Un numar total de 1331 de jurnalisti rusi si straini au fost acreditati sa participe ieri la ultima conferinta anuala a presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza Mediafax. Putin a confirmat in cadrul acestei conferinte ca va prelua postul de premier al Rusiei si va avea o foarte buna colaborare cu favoritul in alegerile prezidentiale din martie, actualul premier Dmitri Medvedev.
Premier pana in 2012
Presedintele rus Vladimir Putin, care ar putea deveni sef al Guvernului dupa alegerile prezidentiale din martie, a declarat joi ca nu va fi un premier de "tranzitie" si ar putea ramane in acest post pana in 2012. "Functia de prim-ministru nu poate fi in Rusia o functie de tranzitie", a declarat Putin in cadrul ultimei sale conferinte anuale de la Kremlin. "Voi lucra cu aceeasi pasiune ca in postul de presedinte", a adaugat el. Candidatul sustinut de Kremlin la prezidentiale, Dmitri Medvedev, a anuntat in decembrie ca, dupa ce va fi ales, ii va propune lui Putin sa devina premier, iar acesta a acceptat. Intrebat cu privire la durata prezentei sale la sefia Guvernului, Putin a sugerat ca aceasta ar putea fi egala cu durata primului mandat al lui Medvedev, respectiv patru ani. Voi ramane "atat timp cat Medvedev va fi presedinte si daca vad ca voi atinge obiectivele pe care eu mi le-am stabilit pentru acest post", a precizat el, amintind ca a prezentat vineri un program de dezvoltare a Rusiei pana in 2020. "Constitutia ofera Guvernului prerogative ample", a declarat Putin, sugerand o deplasare a centrului de gravitatie al puterii dinspre Kremlin catre Casa Alba, sediul Guvernului. Printre prerogativele Executivului invocate de Putin se numara "formarea bugetului", dar si "apararea si securitatea tarii" sau "politica economica internationala". In ceea ce il priveste pe seful statului, acesta este "garantul Constitutiei" si "defineste marile prioritati ale politicii externe si interne", a adaugat Putin.
Nu vrea conflict cu Occidentul - rachetele raman pe tinte
Putin a declarat ca Moscova nu doreste un conflict cu Occidentul si nu ar indrepta rachetele spre nici o tara daca nu ar fi nevoita, relateaza Reuters. "Nu intentionam sa indreptam rachetele spre nimeni fara o necesitate extrema. Nu planuim conflicte cu Occidentul si speram ca acest lucru nu se va intampla in viitorul apropiat", a declarat Putin. Putin a revenit ieri asupra declaratiei ca Rusia ar fi "obligata" sa isi indrepte rachetele catre Ucraina in cazul in care "i-ar fi amenintata securitatea" prin instalarea unor baze NATO si a unor elemente ale scutului antiracheta american in aceasta tara. "Vom fi obligati (in acest caz) sa ne reorientam rachetele catre tinte care, din punctul nostru de vedere, vor ameninta securitatea noastra", a declarat presedintele Putin, facand aluzie la o posibila aderare a Ucrainei la NATO.
Sfaturi pentru presedintele SUA
Putin s-a declarat ieri pregatit sa coopereze pentru "un dialog pozitiv" cu oricine ar castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza Reuters. "Oricine ar castiga alegerile din Statele Unite, vom respecta alegerea poporului american si vom coopera cu presedintele. Daca si acesta doreste acest lucru", a afirmat Putin. "Orice s-ar spune in campaniile dinaintea alegerilor, interesele fundamentale ale celor doua tari (Rusia si SUA) se vor indrepta spre un dialog pozitiv. Cel putin un parteneriat", a spus seful statului rus. Putin a ironizat-o pe Hillary Clinton, candidat democrat la alegerile pentru Presedintia Statelor Unite, sfatuind-o sa gandeasca mai degraba cu "capul", decat sa afirme ca el nu are "suflet", in calitate de fost agent KGB. "Acest presedinte (George W. Bush) a privit in sufletul lui Putin, si i-as fi putut spune ca el a fost agent KGB. (...) Prin definitie, nu are suflet", a declarat in ianuarie Hillary Clinton, facand referire la trecutul lui Vladimir Putin de locotenent-colonel al KGB.