Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Cioroianu nu s-a interesat de romanii din Ucraina
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ieri, dupa incheierea "bilateralei" cu omologul sau ucrainean Volodimir Ogrizko, ca probleme precum cele legate de Insula Serpilor nu trebuie in nici un caz "politizate", informeaza Rompres. "Aceste probleme trebuie sa ramana la nivelul expertilor. Vizita pe care presedintele Iuscenko a facut-o la Bucuresti a fost reusita. Ne dorim ca la fel de reusita sa fie si vizita pe care presedintele Romaniei o va face in Ucraina", a spus Cioroianu, prezent la reuniunea ministrilor Afacerilor Externe din tarile membre ale UE si a celor din statele din regiunea Marii Negre. Seful diplomatiei romane a spus insa ca situatia privind drepturile minoritatii romanesti din Ucraina nu a figurat pe agenda discutiilor cu Ogrizko. Cioroianu a participat la reuniunea ministrilor Afacerilor Externe ai statelor membre UE si ai statelor din Regiunea Marii Negre, eveniment care a marcat lansarea oficiala a Sinergiei Marii Negre si initierea unor proiecte de implementare a acesteia. (D.E.)
Varsovia vrea control la Kaliningrad
Varsovia nu va accepta inspectii ale Moscovei la baza de rachete interceptoare, ce va fi amplasata pe teritoriul tarii, in cadrul proiectului american de aparare antiracheta, fara nici o conditie. "In schimbul acestor inspectii, Varsovia vrea ca NATO sa poata inspecta la randul sau bazele militare ruse din enclava Kaliningrad", relateaza publicatia poloneza Wprost. Problema inspectiilor ruse la baza antiracheta a SUA din Polonia s-a aflat in centrul discutiilor cu responsabili rusi la sfarsitul saptamanii trecute in cadrul vizitei oficiale a premierului polonez Donald Tusk la Moscova. Expertii considera ca premierul Tusk si-ar dori ca Varsovia sa obtina controlul asupra bazelor rusesti din enclava vecina Kaliningrad. Washingtonul intentioneaza sa instaleze zece rachete interceptoare in Polonia si un radar in Cehia in cadrul proiectului sau de aparare antiracheta, invocand existenta unui potential pericol din partea Iranului. (D.E.)
DA francez pentru tratatul de la Lisabona
Franta a ratificat oficial tratatul european de la Lisabona, o data cu publicarea, ieri, in Jurnalul oficial, a ratificarii purtand semnatura presedintelui Nicolas Sarkozy. Franta este astfel prima tara fondatoare a UE care isi da acordul asupra tratatului, urmare a votului Parlamentului, dupa ce, in 2005, francezii au respins, prin referendum, in proportie de 55%, proiectul de Constitutie a UE. Ulterior, si olandezii aveau sa respinga, tot prin referendum, proiectul Constitutiei Uniunii, siutuatie ce a dus la suspendarea acestuia pana anul trecut, in decembrie. Tratatul de la Lisabona, care inlocuieste defunctul proiect de Constitutie al UE, a fost ratificat pana acum de Ungaria, Slovenia, Malta si Romania. Noul tratat nu mai este oficial o Constitutie a Uniunii, abandonand simbolurile UE (imn, drapel, deviza) si prevede, intre altele, ca mandatul unui presedinte al Consiliului European ales pentru o perioada de doi ani si jumatate se poate reinnoi. (D.E.)
 Afisari: 213  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Putin va conduce Rusia pana in 2020    5 comentarii
  Bratul lung al Mossadului a ajuns si la Damasc    8 comentarii
  Avertisment inexistent pentru Kosovo    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.