Ziua Logo
  Nr. 4171 de vineri, 29 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dictatura patriarhala
Dan CIACHIR 
-- "Dumnezeu are mult umor", a spus Parintele Rafail Noica. Iar romanul obisnuieste sa considere schimbarea stapanilor - bucuria nebunilor. Niciodata nu s-au verificat aceste adevaruri, impletite, ca dupa alegerea PF Parinte Daniel ca Patriarh al Romaniei. Era asteptat la Bucuresti pentru ecumenismul sau si pentru "deschiderea" sa de catre asa-zisa Societate civila care nu vrea altceva decat dezduhovnicirea Bisericii nationale. Prima masura majora adoptata la inspiratia noului patriarh a fost sa le ia mirenilor - si clericilor - dreptul de-a alege episcopi, implicit mitropoliti si patriarh. Oamenii care il alesesera au ramas cu buza umflata.
Profesorii teologi care il doreau cu atata ardoare la Bucuresti pe PF Daniel au ajuns sa aleaga intre calitatea de dascal si aceea de paroh, sau au fost pusi la contributie: sa verse Patriarhiei sume de bani din contul parohiei.
Pentru a li se lua membrilor adunarilor eparhale dreptul de-a alege nemijlocit ierarhi, a fost modificat, asadar, Statutul Bisericii. Asta s-a facut pe fata, cu concursul majoritatii sinodale (exceptii: IPS Bartolomeu, IPS Pimen, IPS Nicolae si inca doi ierarhi tineri). Prerogativa patriarhului de-a infiinta stavropighii s-a facut pe sub mana. Ea ii loveste pe toti ierarhii - nu exista episcop eparhiot in Romania care sa nu aiba manastiri de calugari si de maici in eparhie, multe infiintate cu greutate si intretinute cu truda. Parte dintre ele sunt emblematice pentru arhiepiscopia sau episcopia respectiva. Episcopii sunt ingrijorati.
Este propriu naturilor dictatoriale sa se debaraseze fara complexe de cei care i-au ajutat sa vina la putere, cum au facut Carol al II-lea sau Ceausescu. Iar cand fostii sprijinitori inteleg faptul acesta este prea tarziu. Primul episod din patriarhatul Prea Fericitului Daniel ne-a amintit de Miron Cristea; ma refer la decorarea PF Sale de catre presedintele Traian Basescu. Asta se intampla cand nu se uscase bine cerneala de pe capitolul "Regimul comunist si cultele religioase", text care mintea si improsca cu noroi Sfanta noastra Biserica, indeosebi pe ierarhii si patriarhii care i-au succedat Prea Fericitului Daniel. Linistit dinspre partea politica, noul patriarh putea sa isi exercite stilul autoritar. Adaosul la articolul 26 din Statutul bisericii sugereaza un fel de papalizare a PF Sale.
Un alt reflex al aceste itendinte il reprezinta si faptul ca la sesiunea de saptamana viitoare, PF Daniel vrea sa treaca prin Sfantul Sinod 15 arhimandriti facuti cu hurta ca la regiment. Se cuvine sa ne amintim ca treapta de arhimandrit este cel mai inalt rang monahal si nu poate fi acordat oricum.
Ne-am fi aSteptat ca PF Daniel, cu talentul "managerial" recunoscut, sa se ilustreze ca atare mai intai la nivelul Arhiepiscopiei Bucurestilor, unde sunt atatea de infaptuit. Pentru ca inainte de toate este Arhiepiscopul Bucurestilor si nu papa peste colegii P.F. Sale - membrii Sfantului Sinod.
S-a intamplat in urma cu zece zile un fapt demn de relevat. PS Calinic Botosaneanul, fostul vicar de la Iasi al PF Daniel, a contestat alegerile preliminare pentru Mitropolia Moldovei, acuzand fraudarea lor. Nici atunci cand PF Daniel a incercat sa dreaga busuiocul, PS Calinic nu s-a lasat. Gestul sau de curaj si demnitate a fost intampinat cu simpatie generala. Nu a trecut neobservat nici Memoriul celor 500 de intelectuali ieseni in raspar cu intentiile Patriarhului. Acesta a prezidat, conform Statutului, alegerile preliminare de la Iasi. Cine le-o fi fraudat? Probabil tot cel ce a lungit articolul 26 din Statut cu o prerogativa patriarhala fara precedent.
In mod paradoxal, nu alegerile de ierarhi, ci aceasta prerogativa autoritarista, introdusa ilicit in Statutul Bisericii, va fi cel mai arzator subiect al Sesiunii sinodale de saptamana viitoare. Vor inghiti episcopii nostri lungirea si masluirea articolului 26? Daca da va fi spre rusinea lor si inseamna ca ne indreptam spre o dictatura patriarhala.
 Afisari: 1835  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Ha-ha, asta-i tot un fel de Laurentziu   de Conan__the__Barbarian
De ce centrele Cenacolo lucreaza mai bine decat AA meetings?!    de JMJ
Apropo de Tanacu...   de JMJ
Pe cine a deranjat ?   de Rhodos
cine controleaza biserica    de Andrei1232000
Pumnul chiriasului   de Ion Caramache
Bravo !   de haiducu'
Iote se indreapta ea intreaga Romanie spre o dictatura ...   de gili
A r h i v a
  Al saselea Patriarh    2007-09-13
  Calea imparateasca    2007-07-31
  O bautura protestanta    2006-11-01
  Frustrarile unui dezrobit    2006-10-11
  Aliante bisericesco-lumesti    2006-09-20
 Top afisari / comentarii 
 Pumnul lui Daniel (4794 afisari)
 UE contrariata de vizele SUA (1986 afisari)
 Dictatura patriarhala (1835 afisari)
 Goana dupa alocatii (1183 afisari)
 Imperiul KGB-Gazprom (1134 afisari)
 Cum arata Bach fara peruca (1829 afisari)
 Marian Predoiu, noul ministru al Justitiei (1671 afisari)
 Pentru realizarea South Stream, Moscova trebuie sa ceara acordul Ucrainei si Romaniei (1384 afisari)
 Liberalii, suparati ca nu au fost consultati in legatura cu numirea lui Predoiu (1376 afisari)
 Rogozin: Putin cunoaste planurile Aliantei Nord Atlantice inainte sa vina la Bucuresti (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20369 sec.