Seful DNA a precizat ca partea din dosar referitoare la presedintele Traian Basescu este disjunsa. Morar a explicat disjungerea prin imunitatea pe care o detine acesta, in calitate de presedinte al Romaniei. Solutia procurorilor a avut in vedere lipsa prejudiciului, fapt constatat printr-o expertiza.
Referindu-se la activitatea institutiei pe care o conduce, Daniel Morar a justificat o anumita ineficienta a DNA din ultimul an prin "convulsiile legislative ce au marcat anul 2007 si care au avut un impact negativ asupra obtinerii unor rezultate la nivelul asteptarilor". Astfel, el a invocat dezincriminarea fraudei bancare, fapt ce a dus la inchideri de dosare pentru acodarea ilegala de credite, urmarirea creditelor restante si pentru utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele anuntate. Potrivit lui Morar, prin OUG nr.47/2007, inspectia fiscala din cadrul Ministerului de Finante a pierdut dreptul de a mai efectua constatari tehnico-stiintifice la solicitarea organelor de urmarire penala. Deciziile Curtii Constitutionale, in special cea despre procedura speciala pentru urmarirea penala a fostilor ministri au fost invocate ca motiv de restituire la procurori a dosarelor cu astfel de inculpati. Seful DNA a declarat ca instantele s-au obisnuit sa aplice pedepse excesiv de blande in dosarele de coruptie, spunand ca procurorii vor ataca in continuare coruptia la nivel inalt, in pofida piedicilor puse de Parlament sau Curtea Constitutionala. Acesta a afirmat ca s-a remarcat aplicarea unor pedepse mai blande in cazuri privind fapte de coruptie din domeniul public decat in dosarele vizand fapte similare in sectorul privat.
Bilantul DNA
Morar a spus ca la inceputul acestui an au ramas de solutionat 1.249 de cauze, din care 494 mai vechi de un an de la sesizare si 128 mai vechi de sase luni de la data inceperii urmaririi penale. Conform statisticilor prezentate de acesta drept pozitive la aproape toti indicatorii, procurorii anticoruptie au dispus in 2007 trimiterea in judecata a 167 de inculpati, fiind date 1.339 de solutii de scoatere de sub urmarire penala, de incetare sau de neincepere a urmaririi penale. Anchetatorii au avut de solutionat 3.319 cazuri (fata de 2.615 in 2006), din care au fost solutionate 2.070 (fata de 1.509 in 2006). Prejudiciul total retinut din rechizitorii este de peste 385 de milioane de lei, comparativ cu 170 milioane de lei in 2006. Raportul remarca cresterea numarului cauzelor complexe si al celor "in care administrarea probelor s-a facut cu dificultate", fiind cercetate si trimise in judecata cu 60 la suta mai multe persoane care au ocupat importante functii si demnitati publice (de la 149 la 238), iar prejudiciul total a crescut cu 126 la suta.
In anul 2007, instantele de judecata au pronuntat 63 de hotarari definitive de condamnare pentru 109 inculpati. Potrivit lui Morar, cele mai bune rezultate s-au inregistrat la DNA Cluj 15 rechizitorii, la DNA Alba Iulia, noua rechizitorii. La serviciul teritorial Bucuresti au fost finalizate noua rechizitorii, iar la Timisoara opt rechizitorii. La polul opus s-a situat DNA Suceava, unde au fost intocmite trei rechizitorii si DNA Pitesti cu doar doua rechizitorii.