Marile puteri nu au ajuns la un acord la reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate convocata duminica noapte de Rusia cu privire la declararea unilaterala a independentei Kosovo, transmite Reuters.
"Divergentele de opinie pe care le cunosteam deja au ramas fundamental aceleasi", a declarat ambasadorul statului Panama, Ricardo Alberto Arias, presedintele Consiliului in februarie. Arias facea referire la o reuniune precedenta a Consiliului de Securitate din decembrie, cand, dupa patru luni de negocieri fara rezultat intre sarbi si kosovari privind statutul Kosovo, a fost constatata diviziunea sa. "Nici o tara nu a sustinut cererea Rusiei de a anula proclamarea independentei Kosovo", a declarat ambasadorul britanic la ONU, John Sawers. Omologul sau rus, Vitali Ciurkin, isi anuntase, inaintea consultarilor cu usile inchise, intentia de a cere ca ONU sa declare "nula si neavenita" proclamarea independentei provinciei sarbe, duminica, la Pristina, de catre Parlamentul din Kosovo.
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Ambasadorul Belgiei, Johan Verbeke, a citit o declaratie comuna in numele a sapte state occidentale (Germania, Belgia, Croatia, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Italia), in care acestea reafirma ca "independenta supravegheata international (a Kosovo) este singura solutie viabila pentru a aduce stabilitate si securitate". "Este o solutie <<sui-generis>> care raspunde unui numar de circumstante unice. Ea nu stabileste nici un precedent mai amplu", adauga declaratia. "Procesele in desfasurare sunt pe deplin in acord cu dreptul international, inclusiv rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate", se arata in text. Aceasta "furnizeaza cadrul pentru tranzitia spre un nou statut durabil pentru Kosovo si continua sa fondeze autoritatea pentu prezentele militara si civila internationale, necesare pentru a ajuta Kosovo in aceasta noua etapa", continua declaratia.
Serbia, care se opune ferm independentei Kosovo, si aliatul sau Rusia afirma ca proclamarea independentei incalca rezolutia 1244, precum si principiile Cartei ONU privind integritatea teritoriala a statelor.
Moscova vrea pozitia lui Ban Ki-moon
Rusia i-a cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa "isi defineasca in mod clar pozitia" dupa proclamarea independentei Kosovo, a anuntat ieri un oficial din cadrul ministerului rus de Externe, informeaza Mediafax. "Consideram ca Ban Ki-moon trebuie sa isi defineasca pozitia in mod clar.
Trebuie sa respecte Carta ONU si rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU privind Kosovo", a declarat directorul-adjunct al departamentului Europa din ministerul rus de externe, Aleksandr Botan-Harcenko.
Potrivit unor surse diplomatice Rusia este nemultumita de pozitia de neutralitate adoptata de Ban privind Kosovo.
Doar SUA i-a recunoscut
Kosovo se asteapta in orice moment sa fie recunoscut de alte state declara ieri premierul Hashim Thaci. "Presedintele si cu mine am trimis cereri de recunoastere", a adaugat el. Pana la orele 16:00 doar Statele Unite recunoscusera prin vocea presedintelui George W. Bush independenta Kosovo. "Asa cum am precizat, planul Ahtisaari este modelul de urmat. Kosovarii sunt acum independenti. Este o idee pe care am sustinut-o, alaturi de administratia mea", a declarat Bush pentru postul de televiziune american NBC, din Arusha, Tanzania, informeaza Mediafax. Uniunea Europeana a esuat in a avea o pozitie comuna rapida asupra independentei Kosovo. Spania, care se confrunta cu miscari separatiste pe teritoriul sau, a anuntat ieri ca nu va recunoaste independenta. "Guvernul Spaniei nu va recunoaste actul proclamat unilateral de Parlamentul din Kosovo", a declarat ministrul de Externe, Miguel Angel Moratinos.
Test pentru unitatea europeana
"Unitatea europeana va fi supusa unui test. Capacitatea acesteia de a trata pe plan militar sau politic cu noul stat ar putea fi incerta.
Europa este deja divizata in ce priveste recunoasterea Kosovo si chiar de catre tari din afara Balcanilor, ca Spania, care fac comparatii neplacute cu separatistii din regiunile lor".
