Uniunea Europeana a deschis mai multe proceduri de infringement impotriva Romaniei pe probleme de mediu, care se pot solda cu amenzi de zeci de milioane de euro. Exista pericolul deschiderii unei noi proceduri legata de planurile de conformare ale marilor poluatori industriali.
Acestia nu vor face investitii de milioane de euro pentru a se conforma normelor europene, atata timp cat nu ii mai controleaza nimeni. Garda Nationala de Mediu (GNM) este responsabila cu controlul aplicarii directivelor europene de mediu. Garda insa nu mai are activitate, din cauza conducerii care a creat o adevarata harababura, precum si din cauza actelor normative ilegale si contradictorii care au fost emise de Guvern.
De exemplu, procesele verbale de sanctiune sunt ilegale, iar Garda de Mediu nu mai poate da amenzi. Guvernul, Ministerul Mediului, Agentia Functionarilor Publici au pus umarul la demolarea GNM.
In luna mai 2007 este numit in functia de comisar general al Garzii de Mediu Octavian Popa. Acesta, potrivit CV-ului de pe site-ul institutiei, si-a terminat studiile la 37 de ani, fiind absolventul Facultatii de Istorie-Filosofie. El este insa seful liberalilor tulceni si fost consilier parlamentar al lui Crin Antonescu.
Comisarul filosof Popa
Popa a dorit sa epureze Garda de Mediu prin concedierea functionarilor Garzii si aducerea altora. Pentru a se descotorosi de functionarii publici care si-au ocupat locurile prin concurs, Popa a apelat la o veche smecherie guvernamentala: schimbarea organigramei si transformarea posturilor. El a initiat un proiect de Hotarare de Guvern in acest sens, desi nu avea dreptul. Garda urma sa fie organizata pe comisariate judetene, prin incalcarea recomandarilor europene, care prevad comisariate regionale organizate pe euroregiuni de dezvoltare. Comisarii urmau sa se prezinte la concursuri pentru ocuparea posturilor, unde trebuie sa castige doar cei agreati.
Legea prevede ca noile comisariate judetene trebuie sa aiba personalitate juridica, necesitand astfel cate sase posturi administrative de judet, adica sefi de personal, contabili, soferi etc. Efectul este ca din 748 posturi existente deja, circa 200 vor fi transformate in posturi administrative, in dauna activitatii de control asupra marilor poluatori. Pentru a se asigura posturile administrative prevazute prin lege, comisari care fac controale pe teren trebuie sa plece pentru a face loc personalului administrativ.
Conspiratia autoritatilor
Ministerul Mediului a permis ca Garda de Mediu sa faca proiectul de Hotarare de Guvern desi aceasta nu are initiativa legislativa. Proiectul Garzii a fost ilegal, din cauza ca incalca Ordonanta 17/2005 care prevedea organizarea pe euroregiuni de dezvoltare a Garzii, nu pe judete, motiv pentru care Ministerul Justitiei a refuzat avizul legislativ.
In consecinta, Guvernul Tariceanu a avut ideea sa modifice OUG 17/2005, pentru a putea apoi, pe baza ei, sa dea si Hotararea de reorganizare a Garzii. La marginea legii, Guvernul a adoptat si modificarea Ordonantei, cu OUG 107/2007, si noua hotarare de organizare a Garzii, HG 1224/2007, in aceeasi sedinta, pe 10 octombrie 2007. In mod normal, Guvernul trebuia sa publice intai Ordonanta 107/2007 in Monitorul Oficial iar apoi, pe baza ei, sa adopte si hotararea. Pentru a se acoperi, Guvernul Tariceanu a publicat aceste acte normative, adoptate simultan, in doua numere diferite din M.O. Fostul comisar general al GNM, Silvian Ionescu, a contestat in instanta manevra, dar a pierdut la Curtea de Apel. Hotararea initiata de Popa este de "organizare" a Garzii de Mediu, desi institutia exista de mai mult timp si ar fi trebuit o H.G. de "reorganizare". Din aceasta cauza, Garda s-a trezit ca nu mai poate da amenzi, procesele-verbale fiind nule de drept. In modelul de proces-verbal din Hotararea lui Popa se scria de "reorganizare", desi in titlul aceleiasi hotarari sta scris "de organizare". Pentru a repara aceasta greseala, pe 28 noiembrie 2007, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o rectificare, in care termenul "reorganizare" din procesul verbal a fost inlocuit cu "organizare". Garda de Mediu nu poate amenda pe nimeni din cauza HG 1224. Pe procesul verbal scrie ca "plangerea impreuna cu procesul verbal se depun la Garda de Mediu". Potrivit legii, plangerea se depune la instanta, nu la cel care a dat sanctiunea, pentru a se descuraja coruptia. Sanctiunile vor putea fi contestate cu succes in instanta. Asadar, HG 1224 trebuie sa fie modificata a treia oara, altfel toate sanctiunile date de GNM sunt ilegale.
