Ziua Logo
  Nr. 4155 de luni, 11 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bloc peste lege
-- Omul de afaceri Marius Locic a construit un imobil pe marginea lacului Baneasa fara respectarea normelor legale de construire
Marius Locic a construit, in 2002, un imobil de locuinte cu ajutorul primarului de atunci al Sectorului 1, Vasile Gherasim. Blocul, care are sapte etaje, este situat pe strada Elena Vacarescu nr. 15 A, pe malul lacului Baneasa, in apropierea aeroportului Aurel Vlaicu, fiind cel mai inalt edificiu din acel perimetru. Locuitorii din zona au depus de-a lungul anilor mai multe reclamatii cu privire la incalcarea anumitor norme de constructii de catre omul de afaceri. Plangerile au ajuns pe masa lucratorilor de la Sectia 2 Politie, in instanta, dar si la Inspectoratul Teritorial de Constructii Bucuresti. Desi au trecut aproximativ cinci ani, nici una dintre aceste sesizari nu a fost solutionata.
Cel care putea sa actioneze primul si sa stopeze ridicarea ilegala a imobilului a fost Vasile Gherasim, ex-primarul Sectorului 1 al Capitalei. Acesta nu a miscat insa nici un deget si l-a lasat pe Locic sa isi continue planul. De altfel, intre Gherasim si omul de afaceri Marius Locic exista o trainica prietenie care s-a materializat printr-un parteneriat in afaceri.
In vara lui 2002, Marius Locic a inceput constructia unui imobil pe strada Elena Vacarescu nr. 15 A, Sectorul 1, Bucuresti, la doar zece metri distanta de blocul XXI/5 din strada Belizarie 1. Demararea lucrarilor a avut la baza autorizatia de construire nr. 487/20V din 29 iulie 2002, eliberata de primarul de atunci Vasile Gherasim. Locic i-a asigurat pe locatarii din Belizarie 1 ca are toate avizele necesare construirii imobilului si le-a promis vecinilor ingrijorati ca vor fi respectate toate normativele. La putin timp de la inceperea constructiei, lucrurile au devenit clare: planul aprobat nu a fost respectat deloc, mai ales in privinta volumului si a inaltimii blocului, care au fost depasite cu mult.
Practic, Marius Locic n-a mai tinut cont de nici un punct al autorizatiei de construire. In loc de cinci etaje, cat prevedea autorizatia, Locic a mai adaugat inca doua, alcatuite din structura metalica si termopane. Etajul cinci, din autorizatia de construire, a fost completat cu o supanta (un nivel partial), devenind astfel etajul sase. Mai mult, Locic a mai construit si un ultim etaj, sapte, cu o inaltime de 4,50 metri. Concret, el a inchis o terasa de la etajul cinci cu o structura metalica si geam termopan, terasa respectiva devenind etajul 6. Peste aceasta terasa, devenita un nou etaj, Locic a mai construit un etaj.
In ciuda tuturor acestor lucruri, Primaria Sectorului 1, condusa de Vasile Gherasim, a favorizat in continuare incalcarea legilor de catre Locic. Astfel, la doar cateva luni de la demararea lucrarilor, Emanoil Dinca, inspector de specialitate al Primariei Sectorului 1 in cadrul Serviciului de control si disciplina in constructii, a intocmit si semnat procesul verbal de receptie nr. 1 din 12 decembrie 2002, chiar daca imobilul nu era finalizat. Aceasta graba suspecta are doua explicatii. Pe de o parte, prin incheierea respectivului document se incerca acoperirea, fie si partial, a ilegalitatilor. Dar cel mai important efect a fost ca prin respectivul proces verbal imobilul lui Locic a fost introdus in circuitul civil, cu toate consecintele ce decurg de aici. In primul rand aceea ca i-a dat posibilitatea sa vanda rapid apartamentele din imobilul din strada Elena Vacarescu nr. 15 A.
Gluma de 1 aprilie
Locatarii din strada Belizarie 1 s-au adresat cu nenumarate plangeri chiar primarului Gherasim (foto) si subordonatilor acestuia. Dupa mai mult de un an, fostul edil a catadicsit sa raspunda plangerilor oamenilor.
