concurenta sa efectueze o ancheta privind efectele pe care concentrarea sectorului european de supermarketuri le are asupra micilor producatori, a furnizorilor, lucratorilor si consumatorilor si, in special, sa evalueze abuzurile legate de puterea de cumparare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare. Deputatii au aratat ca pe teritoriul Uniunii Europene sectorul de vanzari cu amanuntul este dominat de un numar din ce in ce mai mic de retele de magazine si ca acesti distribuitori cu amanuntul isi exercita controlul asupra accesului pe care il au agricultorii si alti distribuitori la consumatorii din UE.
Pagina realizata de Luminita MOROIANU 
 Afisari: 1233  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Solidaritate negustoreasca   de Mache
economie de piata   de filatelistu
Un amanunt.   de alwis46
Lipsa preturilor de pe rafturi   de Cornwell
norocul nostru   de jan
Asa e, dar e invers   de mafalda
Cateva lucruri sunt clare !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Raiul organelor    7 comentarii
  Raport pentru romanii timoceni    5 comentarii
  Patriarhul in corzi    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhul in corzi (2423 afisari)
 Raiul organelor (1741 afisari)
 Elena Farago, poeta varstei de aur (1570 afisari)
 Blestemul familiei (1570 afisari)
 Casa de 30.000 de dolari (1480 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Despagubire de 6.000 de euro pentru un bulgar violat in inchisoare (2903 afisari)
 Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg (2429 afisari)
 Politistii romani, spaima infractorilor din Italia (1813 afisari)
 Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie (1602 afisari)
 Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul (1193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01313 sec.