Ziua Logo
  Nr. 4164 de joi, 21 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul Taxareanu
-- In goana dupa banii necesari pensiilor electorale, liberalii au ajuns la un record fiscal unic in Europa: 420 de biruri
Guvernul Tariceanu ajuns la fundul sacului stoarce bani si din piatra seaca. Dupa ce in vara anului 2007 Parlamentul si Guvernul au hotarat sa mareasca pensiile, a inceput nebunia taxelor si a impozitelor. Legea privind majorarea pensiilor fost votata intr-o forma incompleta si au urmat apoi cateva ordine ale ministrului Muncii care precizau ce anume trebuie impozitat suplimentar pentru a umple golul bugetar. Cei care muncesc legal in tara, trebuie sa suporte consecintele deciziilor populiste si pomenilor electorale. Angajatii sau angajatorii sunt nevoiti sa plateasca statului 420 de taxe. In Suedia, exista doar doua taxe. Dandu-si seama de gafe, ministrul Pacuraru a declarat aseara, intr-o conferinta de presa, ca va da astazi un ordin de modificare a ordinului din 8 februarie, prin care vor fi eliminate o serie de venituri taxabile.
Prin Legea 250 din 2007, care stabilea marirea pensiilor, se modifica baza de impozitare a salariilor. Opiniei publice i s-a explicat doar partea frumoasa a noii legi. Cea care prevedea ca pentru acoperirea golurilor bugetare se vor plati bani de la bugetul asigurarilor sociale, a fost trecuta foarte usor cu vederea. Largirea bazei de impozitare a mai fost hotarata pentru ca Guvernul sa fie sigur ca va putea reduce cotele de contributii de asigurari sociale (asa cum a promis) datorate de angajatori si angajati la bugetul asigurarilor pentru somaj. Prin Legea 250 de angajatii si angajatorii platesc dari la asigurarile sociale, pentru primele de Craciun, pentru cele de Paste, Ziua Copilului sau Ziua Mamei, abonamentele de telefon sau pentru mijlocele de transport in comun care sunt oferite pentru a fi folosite de angajat in scop personal.
"A gresit presa"
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a explicat ieri ca, daca angajatorul acorda salariatului masina, casa, telefon in pachetul de serviciu, acestea nu se impoziteaza, dar daca le da cu caracter personal, este obligat, conform Codului Fiscal, sa le includa in baza de contributii de asigurari sociale. "A fost gresit interpretata de catre presa povestea cu chiriile, cu salarii, cu masinile de serviciu si cu telefoanele mobile. Daca angajatorul acorda angajatului masina de serviciu, telefon, o casa cu chirie de serviciu, acestea nu se impoziteaza. Se impoziteaza doar daca din alte fonduri decat cele salariale angajatorul le sustine cu caracter personal. Aceste situatii sunt supuse contributiei de asigurari sociale. Angajatorul, daca da aceste facilitati in pachetul pe care-l ofera - masina, telefon sau chirie pe casa - de serviciu, nu sunt supuse contributiilor. Daca le da cu caracter personal, atunci e obligat, conform Codului Fiscal sa le includa in baza de contributii de asigurari sociale", a explicat Pacuraru. Pacuraru a mai precizat ca prin Legea 250, fondurile atrase la Asigurarile Sociale au fost suficiente pentru devansarea cresterii pensiilor cu doua luni in 2007. De asemenea, el a precizat ca pentru 2008 vor fi acoperite toate cheltuielile ce trebuie facute din acest fond si nu va fi nevoie de nici un transfer de la bugetul statului catre bugetul asigurarilor sociale.
Lege incompleta
Pana la aparitia Legii nr.250/2007, baza de calcul a contributiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile si adaosurile. Baza de calcul a contributiei angajatorului era consituita din totalul salariilor individuale brute/veniturile realizate de asigurati, plafonat la cinci salarii medii brute pe economie. Dupa aparitia Legii nr.250/2007, baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, datorata de salariat, s-a transformat din "salariul individual brut realizat" in "venit brut lunar realizat" care cuprinde salariul individual brut realizat, sporurile si adaosurile, fara a mai exista un plafon pana la care se datoreaza aceasta contributie. In cazul angajatorilor, baza de calcul a contributiei a ramas aceeasi, respectiv obligatia de plata a CAS in cotele prevazute de lege, calculate asupra fondului total de salarii pana la plafonul de 5 salarii medii brute pe economie. Ministrul Muncii, a explicat ieri, ca "atunci cand s-a aprobat legea 250, pentru a fi majorate pensiile, si s-a extins baza de impozitare. Insa s-a extins numai pentru angajat, fiind omisa extinderea bazei de impozitare si pentru angajatori". Apoi in octombrie anul trecut, printr-un ordin s-a extins impozitarea si pentru angajatori. Pacuraru sustine ca in aceasta luna a trebuit sa mai emita un ordin pentru a clarifica unele nelamuriri privind aceste extinderi.
Modificarea taxei ilegale de prima inmatriculare
Taxa auto va fi calculata diferentiat, in functie de emisiile CO2 pentru masinile Euro4, iar pentru celelalte autovehicule va fi aplicata actuala formula - conform normei de poluare, data de emisiile de noxe si cilindree -, insa sumele vor creste sensibil fata de propunerea aflata in dezbatere.
