Ziua Logo
  Nr. 4167 de luni, 25 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Scandalul Eurovision
-- Andrei Tudor, compozitorul piesei "Pe-o margine de lume", a declarat pentru Mediafax ca nu a plagiat melodia, precizand ca, daca se va demonstra totusi acest lucru, atunci o va retrage din concurs
Finala selectiei nationale Eurovision, care a avut loc sambata seara, a fost castigata de Nico si Vlad Mirita, cu melodia "Pe-o margine de lume", cei doi urmand sa reprezinte Romania la semifinala internationala Eurovision Song Contest de la Belgrad, Serbia, din luna mai. Cu toate acestea, imediat dupa anuntarea castigatorilor s-a declansat scandalul.
Numeroase voci de pe forumul TVR si de pe forumurile site-urilor de stiri care prezentau informatia au acuzat ca piesa castigatoare, (muzica Andrei Tudor, text Andreea Andrei, Adina Suteu) ar fi plagiat. Acuzatorii au indicat chiar si melodia cu care, in opinia lor, seamana "Pe-o margine de lume". Este vorba despre "La Magia del Corazon" a lui David Bustamante. Unii forumisti chiar au cerut semnarea unei petitii unde sa se inscrie cei care cred ca e vorba de un plagiat si o alta petitie prin care sa se sustina piesa care a iesit pe locul al-II-lea, Biondo (Suedia) - "Shine", care avea de asemenea foarte multi fani.
In ceea ce priveste acuzatia de plagiat, Andrei Tudor sustine ca nu a auzit niciodata melodia "La magia del corazon" si nu stie nici cine a compus-o. Andrei Tudor a precizat ca a ascultat piesa cantata de David Bustamante, dupa ce a auzit acuzatiile de plagiat care i s-au adus. In plus, el a sustinut ca nu a plagiat piesa lui Bustamante si ca in cele doua melodii apar in refren trei note care se repeta. "Am ascultat si eu piesa pe care sunt acuzat ca am plagiat-o, dar nu are nici o legatura cu plagiatul. O piesa plagiata presupune ca ai facut ceva cu intentie. Ori aceasta creatie imi apartine mie. Sunt trei note repetate de doua ori in refrenul piesei, dar nu are nicio legatura cu plagiatul. Daca va demonstra cineva ca piesa mea este plagiata, o voi retrage, dar nu cred ca se poate demonstra acest lucru", a declarat Andrei Tudor. El considera ca piesa lui, "Pe-o margine de lume" este "mult mai buna" decat "La magia del corazon". "Piesa mea cred ca e mult mai buna, pentru ca am o experienta de 20 de ani de muzica in spate si daca as fi vrut sa plagiez, as fi plagiat in mod inteligent", a subliniat Andrei Tudor. Pe de alta parte, Nico, cea care interpreteaza alaturi de Vlad Mirita piesa "Pe-o margine de lume", a declarat pentru Mediafax ca piesa nu este plagiata. "Nu cred in aceste acuzatii. Am ascultat piesa respectiva si nu seamana cu a noastra", a spus Nico.
In replica, TVR a declarat ca va numi o comisie care sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse piesei "Pe-o margine de lume". Potrivit reprezentantilor TVR, s-a decis infiintarea unei comisii care sa analizeze piesa "Pe-o margine de lume", dupa ce pe forumul Televiziunii Romane au fost postate mai multe mesaje care ii acuzau de plagiat pe Nico si Vlad Mirita. Pana la inchdierea editiei, nu se stia ce componenta va avea comisia si nici cand va fi numita.
Nico si Vlad Mirita au obtinut sambata un total de 271 de puncte din partea juriului si din partea publicului. Cei doi s-au clasat pe primul loc si in preferintele publicului si in cele ale juriului. Potrivit datelor furnizate de televoting, Nico si Vlad Mirita au acumulat 8.277 de voturi telefonice (echivalentul a 144 puncte). Pe locul doi s-a situat Biondo (Suedia) - "Shine", cu 264 puncte, iar locul trei de pe podium a fost ocupat de Paula Seling si Provincialii, care au acumulat un total de 208 puncte, pentru "Seven days". (B.M.)
Verdictul ZIUA: Plagiat in Re major
Aurelian Dinca (foto), compozitor si interpret, colaborator al ziarului ZIUA:
"Piesele seamana ca doua picaturi de apa. Din punctul meu de vedere este vorba de un plagiat, chiar daca se va constata ca va fi la limita legii. Este foarte greu de crezut ca ar putea fi vorba de o coincidenta atat de mare, autorii nici nu s-au obosit sa schimbe tonalitatea (Re major), dar nici tempoul piesei. Probabil ca, vazand ca anul trecut nu i-au descalificat pe Todo Mondo, cu plagiatul clar dupa Holly Dolly Song, au incercat si anul asta si iata ca le-a mai iesit o data. Oricum, se vede ca nu ne-am lecuit, mai ales ca Eurovisionul nu s-a mai castigat demult cu o balada. De altfel, piesele ritmate au castigat competitia in ultimii ani. Sa revin. Tema este similara in cele doua piese. Aproximativ la momentul 2:20, in ambele melodii, ca nu pot sa spun ca e vorba de o compozitie in piesa lui Tudor, apare o transpozitie - o urcare. In ambele piese la fel, deci nici aceasta nu a fost schimbata. Se canta refren dublu la final, unul normal si unul transpus. Deci, ultimul refren, la Nico, e cu un semiton mai sus la acelasi moment al pieselor, iar la Bustamante o urcare de un ton - acelasi tipar -, ceea ce reflecta o lipsa de creativitate flagranta.
Refrenul de la piesa lui Andrei Tudor, interpretat de Mirita, primul vers este exact tema de clape cu care incepe piesa lui Bustamante. Piesele au aceeasi durata si structura."
Ambele piese pot fi ascultate si la adresa de Internet a ziarului ZIUA (www.ziua.ro). Suntem curiosi la ce concluzie va ajunge de asta data Comisia TVR, din punct de vedere al legii care defineste plagiatul muzical. (B.C.)
Alte articole
  Nou scandal de plagiat la Eurovision!    (2009-01-29 17:06)
  Piesa romaneasca de la Eurovision risca sa fie eliminata la Belgrad    (2008-02-26 17:45)
  Uniunea Compozitorilor din Romania: Piesa pentru Eurovision 2008 nu este un plagiat    (2008-02-25 18:51)
  Cu plagiatul la Eurovision    (2008-02-23 17:50)
 Afisari: 3200  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sa fim nationalisti...dar doar cand trebuie   de genialu
Pe o margine de lume   de dipisicuta
Plagiat!   de Crisval
A r h i v a
  Eddie Murphy, cel mai prost actor    2 comentarii
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Gigi Becali (3340 afisari)
 Scandalul Eurovision (3200 afisari)
 Moartea suspecta a unui ziarist (3199 afisari)
 Basescu i-a pus la punct pe autonomisti (2786 afisari)
 Romania in fata conflictului regional (2691 afisari)
 Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori (5586 afisari)
 Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China (5220 afisari)
 Tatal lui Hitler ar putea fi inmormantat la Bucuresti (2933 afisari)
 Tinutele vedetelor au avut un singur Oscar: eleganta rosie (2589 afisari)
 Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01443 sec.