"Una dintre primele dificultati cu care se va confrunta Kosovo este statutul incert al misiunii UE din cauza lipsei mandatului din partea ONU".
"Ingrijorarea domina capitalele europene in fata unui experiment cu rezultat incert. Independenta Kosovo nu este punctul final, ci doar inceputul unui drum lung si dificil. Noul stat va ramane inca mult timp un proiect precar".
"Pentru UE incepe un caz politic critic. Aceasta vrea sa joace un rol major pe scena internationala si trebuie sa arate vecinilor sai ca este capabila de acest lucru".
"Crearea acestui micro-stat (...) fara nici cea mai mica viabilitate economica si extrem de corupt reprezinta un pericol de destabilizare".
"Europa joaca tare (...) A sosit timpul ca aceasta sa isi arate in sfarsit capacitatea de a stabiliza Balcanii (...), iar daca nu va reusi acest lucru, nu se va putea face respectata".
"Moscova si-a anuntat in mai multe randuri intentia de a juca aceasta carte a precedentului, in cazul in care independenta Kosovo este recunoscuta, si de a se concentra pe un precedent pentru reglementarea unor crize asemanatoare".
Proteste violente la Belgrad
Proteste de amploare au avut loc in mai multe orase sarbe, inclusiv Belgrad si Novi Sad, in noaptea de duminica spre luni, dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, relateaza Mediafax.
Manifestatii ample de protest, antrenand mii de persoane, au avut loc la Belgrad, Banja Luka, Novi Sad si Mitrovita. Mai multe sute de persoane au protestat timp de peste sase ore la Belgrad duminica noapte, atacand mai multe ambasade si sedii ale unor companii straine. Nemultumirea lor a fost in principal directionata spre ambasada Statelor Unite si cea a Sloveniei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene. Medicii de la spitalul din Belgrad au declarat ca un total de 47 de politisti si civili au primit ingrijiri medicale. Parlamentul sarb s-a reuni ieri pentru a adopta o decizie a Guvernului de a "anula" proclamarea independentei Kosovo. Dupa proclamarea independentei Kosovo, presedintele sarb Boris Tadici si premierul Voislav Kostunita au reiterat ca Belgradul "nu va recunoaste niciodata un Kosovo independent". Suveranitatea Serbiei asupra Kosovo si integritatea sa teritoriala "au fost garantate de Constitutia sarba, Carta ONU, rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU (...) si legislatia internationala", anuntase Guvernul. De asemenea Serbia va impiedica regiunea Kosovo sa adere la organizatiile internationale, in special la ONU sau OSCE, si va utiliza "toate mijloacele diplomatice" pentru a nu fi recunoscuta international, a anuntat ieri ministrul sarb de Externe Vuk Jeremici.
Ingrijorare mare in Israel
In lumea israeliana evenimentele din Kosovo sunt urmarite cu multa atentie. Exista similitudini intre ceea ce se intampla in Kosovo cu alte regiuni din Orientul Mijlociu, ca de pilda regiunea kurda si teritoriile palestiniene.
Israel nu vede cu ochi buni deteriorarea responsabilitatii ONU si a Consiliului de Securitate in rezolvarea conflictelor teritoriale si asigurarea securitatii tuturor statelor din lume. Independenta Kosovo, proclamata de liderul majoritatii albaneze, fara consultarea si in afara reglementarilor ONU, este apreciata la Ierusalim ca un precedent periculos pentru stabilitatea internationala. Profesorul Rafael Vago, de la Universitatea din Tel Aviv, afirma ca independenta Kosovo este un precedent grav: pentru prima oara ia nastere un stat pe un teritoriu rupt din teritoriul independent al unui alt stat, cu granite recunoscute si care, in plus, este membra a comunitatii internationale ONU: Serbia. Guvernul israelian a decis sa nu raspunda deocamdata mesajului in care prim-ministrul kosovar Thaci solicita recunoasterea independentei noului stat Kosovo. Un responsabil politic de la Ierusalim mi-a dezvaluit ca proclamarea independentei Kosovo creeaza un precedent periculos pentru conflictul israeliano-palestinian. (Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim)