Ziua Logo
  Nr. 4175 de miercuri, 5 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul literei "s" in Sinod
-- Acuzatiile de fraudare a alegerilor primare din Mitropolia Moldovei, sustinute de un raport intocmit de un jurist din BOR, vor fi dezbatute azi de forul suprem al Bisericii
La Palatul Patriarhiei vor incepe astazi lucrarile Sfantului Sinod. Printre cele mai importante subiecte ce vor fi dezbatute de inaltii ierarhi se numara doua cazuri dezvaluite recent de ZIUA. Unul dintre ele se refera la acuzatiile de fraudare a alegerilor preliminare pentru desemnarea candidatilor la scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Cea de-a doua problema priveste completarile facute la noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane care ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite, acesta putand controla manastirile si schiturile din Romania prin transformarea acestora in stavropighii. O prevedere, intraodusa la litera "s" a articolului 26, care este contestata de mai multi inalti ierarhi in frunte cu IPS Bartolomeu Anania.
Un raport intocmit de un jurist din structurile BOR, ce va fi supus atentiei Sfantului Sinod, confirma dezvaluirile ZIUA privind posibila fraudare a alegerilor preliminare de la Iasi pentru desemnarea candidatilor la scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Peste 500 de intelectuali reclama faptul ca alegerile au fost masluite in favoarea PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, un apropiat al PF Daniel, in detrimentul PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Concret, acestia sustin ca alesul lor, PS Calinic, desemnat de Adunarea Eparhiala conform Statutului BOR, a fost eliminat de pe lista cu candidati trimisa la Bucuresti de Sinodul Mitropolitan de la Iasi. Dupa cum se stie, Sinodul Mitropolitan i-a desemnat drept candidati pe PS Casian si PS Ioan. Ulterior, Adunarea Eparhiala si-a desemnat la randul ei candidatul, in persoana lui PS Calinic. Numai ca Sinodul Mitropolitan a decis ca pe lista cu candidati ce a fost transmisa la Bucuresti sa figureaze doar PS Casian si PS Ioan, ignorand candidatul Adunarii Eparhiale. Raportul, aflat in posesia ziarului nostru si care va fi citit de unul dintre inaltii ierarhi care au semnalat la randul lor posibila frauda, confirma acuzatiile celor peste 500 de intelectuali. In raport, se arata ca la votarea primei liste de catre Sinodul Mitropolitan, de vineri 22 februarie a.c., au votat si alte persoane decat ierarhii care aveau acest drept. Mai precis, anumiti membri ai Sinodului Mitropolitan au absentat de la acea sedinta in locul lor votand persoane imputernicite prin mandat. In raport se atentioneaza ca "dreptul de vot este un drept personal si netransmisibil". Prin urmare, se concluzioneaza ca "lipsa de la consultari si de la vot in cadrul Sinodului Mitropolitan nu se poate complini prin mandat de catre o alta persoana, fie el si episcop-vicar". Analizand modul in care Sinodul Mitropolitan a dispus ignorarea candidatilor alesi de Adunarea Eparhiala, juristul BOR informeaza Sfantul Sinod ca "membrii clerici si mireni ai Adunarii Eparhiale au dreptul de a veni cu propriile propuneri, conform alin. 4 din art 129".
Procedura nerespectata
Juristul mai consemneaza obligatia presedintelui sedintei "de a lua act de propunerile facute de reprezentantii Adunarii Eparhiale si va intocmi o lista, daca s-au facut una sau doua propuneri". Cum Adunarea Eparhiala l-a propus pe PS Calinic, cu 22 de voturi, repectivul presedinte de sedinta trebuia sa tina cont de vointa acestor votanti, clerici si mireni. Ceea ce nu s-a intamplat. "Propunerile facute de participantii la Adunarea Eparhiala se adauga, pur si simplu, la propunerile Sinodului Mitropolitan, si lista de trei sau patru propuneri este inaintata direct Sfantului Sinod". Concret, trebuia realizata urmatoarea procedura: lista intocmita vineri 22 februarie de Sinodul Mitropolitan, care cuprindea numele PS Ioan si PS Casian, trebuia completata, in ziua de sambata, 23 februarie, cu propunerea clericilor si mirenilor, PS Calinic. Lista de vineri a Sinodului Mitropolitan a fost supusa abuziv votului de catre Adunarea Eparhiala, sambata, cand pe buletinele de vot date mirenilor apareau pentru bifare, ca validare, numele PS Ioan (pozitia 1) si PS Casian (pozitia 2). "Nicaieri Statutul BOR nu confera particpantilor la sedinta speciala (n.r.- cea de sambata) dreptul de a valida cele doua propuneri ale Sinodului Mitropolitan sau de a exercita vreun drept de veto fata de candidatii deja desemnati de Sinodul Mitropolitan. In concluzie, reprezentantii Adunarii Eparhiale nu trebuiau sa mai voteze o data lista cu cei doi candidati desemnati de Sinodul Mitropolitan, pentru ca votul lor nu poate schimba cu nimic aceasta lista", se mai arata in raport.
