Ziua Logo
  Nr. 4169 de miercuri, 27 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei
-- 500 de intelectuali moldoveni acuza fraudarea alegerilor candidatilor pentru ierarhia vacantata in urma intronarii lui Daniel ca Patriarh al BOR
Reprezentantii a 500 de intelectuali moldoveni i-au trimis o scrisoare Patriarhului Romaniei, PF Daniel, in care acuza fraudarea alegerilor pentru Mitropolia Moldovei. Potrivit celo 500, cel favorizat a fost PS Casian, episcopul Dunarii de Jos si apropiat al Patriarhului, in detrimentul PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.
Pentru ocuparea postului vacant de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) prevede, la art.129, ca nu mai putin de trei foruri electorale sa propuna liste cu candidati. Aceste trei foruri sunt Sinodul Mitropolitan de la Iasi, constituit pe raza respectivei mitropolii cu post vacant, Adunarea Eparhiala cu membri din eparhia vacanta si cu clerici si mireni din celelalte eparhii ale mitropoliei si Sfantul Sinod al BOR. Noul statut al BOR prevede ca "Sinodul Mitropolitan, prezidat de Patriarhul Romaniei, stabileste prin vot secret consultativ, o lista de doi candidati dintre ierarhii eligibili". Ceea ce s-a si intamplat ca procedura legala electorala, in ziua de vineri 22 februarie, cand Sinodul Mitropolitan i-a desemnat pe PS Ioan Selejean al Harghitei si Covasnei si pe PS Casian, episcopul Dunarii de Jos.
Reprezentantii celor peste 500 de intelectuali sustin ca a doua zi, cu ocazia intrunirii Adunarii Eparhiale, alegerile au fost viciate in defavoarea PS Calinic Botosaneanul. Potrivit aceluiasi nou statut al BOR, elaborat sub conducerea Patriarhului Daniel in octombrie-decembrie 2007, al doilea for electoral, si anume Adunarea Eparhiala, are in componenta reprezentanti ai clericilor si mirenilor din eparhiile mitropoliei respective, delegati in Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB). Art.129, alineatul 3, arata ca "Sinodul mitropolitan se consulta, intr-o sedinta speciala, cu membrii Adunarii Eparhiale". La alineatul 4 se mai precizeaza ca "Lista de candidati pentru alegerea de mitropolit, intocmita de Sinodul Mitropolitan, poate fi completata, prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, cu doua nume dintre ierarhii eligibili care au obtinut cele mai multe voturi. Lista intocmita de Sinodul Mitropolitan, completata in urma consultarii cu membrii clerici si mireni mentionati la alineatul 3, va fi inaintata Sfantului Sinod cu proces verbal". In consecinta, sambata, au fost consultati membrii clerici si mireni ai Adunarii Eparhiale, care - conform statutului BOR citat mai sus - aveau dreptul sa aleaga maxim doua nume de ierarhi eligibili. Iar Adunarea Eparhiala si-a exprimat voturile pentru PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, sustinut de 90% din intectualitatea judetelor Iasi, Suceava si Neamt si Botosani si Bacau si Vaslui, potrivit listelor de sustinere publica intrate in posesia ZIUA. Printre semnatari se numara academicieni precum profesorii doctori docenti Constantin Ciopraga, Valeriu D.Cotea, Ioan Haulica, Radu Miron, opt membri corespondenti ai Academiei Romane, numerosi decani si rectori din lumea universitara ieseana, sute de cadre didactice universitare si de liceu, zeci de avocati, notari, magistrati, foarte multi medici, ingineri, economisti, oameni de afaceri, primari, studenti, ofiteri etc.
Sfantul Sinod va alege in martie
Ierarhul care va ocupa functia de mitropolit al Moldovei si Bucovinei va fi desemnat de catre Sfantul Sinod, in sedinta ce va avea loc la Bucuresti, intre 3 si 5 martie. Potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, alegerea mitropolitului se face prin vot secret de catre Sfantul Sinod. Scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei a ramas vacant dupa ce, in 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat in functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Redistribuirea voturilor
Intelectualii sustinatori ai lui PS Calinic sustin ca electorii Adunarii Eparhiale au primit niste buletine de vot pe care au fost indrumati sa bifeze pe primele doua pozitii numele PS Ioan si PS Casian (foto), ca ierarhi alesi cu o zi in urma se Sinodul Mitropolitan.
