Ziua Logo
  Nr. 4177 de vineri, 7 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pleaca un ambasador
Cristian UNTEANU 
-- Doi ambasadori isi termina misiunea la Bruxelles: Lazar Comanescu, ambasadorul nostru pe langa Uniunea Europeana si Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Belgia. Despre acesta din urma insa as dori sa vorbesc, in momentul in care se pregateste sa-si ia in primire noul post, cel de la Londra, extrem de dificil si de sensibil.
Problema care mi se pare importanta si demna de a fi relevata, mai ales ca reprezinta nu o regula, ci o fericita exceptie in diplomatia noastra, este modul in care ambasadorul Jinga paraseste Belgia. Cele cateva evenimente organizate de belgieni, dar si, in acelasi timp, de mediul diplomatic de la Bruxelles, au transformat momentul plecarii intr-un eveniment care trebuia marcat ca atare. Regele Belgiei i-a acordat una dintre cele mai inalte distinctii, Marea Cruce a Ordinului Coroanei, cea mai importanta decoratie care se poate conferi unor personalitati care nu sunt sefi de state si guverne, obtinand si, caz rarisim, o audienta privata la Rege pentru a spune la revedere. Cateva zile mai tarziu, a fost desemnat "Ambasadorul anului 2008 in Belgia" si a primit acest titlu in cadrul unei ceremonii la Palatul Egmond in prezenta a cateva sute de membri ai corpului diplomatic din Bruxelles.
Cred cA acesta ar trebui sa fie modelul standard al plecarii unui ambasador de la post. Sigur ca e un vis frumos si nerealist, dar discutia nu ar trebui sa priveasca un caz de exceptie ca acesta, ci modul in care sunt selectati cei care urmeaza sa reprezinte interesele si imaginea Romaniei. Desigur ca stiu lectia, aplicata si de altii cu osardie, aceea a trimiterii unor ambasadori, mai ales in posturi neimportante, ca rasplata pentru diverse servicii, printr-o decizie politica mai mult sau mai putin discutabila. Si nu numai diplomatia noastra a inregistrat episoade jenante de tipul corespondentei intre ambasadorii Baconsky si Vulpe, daca ne amintim fie numai de un anume episod, asemanator in care, mai demult, a fost implicat nefericitul ambasador de atunci al Elvetiei la Bucuresti. Dar diplomatia noastra, iata, mai are si altceva de aratat lumii in afara sirului de gafe memorabile cu care ministrul Cioroianu a umplut memoria cancelariilor de pretutindeni.
Ce avem - si asta trebuie spus in contrapondere - este o scoala de diplomati profesionisti care-si fac meseria. Iar asta nu inseamna a fi un curier fidel de rang inalt care doar transmite documentele oficiale ale Romaniei catre guvernul tarii in care este acreditat si asteapta cuminte la avion oficialii de acasa si-i duce la restaurant pentru o "seara cu specific local". Un ambasador real este cineva care trebuie sa fie, sau sa devina in cursul misiunii sale o personalitate recunoscuta ca o valoare reprezentativa pentru tara din care vine. Numai asa va fi luat cu adevarat in seama si va conta dincolo de relatia diplomatica propriu-zisa, de regula extrem de rigid incorsetata de un protocol riguros. Ambasadorii care conteaza la Bruxelles joaca in permanenta pe mai multe paliere, devenind punctul de legatura al tarii lor nu numai cu zona oficiala, obiectivul primar, ci si - iar asta este cu atat mai important in capitala Europei sau in alte asemenea centre nevralgice - punctul de legatura cu nenumaratele organizatii care cauta un contact, poate in primul rand informal, cu o tara spre care converg interesele lor in momentul respectiv. In acest sens, partea de diplomatie cu regularitate ignorata de cea mai mare parte a ambasadorilor nostri, diplomatia economica, este o componenta esentiala in jocurile organizate de toti ceilalti. Poate cel mai mare merit pe care il recunosc ambasadorului Jinga a fost o reala si recunoscuta public activitate de lobbyst al Romaniei pe langa camerele de comert flamanda si wallona, ceea ce, din cate stiu, a fost nu numai benefic din punct de vedere comercial pentru multe intreprinderi romanesti, dar a si contribuit la schimbarea unor prejudecati foarte adanc inradacinate.
E bine cand mai putem scrie si despre asemenea reusite. Poate, cine stie, vor fi candva contagioase.
 Afisari: 1333  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
D-le Patrusca, atata timp cat lasi nesimtitii sa cenzureze, tot Ziua lui SRS ramane.   de Conan__the__Barbarian
Pretinu' la nevoie se cunoaste   de Conan__the__Barbarian
Articol frumos si cu adevarat instructiv !   de Zaharia2
De multe ori imi trece prin gand sa plec de la yahoo, dar cum as putea?   de Atamild
A r h i v a
  Inchizitia implicita    39 comentarii
  O veste    4 comentarii
  Curve in Parlamentul European?    2008-02-05
  Ei spun Da. Noi zicem NU. Si nu ne asculta nimeni    2008-02-02
  Rearanjarea hartilor strategice    2008-02-01
  Romania plateste. Cand va si primi?    2008-01-29
  Amenintare grava sau melodrama de cartier?    2008-01-26
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhul in corzi (2423 afisari)
 Raiul organelor (1741 afisari)
 Elena Farago, poeta varstei de aur (1570 afisari)
 Blestemul familiei (1570 afisari)
 Casa de 30.000 de dolari (1480 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Despagubire de 6.000 de euro pentru un bulgar violat in inchisoare (2903 afisari)
 Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg (2429 afisari)
 Politistii romani, spaima infractorilor din Italia (1813 afisari)
 Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie (1602 afisari)
 Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul (1193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13442 sec.