Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cea mai recenta montare de la Teatrul Creanga este un spectacol neconventional
Opereta rock la gradinita
Cea mai recenta dintre premierele Teatrului "Ion Creanga" din Bucuresti
"Suntem 4, facem teatru", in regia lui Theo Herghelegiu, propune copiilor mai mari sau mai mici care trec pragul salii din Piata Amzei o opereta rock neconventionala si o poveste complicata despre viata desenelor care prind viata atunci cand copiii nu sunt in preajma lor. Adresandu-se copiilor peste 5 ani, montarea, pe textul lui Erhard Schmied, aduce in scena o istorie colorata a personajelor pe care cei mici (si cei mari) s-au obisnuit sa-i lase sa doarma netulburati intre copertile cartilor, in lumea lor.
Intr-o gradinita adormita, din care vocile copiilor nu se mai aud pentru ca este noaptea tarziu, o lume intreaga se deschide magic, personaje de poveste coboara din rama, iar altele, desenate in fuga de manute de copil grabit, prind viata si isi cer dreptul la existenta. Creioanele colorate, guma, tusul, foarfeca si lipiciul, toate se trezesc la viata, ca-ntr-o padure a "frumoasei adormite", in fiecare seara, atunci cand gradinita ramane singura. Despre jocul lor de-a existenta, despre viata lor secreta, despre muzica lor, despre micile lor drame si vise, montarea lui Theo Herghelegiu de la "Creanga" le propune micutilor o multime de intrebari despre prietenie, onoare sau alegeri importante in viata.
Cele patru desene care prind viata, Monstrul Grrr (Gabriel Coveseanu), Anna-Johanna-Katharina-Anastasia-Sissi-Diana-Aceea (Alina Huru/Ilinca Atanasiu), Animalul Fantastic Fanti (Cristian Boeriu/ Adriana Dragut) si Mazgalitura Mazgaleala (Matei Chioariu), intra impreuna intr-un joc de-a impovizatia si de-a teatrul, fiecare asumandu-si cate un rol in momente diferite. Schitate de copii, cele patru desene, unele mai reusite altele mai putin, unele mai frumoase, altele mai caraghioase, reprezenta cosmaruri ale copiilor, cum e cazul lui Grrr, sau sunt doar mazgaleli neterminate aruncate la cos, precum Mazgaleala. Nici unul dintre ei nu-si cunoaste cu adevarat identitatea, dar cauta de-a lungul montarii sa si-o afle, ajutat de muzica si de copiii din sala.
Incercand sa-i sensibilizeze pe prichindei asupra alegerilor pe care le fac in viata, fie ele si aparent neinsemnate, spectacolul Theodorei Herghelegiu ii asaza pe copii fata in fata cu problemele vietii, ca intr-o joaca. Avand o coregrafie plina de culoare, pe muzica lui Eduard Jighirgiu (el insusi in rolul Tusul-cel-Rocker), montarea de la Teatrul Creanga are insa si momente in care treneaza, regia amestecand intr-un spectacol pentru copii prea multe elemente complicate, greu de descifrat la grupa de varsta indicata.
In rama pe care o propune regia, lumea din spatele lumii, amestecul de personaje "fantastice" cu cele mai apropiate de realitate se dezvolta oarecum firesc, iar jocul celor patru se complica de la scena la scena si de la replica la replica, fiecare dintre ei cerand, in fapt, un lucru foarte simplu: dreptul la existenta. Si pentru ca este un spectacol de teatru pentru copii, rezolvarea este una fireasca. Toti se vor salva de la ucigatoarea matura a femeii de serviciu care va curata gradinita in dimineata urmatoare ascunzandu-se in spatele poalelor rochiei Annei-Johanna-Katharina-Anastasia-Sissi-Diana-Aceea, in rama de pe perete care ei i s-a rezervat, in calitate de desen reusit. Povestea merge mai departe odata cu lumina diminetii, care trezeste gradinita la viata si trimite desenele sa-si ocupe locul in rama, dupa noaptea cea agitata...
Monica ANDRONESCU 
Alte articole
  Alba ca Zapada si cei zeci de prichindei    (Cultura, 2007-10-09)
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
why?   de TDK
A r h i v a
  Ar fi implinit 75 de ani    4 comentarii
  Cum si ce sa trimitem    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01113 sec.