Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Taxa auto in varianta Mediu
-- Se modifica proiectul de modificare: birul va fi proportional cu noxele emise de masini
Guvernul pregateste o noua formula de taxa de prima inmatriculare, avand "binecuvantarea" ONG-urilor de mediu, dupa ce majoritatea romanilor s-au aratat impotriva birului, iar Comisia Europeana a fost de acord cu proiectul incriminat. Ca nimeni sa nu se mai supere, noua formula va tine seama de toate noxele emise de masini, dar si de potentialul de poluare al masinilor, proiectul urmand sa fie gata in cateva zile.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca proiectul Ordonantei privind taxa de poluare auto va fi modificat prin introducerea unor reguli care sa permita corelarea taxei cu nivelul emisiilor poluante, incepand cu luna iulie, si prin consultare cu Comisia Europeana. Noile modificari vor fi facute de actualul Minister al Mediului. Tariceanu a aratat ca varianta unei noi modificari a rezultat in urma discutiilor avute, joi, cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu. Premierul a precizat, joi, in cadrul unei emisiuni televizate, ca, pe baza discutiilor, Ministerul Mediului va prezenta, in dezbatere publica, noua propunere privind taxa de poluare auto.
"Nesupunere civica"
Subiectul taxei de poluare auto a fost tratat sub aspectul gresit al colectarii unor venituri suplimentare la buget, iscand o campanie care a luat aproape forma unei instigari la nesupunere civica, a declarat joi primul-ministru Tariceanu, la inceputul intalnirii consultative cu organizatiile civice pe tema taxei de poluare auto, informeaza Rompres. "Mi se pare mai grav, dincolo de o dezbatere fireasca in care criticile pot fi exprimate oricand si cred ca acesta este rolul media, ca s-a trecut cu mult peste aceasta atitudine si a fost chiar o campanie violenta de instigare la nesupunere civica, ceea ce mi se pare ca depaseste limitele rationalului", a afirmat premierul Tariceanu.
Seful Executivului a subliniat ca scopul taxei nu este acela de a aduce venituri suplimentare la buget, iar aceasta abordare "ingusta" a taxei de poluare auto a fost frecventa in mass-media.
Formula complexa
ONG-urile au ajuns la un consens cu Guvenrul in ceea ce priveste principiile ce trebuie aplicate in cazul taxei de prima inmatriculare. "Din punct de vedere ecologic, s-a convenit ca aceasta taxa sa corespunca principiului de drept <<poluatorul plateste>>. In aceste conditii, penalizarea va fi mai mare pentru cei care polueaza mai mult, ceea ce face ca taxa sa se deprecieze in functie de vechimea autovehiculului", a declarat Dragos Bucurenci, presedintele asociatiei "Mai mult verde", prezent la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca marimea taxei va fi in functie de "speranta de viata", a masinii, adica un autovehicul nou polueaza mai mult timp decat o masina veche, care se apropie de varsta de casare. "S-a convenit ca Ministerul Mediului sa propuna o noua formula pentru taxa de prima inmatriculare care sa tina seama atat de poluarea generata de emisiile de bioxid de carbon, cat si de oxizii de azot. De altfel, astfel de emisii, de oxizi de azot, sunt cele mai importante in traficul urban. Prin luarea in calcul a emisiilor de oxizi de azot se va tine seama de vechimea masinilor, pentru ca un motor Euro 5 emite mult mai putine noxe decat unul Euro 2 sau nonEuro", a spus Dragos Bucurenci.
Varianta noua, in cateva zile
Noua formula a taxei va fi gata in cateva zile, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului. El a precizat ca o echipa mixta, de la Ministerul Mediului si cel al Economiei si Finantelor, va pune la punct noua varianta de formula, dupa care va fi prezentata publicului. "Toate organizatiile neguvernamentale au fost de acord cu un instrument de limitare a poluarii auto. De aceea, noua formula va tinea seama nu numai de emisiile de CO2, ci de toate noxele emise de masini", a spus ministrul. El a precizat ca si nivelul taxarii este pus in discutie, urmand ca aiba loc si consultari cu toate partidele politice pentru obtinerea acceptului lor, "daca se poate". Ministrul Korodi a adaugat ca taxa de prima inmatriculare se va aplica pentru autovehiculele din trafic, "de la camioane la masini mici", dar nu sunt incluse si motocicletele, de exemplu.