Alegeri maraton la Patriarhie
Astazi vor avea loc alegerile ierarhilor in posturile vacante, acesta fiind cel mai amplu scrutin de dupa 1990 intrucat intr-o singura zi trebuie desemnati titularii a opt episcopii.
Este vorba despre alegerea ierarhilor titulari in posturile vacante de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei, episcop al Tulcei, episcop al Slatinei, episcop al Salajului, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord si Episcopiei Ortodoxe a Australiei si Noii Zeelande. Astfel, PS Ioan al Covasnei si Harghitei si PS Casian al Dunarii de Jos candideaza pentru scaunul vacant de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si PS Corneliu Barladeanu, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Slatinei. PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Tulcii. PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, si PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, candideaza pentru scaunul vacant de Episcop al Salajului. PS Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Arhimandritul Mihail Filimon, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelanda. Preacuviosul protosinghel Macarie Dragoi candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord. Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Lauran candideaza pentru scaunul vacant de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia.
Problema articolului 26
Cea de-a doua problema dezbatuta de Sfantul Sinod se refera la completarea articolului 26 cu un amendament care ii confera Patriarhului Daniel puteri sporite prin care poate controla manastirie si schiturile din Romania, inclusiv averile acestora.
Asa cum ZIUA a dezvaluit de curand, articolul 26 a fost completat cu litera "s" in care se precizeaza ca Patriarhul "conform traditiei ortodoxe, are dreptul de a infiinta stavropighii patriarhale si de a le conduce prin delegatii sai, in limitele competentelor stabilite prin decizie patriarhala, aducand la cunostinta chiriarhului locului acesteia". Completarea incalca un principiu ecleziologic ortodox fundamental, conform caruia episcopul titular administreaza nestingherit propria eparhie, iar Sfantul Sinod intreaga Biserica. Cu alte cuvinte, un ierarh, inclusiv Patriarhul, nu se poate amesteca in treburile altei eparhii, lucru ce poate fi facut doar de catre Sinod. Prin completarea articolului situatia se schimba insa radical, Patriarhului dandu-i-se posibilitatea de a controla total manastirile transformate in stavropighii. Grav este ca amendamentul a fost introdus fara acordul si stiinta Sfantului Sinod. Cu ocazia dezbaterilor de la Sfantul Sinod, din toamna anului trecut, a fost citita o varianta care nu cuprindea litera "s" a articolului 26, varianta care a si fost aprobata. Documentul a fost trimis apoi Guvernului pentru parafare, ulterior fiind publicat in Monitorul Oficial, dar intr-o forma diferita. Cea care cuprinde si completarea articolului 26.
Aspectele semnalate de ZIUA au fost confirmate de Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, care, printr-un comunicat de presa, a sustinut ca introducerea literei "s" nu a fost supusa aprobarii Sfantului Sinod si ca prevederile respective anuleaza autonomia eparhiala. De asemenea, printr-o scrisoare adresata PF Daniel, IPS Bartolomeu Anania cerea eliminarea paragrafului.
Pagina realizata de Silviu ALUPEI si Andrei GHICIUSCA 
 Afisari: 2321  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Unde dai si unde crapa ...   de gili
De la altii adunate...   de alwis46
Cu S de la Stavropighie.   de alwis46
Predictie adeverita   de Vasile Zarnescu
Sediul PD-L in manastire   de Nituc
audiatur et altera pars   de George-Felix
Litrea S   de doctorul
Balaceanu Stolnici   de doctorul
M-a pus necuratul sa cer a fi luminat de catre inalte fete bisericesti ...   de gili
Chestia cu Sinodul este deja afumata. Cred membrii Sinodului in Dumnezeu cum eu ca    de ionion
RE: Mai bine sa se cheme, pur si simplu, Vatican   de BeDeii vechi si NOI
De ce asa, haiducule?   de Victor Iosif
STAVROPIGHIA - anomalie canonica !!!!   de haiducu'
Alegeri cu final asteptat : ... restul e circ !   de haiducu'
A r h i v a
  Sperietura ruseasca    26 comentarii
  Ordonanta Gojdu a picat definitiv    7 comentarii
  ANI fisureaza UDMR    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sperietura ruseasca (4821 afisari)
 Scandalul literei "s" in Sinod (2321 afisari)
 Iliescu conspirat (2081 afisari)
 Suntem pe cai-putere (1905 afisari)
 Sfidarea canoanelor (1771 afisari)
 Bolnav de cancer, Patrick Swayze mai are cinci saptamani de trait (8180 afisari)
 Tulibu dibu douchoo (7625 afisari)
 IPS Teofan este noul Mitropolit al Moldovei (2677 afisari)
 La doar 5,5 centimetri, cel mai mic pistol din lume poate ucide un om (2119 afisari)
 Adio, paradisuri fiscale! (1970 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02273 sec.