Ziua Logo
  Nr. 4155 de luni, 11 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Unu plus unu, in Romania, nu fac doi
Cristian UNTEANU 
Din nou, doua stiri proaspete din Romania ii naucesc pe bietii analisti de la Bruxelles, dar si din alte capitale occidentale. De-abia terminasera sarmanii de redactat rapoartele de analiza asupra pozitiei Romaniei in ce priveste Kosovo, bazandu-se pe mesajul absolut clar transmis de presedintele Romaniei la Bruxelles: nu vom recunoaste independenta provinciei Kosovo, fie ea proclamata unilateral, fie in coordonare cu alte state. Era clar si limpede. Numai ca, din nou, balamucul de acasa face ca ceea ce vrea sa zica Romania sa se schimbe total, data fiind pozitia Guvernului Romaniei, exprimata cu obisnuita sa nonsalanta de Ministrul de Externe Adrian Cioroianu. De data asta, brusc, noi spunem ca nu ne opunem independentei provinciei Kosovo.
Nu numai ca este vorba despre o incoerenta grava intr-o problema fundamentala de politica externa si de relationare in raport cu jocurile strategice ale UE si NATO. Pentru analisti, situatia devine dramatica daca o pun in contextul unei intrebari care a devenit aproape un laitmotiv in relatia cu Romania: noi pe care dintre partenerii romani trebuie sa-i credem? Pe de o parte, autoritatea prezidentiala in privinta coordonarii politicii externe ar trebui sa fie indiscutabila. Nici vorba, spune domnul Cioroianu, noi facem politica externa, adica eu in numele Guvernului Romaniei si, la ordinele mele directe, ce zic eu va fi repetat aidoma de lefegii mei, doamnele si domnii mei ambasadori. Care, impartiali ca tot romanul, se aflau cu totii la Bruxelles si-l aplaudau pe Traian Basescu, fara sa dea nici macar cel mai mic semn ca presedintele ar fi luat-o pe aratura si ca altele erau instructiunile pe care le primisera din centrala. Ba chiar se inghesuiau sa-l si felicite. In materie de politica externa, ce e acasa la noi este un fel de manea grosolan executata de un grup de surzi, muti si orbi, cu pretentii de a fi ascultati.
Ne miram si ne jeluim ca nu ne asculta nimeni si ca suntem lasati de-o parte la luarea marilor decizii. Pai, in cazul cu totul neverosimil in care Romania ar fi fost invitata intr-un grup de negociere, ce pozitie ar fi propus? Sau trimiteam doi reprezentanti separati, fiecare cu ideile sefului sau, innebunind pe toata lumea si introducand si mai mult haos intr-o situatie dramatica? Ce politica externa este asta? Ce tara isi mai permite asemenea jocuri cretine?
Si nu e tot. Analistii militari au primit cu surprindere mesajul transmis de onorabilii nostri parlamentari care, nediscutand nimic, prin aprobare tacita, au modificat reglementarile legale privind Strategia de securitate a Romaniei, incercand s-o asimileze doar cu Proiectul Strategiei de aparare, reminiscenta in mintile lor a sintagmei cu care au fost obisnuiti in perioada comunista, cea care vorbea despre apararea tarii asigurata de intregul popor... Alta nerozie, care iarasi ne va costa in termeni de credibilitate. Oriunde in lume, strategia de aparare este insotita sau face parte integranta din cea de securitate nationala, caci dimensiunea militara propriu-zisa, proprie inceputurilor perioadei Razboiului Rece, a fost subsumata de decenii unei gandiri mult mai ample si deschise acum catre toate celelalte tipuri de amenintari, cu deosebire non-militare.
Daca vorbim exclusiv de o strategie de aparare, atunci sutem decisi sa nu luam in considerare strategia pro-activa pe care NATO o va detalia si la Summit-ul de la Bucuresti. Acel tip de strategie care vorbeste despre riscurile asimetrice la care sunt sensibile toate democratiile occidentale, cu atat mai mult o economie inca nedeplin consolidata cum este cea a Romaniei. Trimitem un mesaj neconform standardelor gandirii strategice de securitate europene si euro-atlantice. Strategia de aparare si securitate este un domeniu comun european si ar trebui inteles ca atare. Daca nu vrem asta, intr-adevar, e treaba noastra. Atunci nu se vor uita cu atentie la noi decat in momentul in care vom fi obligati sa intelegem ce se petrece.
 Afisari: 2292  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Draji fhorumisti   de filatelistu
Pia unu plus zero tot zero e . Si zero cu zero fac un Zero.   de Ghita Bizonu'
Cioroianu ameninta integritatea teritoriala a Romaniei   de Onesti
Basescu 5 Minute   de Bumerang
Arma demografica.....   de Rhodos
Basescu & Tariceanu vs Cioroianu.   de alwis46
Io unul nu vaz care si unde ie problema ?!   de gili
Domnule Unteanu ... o dai cotita , o intorci ca la Ploiesti si treaba nu-ti face cinste ...   de gili
Coloniile nu au un cuvant de spus   de Klaus Steinberg
Asta-i ministru de externe?   de Danny
de cand se stie   de pilula1
Subminarea DIN INTERIOR a POLITICII EXTERNE ROMANESTI de catre UDMR si un Guvern care NU reprezinta   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Nu este nici o " gafa diplomatica "   de Klaus Steinberg
Urmareste dl.Antonescu in PNL o a treia cale?   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Neconstitutionalitatea statului de drept    2008-02-04
  Conferinta nu, Carnaval desigur!    2008-01-25
  Scandalul securitatii nationale    2008-01-23
  Justitie pe masura    2008-01-18
  Ne-o trag si bulgarii!    2008-01-08
 Top afisari / comentarii 
 Iluzionistul (3157 afisari)
 Scandalul mesajelor lui Sarkozy ia proportii (2363 afisari)
 Unu plus unu, in Romania, nu fac doi (2292 afisari)
 Bloc peste lege (2205 afisari)
 Zoaie, ura, rusine (2100 afisari)
 Copila de 13 ani violata de trei ori intr-o ora (4521 afisari)
 Cosmarul unei romance arunca in aer o platforma petroliera britanica (3315 afisari)
 Milionar la Loto ajuns dator-vandut (2831 afisari)
 Sarkozy a "furat" un stilou de la Cotroceni (2229 afisari)
 GIP acuza: Traian Basescu isi ascunde propriul trecut (1808 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13388 sec.