Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sapard frana satelor
-- Comisarul Orban anunta proiecte de dezvoltare rurala numai dupa ce se termina programul de preaderare
Comisarul european Leonard Orban considera ca fondurile pentru dezvoltare rurala vor sosi in luna mai, insa numai dupa cheltuirea sumelor din Programul Sapard (program de preaderare). Numai ca, recent, ministrul Agriculturii declara ca aproximativ 100 de proiecte sunt in mare intarziere, fapt ce ar duce la o noua decalare a inceperii proiectelor prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Comisarul european a declarat ca programul de dezvoltare rurala se afla in continuare in negocieri la Bruxelles, semnarea acestuia fiind "o chestiune de timp", informeaza Mediafax. "Banii pentru dezvoltare rurala vor veni in luna mai, insa numai dupa cheltuirea banilor din programul Sapard", a spus Orban, explicand ca fondurile pentru dezvoltare rurala au aceeasi provenienta ca si banii pentru Sapard, sumele fiind insa mult mai mari. "Fondurile pentru dezvoltare rurala ar putea merge chiar si pana la opt miliarde de euro pana in 2013", a spus oficialul european, ieri, intr-o conferinta de presa. El s-a referit si la problema platilor directe in agricultura, despre care a spus ca ar putea sa soseasca in lunile februarie-martie, insa platile efective se vor putea face numai dupa ce se vor efectua controale de catre experti autorizati. "Totul depinde de viteza acestor controale", a mai spus Orban.
Un program intarziat
Declaratiile oficialului comunitar sunt destul de nelinistitoare, daca luam in calcul afirmatiile ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care preciza, la sfarsitul lunii trecute, ca aproximativ 100 de proiecte Sapard sunt in mare intarziere, fiind sanse foarte mari de reziliere a contractelor in cauza.
In cadrul unei intalniri cu prefectii, ministrul a pus in discutie restantele care exista in executarea unor proiecte de infrastructura rurala in cadrul programului Sapard. "Sunt pe investitii privind drumuri si alte utilitati publice in comune, finantate prin Sapard, pe masura de infrastructura rurala, unde sunt circa 40 de consilii locale care sunt in foarte mare intarziere in efectuarea lucrarilor si finalizarea lor. Cum noi trebuie sa finalizam lucrurile pana la sfarsitul anului, exista riscul din partea noastra de a rezilia contractele cu acele comune care nu se misca mai repede", a afirmat Ciolos la finalul intalnirii.
El a adaugat ca, pe langa cele 40 de proiecte pentru infrastructura rurala, alte 60, pentru drumuri forestiere, sunt, de asemenea, in intarziere.
Incertitudine la termene
Romania trebuie sa termine de cheltuit toate fondurile Sapard pana la sfarsitul acestui an, iar proiectele din cadrul acestui program sunt intocmite astfel incat sa se incadreze in termenul final. Daca se aplica normele enuntate de catre comisarul Orban, precum ca proiectele finantate prin PNDR vor putea demara numai dupa finalizarea Programului Sapard, atunci termenul de demarare a proiectelor de dezvoltare rurala va fi decalat pentru sfarsitul lui 2008.
Pe de alta parte, ministrul Ciolos a anuntat ca proiectele PNDR vor putea fi depuse imediat dupa ce Planul va fi aprobat de Comisia Europeana, cel mai probabil la sfarsitul acestei luni. Mai mult, ghidurile provizorii de finantate pentru trei masuri au fost deja publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, astfel incat beneficiarii sa stie din timp conditiile de finantare. Ministrul Ciolos miza pe inceperea cat mai curand a proiectelor PNDR, mai ales ca acum ar urma sa fie aprobate finantari aferente anului 2007. In total, Romania beneficiaza de aproximativ 8 miliarde de euro in perioada 2007-2013 pentru PNDR; in 2008 vor veni sapte procente din suma totala.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 614  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sapard   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Politica pe paine    
  Made in Jucu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.