O alta indrumare a fost sa se consemneze cu pixul numele a unul sau doi iararhi pe care membrii clerici sau mireni din eparhiile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ii vor drept candidati din partea forului numit Adunarea Eparhiala. In cele din urma, rezultatul votarii pentru lista a doua, completata coform prevederilor de statut amintite, a fost urmatorul: 22 de votanti au scris pe buletine numele ierarhului PS Calinic Botosaneanul. Pozitia nr.1 de pe buletin, mai precis PS Ioan, a primit 24 de voturi, iar pozitia nr. 2, PS Casian, a adunat doar 19 voturi. Sase voturi au fost declarate nule. In aceste conditii, candidatii propusi de Adunara Eparhiala ar fi trebuit sa fie PS Ioan Selejean si PS Calinic Botosaneanul. Nu s-a intamplat insa acest lucru. Asta intrucat cele sase voturi nule au fost redistribuite, in totalitate, in mod egal catre PS Ioan si PS Casian, in urma unei decizii a Sinodului Mitropolitan. Interesant este ca, potrivit celor 500 de intelectuali, de aceasta redistribuire nu a beneficiat PS Calinic Botosaneanul. Astfel, lista finala cu candidatii pentru demnitatea de mitropolit a fost urmatoarea: 1 - PS Ioan, cu 30 de voturi, prin redistribuire; 2 - PS Casian, cu 25 de voturi prin redistribuire; 3 - PS Calinic Botosonaneanul, cu 22 de voturi date de Adunarea Eparhiala.
Rezultatele, unele favorabile candidatului PS Casian, un ierarh mai putin cunoscut in eparhiile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei constituite din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Vaslui si Bacau, au fost oficializate imediat de Sinodul Mitropolitan. De remarcat este insa ca acest for electoral a expediat apoi la Bucuresti doar lista cu cei doi ierarhi alesi vineri de Sinodul Mitropolitan. Conform noului Statut al BOR, dupa cum am aratat ceva mai inainte, acea lista trebuia completata si cu numele ierarhilor alesi de Adunarea Eparhiala. Lucru ce nu s-a intamplat insa.
Contestatia PS Calinic
Potrivit unor surse din interiorul Sfantului Sinod, PS Calinic Botosaneanul a depus o contestatie impotriva modului in care
s-au ales candidatii. De asemenea, in scrisoarea deschisa a celor peste 500 de intelectuali din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, PF Daniel, Patriarhul Romaniei, este atentionat ca treapta de episcop vicar a candidatului Adunarii Eparhiale, PS Calinic, nu poate fi un obstacol in cursa electorala cu un episcop precum PS Casian.
"Scaunul mitropolitan al Moldovei a fost incredintat, in anul 1990, tot unui Episcop-Vicar, pe atunci PS Daniel Lugojanul, care avea doar trei luni de experienta arhipastorala. Dar vredniciile actualualui Parinte Patriarh Daniel ne-au demonstrat ca treapta ierarhica, fie Episcop-vicar, fie arhiepiscop titular, nu determina vrednicia arhipastorului. De aceea noi nu consideram ca impediment faptul ca alesul nostru, PS Calinic Botosaneanul, este acum in aceeasi treapta ierahica de episcop vicar, ca si precedesorul candidat la scaunul mitropolitan al Moldovei. Argumentele noastre se intemeiaza pe faptul ca noi ii cunoastem vrednicia de care PS Calinic a dat dovada cu prisosinta in cei 17 ani de activitate ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, in care a conlucrat cu PF Parinte Patriarh Daniel la infaptuirea multor programe pastorale misionare si culturale", se arata in documentul trimis Patriarhiei.
Pagina realizata de Silviu ALUPEI 
 Afisari: 4472  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Uitati-va la foto!   de Ion Ionescu de la Brad
Intotdeauna...   de Alcor
Alupei - fostu' om de casa al lui DANI' - povesti cu talc !   de haiducu'
Intru multi ani IPS Mitropolit Casian!   de gnostic
Narav   de Maxim
Regulament   de van kiparos
Cine sunt indrumatorii?   de Ion Caramache
DOMNULUI ING. ALUPEI ! MEDIATIZATI SCRISOAREA INTELECTUALILOR IESENI !   de CLEMENT
Bravo Silviu!   de francois pignon
A r h i v a
  Minciuna pensiilor    35 comentarii
  Campanie murdara cu crima si salvari    16 comentarii
  Tinta Camatarilor    2 comentarii
  Lege pentru mine insumi    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei (4472 afisari)
 Campanie murdara cu crima si salvari (3467 afisari)
 Minciuna pensiilor (1931 afisari)
 Unica dragoste a Annei Frank (1875 afisari)
 Tinta Camatarilor (1861 afisari)
 Copilul-pasare, crescut de propria mama intr-o colivie (4046 afisari)
 Sfarsitul lumii: Pamantul va fi inghitit de Soare (3650 afisari)
 Giulio Andreotti: Putin a murit (3109 afisari)
 Adriana Saftoiu: Elena Udrea a incercat sa arda etapele (2982 afisari)
 Din Romania, Sarkozy a plecat cu un stilou, de la Vuitton, cu o geanta (2177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02100 sec.