Ziua Logo
  Nr. 4168 de marti, 26 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Rascoala bancherilor
-- Ghetea, presedintele CEC si ARB, si Isarescu, guvernatorul BNR, nu respecta jocul pietei, acuza oficialii bancilor internationale * Primul a cerut credite numai in lei, al doilea este acuzat de dictatura
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a spus, ieri, ca va avea discutii cu membrii Asociatiei in legatura cu functionarea acestei institutii, care este una de lobby, aceasta dupa ce a fost criticat de principalele banci comerciale ca nu le apara interesele.
Ghetea a spus ca toti membrii Asociatiei au drepturi egale, iar el are doar putin mai multe indatoriri. Reamintim, cu putin timp in urma, presedintele ARB, care este si presedintele CEC (singura banca cu capital de stat, cu exceptia Eximbank), a sugerat ca romanii ar trebui sa poata contracta credite doar in moneda in care primesc salariul. "Nu cred ca e bine sa lasam populatia sa se imprumute in alte valute. Eu cred ca este simplu a spune ca persoanele fizice trebuie sa se imprumute in valuta in care castiga. Daca cineva vine si demonstreaza ca are salariul in valuta normal ca atunci poate avea acces", declara, recent, presedintele ARB. Tot atunci, reprezentantii bancilor comerciale (in special cele mari, care fie sunt privatizate iar actionarul majoritar este o banca straina, fie sunt sucursale ale unor banci internationale) au spus ca intr-o economie libera nu poate fi ingradit accesul la creditele in valuta si ca, atat timp cat va exista cerere pentru astfel de imprumuturi, oferta nu va lipsi.
Cresc imprumuturile in valuta
La aproximativ doua saptamani dupa declaratiile lui Ghetea, directorul general al BRD, Patrick Gelin, a declarat ca ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie, care sa apere interesele bancilor. El a adaugat ca actionarii banci straine au inceput sa-si puna amprenta pe relatia dintre institutiile de credit din Romania in astfel de probleme, preluand exemplul din tarile de origine. Gelin s-a aratat nemultumit si de BNR, spunand ca poarta un monolog cu bancile si ca intalnirile avute cu banca centrala reprezinta, de fapt, o punere in tema a bancilor cu noile reglementari.
Astfel, una dintre problemele dintre banca centrala si bancile comerciale o constituie imprumuturile in valuta. BNR a transmis, ieri, datele privind creditele in luna ianuarie 2008, care arata ca imprumuturile in valuta au continuat sa creasca. Astfel, creditul neguvernamental in lei a crescut cu 2,4% (1,5% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 5,5% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 2,9%) fata de ianuarie 2007, la 31 ianuarie 2008, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 66,8% (55,5% in termeni reali), pe seama majorarii cu 45,7% a componentei in lei (35,8% in termeni reali) si cu 89,1% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 74,1%). Reamintim, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, la inceputul lunii februarie, sa majoreze dobanda de politica monetara, de la 8% la 9%. Printre motivele invocate de BNR se numara si acela ca "in plan monetar se remarca ritmul alert de crestere a creditului in valuta, tendinta care, coroborata cu accentuarea si persistenta volatilitatii cursului de schimb al leului, implica potentiale riscuri pentru stabilitatea financiara".
Florin BARBUTA 
Alte articole
  Leul nu mai atrage    (Economic, 2009-10-28)
  Bancile la mana BNR    (Economic, 2008-04-22)
  BNR sugruma creditele in lei    (Eveniment, 2008-03-27)
  Bancherii nu vor sa renunte la creditele in valuta    (Economic, 2008-02-15)
  Bancherii pregatesc ieftinirea creditelor in euro    (2008-12-22 16:45)
  BNR nu renunta la stress teste, ci doar la numele acestora    (2008-07-29 16:43)
  Bancherii si conducerea BNR discuta noile reglementari privind creditarea    (2008-07-22 11:00)
  Expertii bancari nu au ajuns la nici o concluzie privind noi norme BNR    (2008-07-18 16:58)
  BNR a prelungit pana la 31 iulie perioada de consultare pentru noile norme de inasprire a creditarii    (2008-07-14 13:37)
 Afisari: 510  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Poate ii explica careva lui gelin   de Shadow
Exista vreo restrictie in a schimba leii in valuta ?   de Aladin
pai da...   de Bumerang
A r h i v a
  Creste Bursa    1 comentariu
  "Antibiotice" Iasi ramane pe taraba    1 comentariu
  Varujan cu arici in buzunar    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scenariul post-Kosovo: episodul doi (2725 afisari)
 Se rupe Kosovo (2455 afisari)
 Viitor de aur tara noastra are! (2402 afisari)
 Marele fals chinezesc (1851 afisari)
 Garda moarta (1821 afisari)
 Marturiile cutremuratoare ale victimelor sefului Politiei Harghita: Ne punea sa lingem WC-urile si ne batea pana faceam pe noi (3469 afisari)
 Americanii, ingrijorati de modul in care isi duc romanii mortii la groapa (2601 afisari)
 Fiul vitreg al Elenei Udrea: Mai bine muream eu in accident (2502 afisari)
 Trabantul se intoarce sub forma unei "limuzine" de familie (2057 afisari)
 Piesa romaneasca de la Eurovision risca sa fie eliminata la Belgrad (1857 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02044 sec.