Atac la presa
Premierul Tariceanu a declarat ca este surprins de "apetitul unor suporturi media" de a favoriza importul de vechituri in Romania si, implicit, pe "samsarii" care vand masini second-hand in targul de autovehicule, aratand ca, personal, prefera sa sprijine investitii care garanteaza locuri de munca. "Constat cu mare stupefactie un apetit al unor ziaristi si al unor suporturi media pentru ca Romania sa continue cu niste lucruri care pe multi romani i-au deranjat la vremea respectiva. Dupa ce Romania a importat pneuri vechi, televizoare vechi, iar unii au facut chiar un negot de haine si de lenjerie intima de ocazie vad un mare apetit pentru a aduce in Romania toate vechiturile posibile. Daca unii ziaristi vor sa transforme Romania intr-un talcioc tip Vitan, atunci este dreptul lor, dar nu cred ca romanii asteapta asa ceva de la Romania europeana", a spus Tariceanu. El a aratat ca prefera sa sprijine investitii in Romania, precum cele ale Nokia, Renault si Ford, si nu pe "samsarii" care vand masini second-hand.
Rablele dispar in 2010
Ministrul conomiei si Finantelor a precizat ca, pana in decembrie 2006, pentru orice masina care intra in Romania era platita o taxa vamala de 20%, la care se adauga 3% acciza, iar masinile mai vechi de 8 ani aveau interdictie de intrare. "Potrivit noului proiect, taxa de poluare pentru masinile noi se reduce la 3-4%", a spus Vosganian. El a mai spus ca dupa anul 2010 in UE vor fi interzise masinile mai vechi de 10-12 ani in circulatie si se vor pune taxe pentru scoaterea lor din circulatie, de cel putin 200 de euro, iar Romania ar trebui sa aloce cel putin 2-3 miliarde de euro pentru respectarea acestor norme.
Luminita MOROIANU, Florin BARBUTA 
Alte articole
  Cat ne costa noua taxa a lui Boc    (Eveniment, 2009-02-20)
  Taxa auto ar putea fi inlocuita din 2010: impozit pentru poluare, calculat pe principiul "poluatorul plateste"    (2009-04-10 18:22)
  Taxa auto ar putea fi inlocuita cu un impozit anual care se va aplica si la motociclete    (2009-03-10 11:50)
  Guvernul a ajuns la o intelegere cu CE privind taxa auto    (2008-01-22 11:59)
  Guvernul aproba reducerea taxei auto la masini second-hand    (2008-01-09 14:10)
  Europenii acuza: Autoritatile romane aplica o "tactica de amanare evidenta"    (2007-12-13 16:24)
 Afisari: 3117  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
in modul justificat de furiminciuneanu   de pilula1
Adevarata poluare o fac masinile noi   de Echilibru
ptr.FB si Gili   de Adrian v.D.
Eu zic ca e mai bine acum   de Adrian v.D.
Nici eu n-as incuraja cumpararea de rable.   de Adrian v.D.
Autoturisme si parcari.   de alwis46
Taxa de protectie Logan si Citroen, pe langa aia de mediu.   de alwis46
Ei, aceste locuri de parcare frapeaza in Bucuresti   de Atamild
Capitalismul lui Tariceanu   de Alex.Pandrea
Politica Renault   de FB
Comentarii de-a moaca   de FB
Taxa asta e o prostie   de georgems
   de trovator
ratacila...   de costy
A r h i v a
  Oamenii zapezii    7 comentarii
  Tariceanu nu a renuntat la afaceri    22 comentarii
  Stapanii Constitutiei    5 comentarii
  Norica il da in judecata pe Basescu    36 comentarii
  Guvernul poate ocoli CSAT    1 comentariu
  S-au apucat sa scrie o noua Constitutie    6 comentarii
  Criza petrolului in Nepal    1 comentariu
  Basarabenii isi iau cetatenie bulgara    4 comentarii
  Operatiune SIE esuata    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01539 sec.