Concret, prin procesul verbal nr. 96 din 18 septembrie 2003, Primaria Sectorului 1 amendeaza firma Locic si dispune "respectarea autorizatiei de construire pentru intrarea in legalitate, pana la data de 1 aprilie 2004." Evident, pana la urma "intrarea in legalitate" s-a dovedit a fi o gluma de 1 aprilie, deoarece Locic si-a vazut de finalizarea lucrarilor la blocul sau, fara sa se sinchiseasca de amenzi, de procese verbale, de lege si de drepturile cetatenilor afectati.
Avand in vedere ca demersurile lor de pana atunci au ramas fara nici un rezultat practic, locatarii din Belizarie 1 s-au adresat si Inspectoratului Teritorial in Constructii Bucuresti (ITCB) care a constatat grave incalcari ale legii in cazul imobilului lui Marius Locic, asa cum arata un document semnat de inspectorul general de stat adjunct Alexandra Fagarasanu. Din nou, Locic este amendat cu 75 de milioane de lei vechi.
In plus, prin procesul verbal nr. 1186 din 17 mai 2004, specialistii ITCB dispun "oprirea lucrarilor, efectuarea unei expertize geotehnice privind evaluarea capacitatii portante a terenului de fundare in conditiile in care a crescut incarcarea datorita celor doua etaje executate in plus neautorizat, precum si intrarea in legalitate prin obtinerea unei noi autorizatii de construire sau aducerea constructiei in limita parametrilor aprobati prin autorizatia de construire nr. 487/20V din 29 iulie 2002". Termenul dat de controlorii ITCB lui Locic pentru rezolvarea ilegalitatilor a fost 1 septembrie 2004. Bineinteles, nici aceste dispozitii ale ITCB nu au fost respectate. Mai mult, Locic a contestat in instanta procesele verbale care il obligau la legalitate. Evident, cu scopul de a prelungi rezolvarea cazului si, probabil, cu speranta ca vecinii-reclamanti din Belizarie 1 se vor resemna si vor renunta sa-si mai caute dreptatea.
Parteneriatul Locic - Gherasim
Dupa cum aratam ceva mai sus, intre Marius Locic si fostul primar Vasile Gherasim, cel care a acoperit ilegalitatile in cazul blocului de pe malul lacului Baneasa, exista o veche prietenie.
Dupa alegerile din 2004, legaturile de amicitie dintre omul de afaceri si ex-primarul Sectorului 1 al Capitalei au fost consfintite si prin afaceri comune. Astfel, Locic si l-a asociat pe fostul primar in unele afaceri. Concret, in iunie 2005, Gherasim si-a infiintat firma As Ideal Construct SRL, in care detine 95 la suta din actiuni. Restul e detinut de Laura Ioana Bran care, dupa unele surse, ar fi nepoata lui Gherasim. Firma lui Gherasim are ca obiect principal de activitate "dezvoltare (promovare) imobiliara", adica similar celui al multora dintre firmele lui Marius Locic. Mai mult, societatea lui Gherasim este actionara, cu 34 la suta din procente, in firma As Locav SRL, in care Marius Locic detine 33 la suta din actiuni, restul aflandu-se in proprietatea arhitectului Vlad Cavarnali. As Locav SRL, infiintata la inceputul lunii februarie 2007, care are obiect principal de activitate "publicitate", are sediul pe strada Av. Radu Beller, in locatia unde mai sunt gazduite si alte firme ale lui Locic. Administratorul firmei As Locav SRL, o persoana juridica, este tot firma lui Gherasim, As Ideal Construct SRL.
Imunitate in fata legii
Apeland la diverse tertipuri avocatesti, Locic beneficiaza in continuare de o imunitate "de facto" in fata legii.