Pentru a nu semna noul stat de functii la GNM, ministrul Mediului, Attila Korodi, a initiat o HG prin care abiliteaza GNM sa isi faca propriul stat. Korodi s-a spalat astfel pe maini. Jozsef Birtalan, presedintele Agentiei Functionarilor Publici, a refuzat, printr-o motivatie argumentata, sa aprobe statul de functii de la Garda Peste cateva zile, in urma telefoanelor de la Guvern, Birtalan da avizul pentru statul de functii, de aceasta data fara nici o motivatie scrisa.
Fara benzina, RCA si rovignete
Infractorii ecologici pot sta linistiti. Nu are cine sa-i mai prinda. Comisarii s-au raspandit care incotro. La Timisoara, din sapte comisari au ramas doi.
La Valcea si Suceava toti comisarii o tin in concedii medicale. Comisarul general Popa nu a fost in stare sa asigure, la sfarsitul lui 2007, bonuri de benzina si roviniete, precum si plata asigurarilor CASCO si RCA pentru masinile din dotare. Din acest motiv, la inceputul lui 2008, comisarii nu au mai putut face descinderi pe teren, din lipsa de combustibil si roviniete, iar masinile garzii nu pot circula fara asigurare obligatorie RCA. Comisarul general Popa le-a recomandat comisarilor sa-si cumpere benzina din banii personali.
Chiar daca s-ar deplasa cu masinile proprii, comisarii GNM nu pot amenda pe nimeni. Popa (foto) a dispus ca acestia sa constate contraventiile, dar sa nu dea sanctiuni, de frica plangerilor in instanta contra amenzilor. Procesele verbale de contraventie sunt ilegale, pentru ca si modelul de formular din HG 1224/2007 este ilegal. Pe procesele scrie ca plangerile se depun la Garda, desi legislatia contraventiilor prevede ca acestea se depun in instanta. Daca trec sase luni de la data constatarii la data sanctiunii, aceasta se prescrie.
Romania va fi sanctionata de UE
Procedura de infringement a Uniunii Europene incepe cu notificarea statului considerat vinovat si se poate termina cu amenzi de zeci sau sute de milioane de euro, in functie de gravitatea faptei. Pe probleme de mediu Romania are deja proceduri de infringement deschise: taxa auto, doua proceduri pe schimbari climatice, conservarea speciilor de pasari salbatice. In capitolul 22 din Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, intreprinderile romanesti care nu se conformeaza standardelor europene de mediu au primit o perioada de tranzitie, timp in care sa se puna la punct, conform planurilor de conformare. Investitiile fiind mari, poluatorii nu se grabesc sa se conformeze.
Impotmolirea lui Popa
Garda de Mediu are menirea sa ii monitorizeze si sa ii sanctioneze pe cei care nu indeplinesc obligatiile din planurile de conformare.
Din cauza harababurii organizatorice si legislative, Garda nu mai are nici o activitate. De fapt, activitatea GNM s-a impotmolit inca de la venirea lui Popa. In 2007, GNM nu a putut sa realizeze numarul de inspectii prevazute in Planul de actiuni, inspectii si control pentru 2007, elaborat la sfarsitul lui 2006. Procedura de infringement a UE pentru Romania referitoare la planurile de conformare se poate declansa in orice moment.