Alegerile prezidentiale din Rusia au avut parte de un debut prematur, la finalul saptamanii trecute, electoratul din regiunile indepartate ale Federatiei fiind asteptat la urne, cu doua saptamani inaintea datei stabilite de Moscova pentru scrutinul al carui favorit se anunta a fi, de departe, prim vicepremierul Dmitri Medvedev.
La fel ca in cazul alegerilor parlamentare desfasurate la sfarsitul anului trecut in Federatia Rusa, scrutinul prezidential programat pentru data de 2 martie a debutat in avans saptamana trecuta, cetatenii rusi cu drept de vot din regiunile Habarovsk si Amur fiind asteptati, sambata, la urne pentru a-l desemna pe succesorul lui Vladimir Putin la Kremlin. Peste 4.500 de rusi din regiunea Habarovsk, in marea majoritate crescatori de reni, vanatori si mineri, dispun de dreptul de a-si exprima optiunile de vot in avans, conform Itar-Tass. Alti 2400 de cetateni au fost asteptati la vot in regiunea Amur, prezidentialele ruse debutand, de asemenea, in avans si pentru cei aflati la bordul vaselor din porturile Vanino si Sovetkaia Gavan. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, peste un milion de alegatori isi vor exprima optiunile de vot in cadrul unor scrutine anticipate, ale caror costuri de organizare depasesc trei milioane de ruble.
Ultima suta de metri de campanie
La doar cateva zile dupa ce presedintele Vladimir Putin a reluat in fata jurnalistilor acreditati la Kremlin discursul sustinut recent in cadrul Consiliului de Stat pe tema directiilor de dezvoltare ale Rusiei pana in anul 2020, prim vicepremierul Dmitri Medvedev, favorit in cursa pentru preluarea functiei supreme in stat, si-a detaliat programul de guvernare in fata audientei din Orientul Indepartat. "Unul dintre elementele cheie ale activitatii noastre ar fi asigurarea independentei sistemului nostru legal, la nivelul puterii executive si legislative", a declarat, vineri, Medvedev, prezent la forumul anual economic organizat la Krasnoiarsk, in Siberia. "Trebuie sa excludem incalcarea legii in cadrul activitatilor pe care cetatenii nostri le practica. Pentru a face in asa fel incat sa nu se mai imbogateasca unii, saracindu-i pe altii", a continuat el, pronuntandu-se in favoarea adoptarii unui sistem de taxe "mai competitiv".
"Sistemul nostru de taxe trebuie sa fie competitiv cu al altor tari. Statul ar trebui sa colecteze atatea taxe de cate are nevoie pentru a se asigura ca societatea functioneaza eficient si ca afacerile noastre nationale nu vor trece granita, economia nu va esua", a mai spus Medvedev.
Aspirantii la Kremlin
In urma trierii candidatilor, cursa pentru Kremlin dispune, in prezent de patru competitori. Preferat de presedintele Vladimir Putin pentru preluarea functiei supreme in stat, prim-vicepremierul Dmitri Medvedev conduce detasat in sondaje, fiind creditat de sondaje cu peste 62% din optiunile de vot. Urmatorul in ordinea preferintelor electoratului rus este liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, cu 8% din voturi. Ultranationalistul Vladimir Jirinovski ocupa locul trei in sondaje, cu 7%, lista candidatilor pentru Kremlin fiind incheiata de reprezentantul Partidului Democratic, Andrei Bogdanov, creditat cu doar 1% din optiuni. Alti trei candidati la functia suprema in stat au fost eliminati din competitie inainte ca aceasta sa inceapa, printre acestia numarandu-se fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, fostul disident sovietic Vladimir Bukovski si fostul premier Mihail Kasianov. (A.M.L.)