Chiar daca, spre exemplu, contestatia depusa de omul de afaceri impotriva procesului verbal de sanctionare nr. 96 incheiat de Primaria Sectorului 1 pe 18 septembrie 2003 a fost respinsa ca neintemeiata de Judecatoria Sectorului 1, prin sentinta civila nr. 7249 din 20 noiembrie 2003. Sentinta care, asa cum era de asteptat, nu a fost respectata. De asemenea, Locic a contestat si procesul verbal incheiat de controlorii ITCB, dosarul nefiind solutionat nici pana in momentul de fata. Pana cand situatia se va rezolva, vecinii imobilului construit ilegal de Locic vor continua sa traiasca in conditii inacceptabile, asa cum rezulta din memoriile trimise institutiilor statului si presei. Spre exemplu, acestia nu mai beneficiaza de lumina naturala, fiind nevoiti sa foloseasca lumina electrica pe tot parcursul zilei. Apoi, din cauza ca imobilul nu respecta inaltimea tuturor cladirilor din cartierul Baneasa, tot zgomotul produs de avioane la decolarea de pe aeroport este reflectat de peretii blocului construit ilegal de Locic, fiind indreptat catre locuintele vecinilor de pe Belizarie 1.
Legaturi cu inspectorul primarului Negoita
Omul de afaceri Marius Locic are legaturi nu doar cu fostul primar Vasile Gherasim. El este asociat si cu unul dintre subordonatii primarului Sectorului 3, Liviu Negoita. Este vorba despre arhitectul Vlad Cavarnali, partener in firma As Locav SRL. Vlad Cavarnali a fost cooptat de Liviu Negoita in echipa sa, ca inspector la cabinetul primarului Sectorului 3. In aceasta calitate, Cavarnali il consiliaza pe Negoita in afacerile imobiliare si in domeniul arhitecturii si urbanismului. Chiar daca Primaria Sectorului 3 are un arhitect sef si o directie de urbanism si amenajarea teritoriului. Spre exemplu, Cavarnali, prietenul si consilierul primarului Negoita, este autorul unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3, pentru construirea unui controversat ansamblu rezidential la marginea parcului Titan din Sectorul 3. Mai mult, Vlad Cavarnali este implicat in sustinerea proiectului Esplanada, el fiind autorul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al acestui proiect, foarte drag primarului general Adriean Videanu.
Magnat imobiliar
Marius Locic este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din domeniul imobiliar. Locic are mai multe firme in diferite domenii, dar cele care l-au propulsat in topul milionarilor sunt din imobiliare si constructii. Prima firma a fost infiintata in 1991, pe cand Locic avea doar 20 de ani. Este vorba despre C.B.C.-Constructii-Cioroianu SRL, cu obiect de activitate "constructii de cladiri si lucrari de geniu civil", i-a deschis gustul pentru afaceri de anvergura tanarului Marius Locic. In februarie 2004, Marius Locic a infiintat firma Locic Imobiliare SRL, care are obiect principal de activitate "agentii imobiliare" si in care detine toate actiunile. Tot in februarie 2004, omul de afaceri a pus bazele societatii Locic si partenerii SRL. Marius Locic detine jumatate din firma care are ca obiect principal de activitate "constructii de cladiri si lucrari de geniu civil". In septembrie 2006, omul de afaceri a infiintat compania Locic Residential SRL, care are principal obiect de activitate "dezvoltare (promovare) imobiliara" si in care detine totalitatea actiunilor.
Pagina realizata de Marian GHITEANU 
 Afisari: 2205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Mai sunt vre-o doua construite in zona tot ilegal   de Shadow
si alte blocuri   de Andrei1232000
Atentie... Daca DINAMITATI blocul - rezolvati problema... si Nu mai e nevoie de ordin de demolare...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Asta-i mafia ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Iluzionistul    31 comentarii
  Integrati in fundul curtii    14 comentarii
  Dovada Sindromului Golfului in Romania    2 comentarii
  Ministrul Kalasnikov    6 comentarii
  Se redeschid dosarele securistilor spalati    3 comentarii
  Atacuri cu acid la Sofia    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Iluzionistul (3157 afisari)
 Scandalul mesajelor lui Sarkozy ia proportii (2363 afisari)
 Unu plus unu, in Romania, nu fac doi (2292 afisari)
 Bloc peste lege (2205 afisari)
 Zoaie, ura, rusine (2100 afisari)
 Copila de 13 ani violata de trei ori intr-o ora (4521 afisari)
 Cosmarul unei romance arunca in aer o platforma petroliera britanica (3315 afisari)
 Milionar la Loto ajuns dator-vandut (2831 afisari)
 Sarkozy a "furat" un stilou de la Cotroceni (2229 afisari)
 GIP acuza: Traian Basescu isi ascunde propriul trecut (1808 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04642 sec.