Guvernul a decis, ieri, sa trimita Comisiei Europene o scrisoare privind taxa de poluare auto, in care va fi prezentata o alta formula de calcul a taxei, corelata cu emisiile de carbon, precizeaza Mediafax.
Au fost stabilite criteriile de diferentiere a taxei, fiind preluate cerintele CE si introdusa taxarea pe baza emisiilor de CO2 la autovehiculele Euro4, intrucat acestea sunt singurele masini care au inscrise in documentele de identificare emisiile de CO2 exprimate in grame pe kilometru. Pentru celelalte masini, noua grila va utiliza formula actuala de calcul, dar cu sume mai mari, in functie de norma de poluare si taxa specifica pe cmc, fata de valorile din propunerea anterioara de modificare a taxei.
De asemenea, noua reglementare va stabili un coeficient de reducere a taxei, proportional cu deprecierea reala a autovehiculului. Noua reglementare nu va cuprinde referiri la restituirea taxei incasate pana in prezent, intrucat Guvernul considera ca sumele au fost colectate in baza Codului Fiscal. Insa purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup, a declarat ieri ca recursul declarat de Administratia Finantelor Publice Arad impotriva unei sentinte care considera taxa auto nelegala a fost respins irevocabil de Curtea de Apel Timisoara.
Ar putea urma tichetele de cresa
Presedintele Comisiei de Munca de la Camera Deputatilor, Gheorghe Barbu, a criticat ieri ordinele emise de ministrul Muncii, precizand ca s-a exagerat cu impunerea contributiilor.
El a mai spus ca astfel de ordine trebuiau sa aiba in principal semnatura ministrului de Finante sau a ANAF. "Ministerul Muncii si Casa de Pensii are sarcini doar de plata a cheltuielilor cu pensii. Este un exces de impozitare care arata ca a fost o minciuna cand Guvernul a spus ca vor avea suficiente fonduri pentru bugetul asigurarilor sociale pe anul 2008. Prin extindere, s-ar putea ajunge sa se impuna contributie pentru tichetele de masa sau pe cele de cresa", a precizat Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii. El a explicat ca acum este convenabil pentru bugetul asigurarilor sa primeasca contributii mai mari, insa, la un moment dat va trebui sa si plateasca pensii mult mai mari. Marirea pensiilor si reducerea contributiilor la asigurarile sociale nu este posibila, asa cum vrea Guvernul, iar pentru a se asigura ca nu va trebui sa se confrunte cu consecintele acestor doua masuri simultane, Cabinetul a hotarat ca reducerile promise sa se faca la 1 decembrie 2008, atunci cand nu va mai fi afectat bugetul pe 2008 si cand nu vor mai fi la putere", a spus Barbu.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
Alte articole
  Reforma ratata    (Eveniment, 2008-03-31)
  Guvernarea PNL-PSD, speculatie    (Politica, 2007-11-22)
  Doua capete    (Eveniment, 2007-09-21)
  Tăriceanu: "Guvernul a cheltuit peste un miliard de euro in ultima săptămană"    (2009-01-16 19:20)
  Tăriceanu denunță trădarea lui Predoiu    (2008-12-20 12:22)
  Tăriceanu asigură din nou primarii și consilierii de sprijinul Guvernului, indiferent de partid    (2008-06-04 14:17)
  Tariceanu s-a dus la Guvern calare pe un scuter rosu    (2008-03-12 11:12)
  Guvernul isi va asuma luni raspunderea pe votul uninominal    (2007-10-24 13:25)
 Afisari: 1195  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Dezastrul Tradicean in forma generalizata...   de Onesti
Smecherie ca-n coltul unei strazi din Ferentari.   de alwis46
Pensii   de Mona G.
vand garsoniera   de musatlaura
Guvenul Taxareanu? Nu, este Guvernul Prostareanu Idioteanu. O adunatura de fomisti   de Un Agricultor
Guvernul Taxareanu?   de rasputin
Adica sa-nteleg ca Basescu a avut dreptate????????   de Baba Ali
Sunteti patetici.   de Aladin
INCEPE EPOCA POST-TARICEANU   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  DNA la cimitir    11 comentarii
  Serbia ridica poporul    4 comentarii
  Adio, Patria    2 comentarii
  Eurociobani in Fagaras    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un iepuras scos din basca (3772 afisari)
 DNA la cimitir (3360 afisari)
 Serbia ridica poporul (1425 afisari)
 Apare rivalul lui Raul Castro (1398 afisari)
 Scandal Primaria Brasov -ANS (1351 afisari)
 Lui Demi Moore ii cade fata (3326 afisari)
 ULTIMA ORA: A luat foc Belgradul (2434 afisari)
 ULTIMA ORA: Rusia felicita Romania pentru ca nu a recunoscut independenta Kosovo (2177 afisari)
 Mutu acuzat in Italia! (2102 afisari)
 SUA: O femeie a fost batuta cu bestialitate de un politist (1926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03095 sec.