Ziua Logo
  Nr. 4153 de vineri, 8 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Invazia extraterestrilor
-- "Pamantul este in pericol de a fi atacat de extraterestri", avertizeaza mai multi oameni de stiinta, care critica initiativa NASA de a trimite melodii in spatiu pentru a semnala prezenta oamenilor in Univers.
Cei care nu vad cu ochi buni lansarea catre Steaua Nordului, situata la 431 de ani lumina de Pamant, a unui cantec apartinand formatiei Beatles, spun ca acest gest ar putea atrage atentia unor extrateresti mai putini prietenosi decat celebrul personaj de film ET.
"Inainte de a trimite in spatiu, chiar si mesaje simbolice, este nevoie sa redeschidem discutia despre potentialele riscuri", a declarat pentru revista "New Scientist" dr. Douglas Vakoch, din cadrul institutului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). "Cred ca este foarte important sa stabilim ce dorim sa le spunem altor fiinte inteligente despre noi", a completat el.
Vreme de peste 20 de ani, cautatorii vietii extraterestre au utilizat telescoape speciale pentru a identifica eventualele mesaje radio trimise de extraterestri, dar au ajuns la concluzia ca aceasta metoda nu este suficienta pentru depistarea altor locuitori ai Universului. Au hotarat in cele din urma sa lanseze asa numitele semnale prietenoase catre cele mai apropiate stele.
Parerile sunt insa impartite, alti specialisti criticand lipsa de initiativa a SETI care asteapta ca extraterestrii sa faca primul pas. "Marea greseala a celor de la SETI este lipsa de actiune. Toata lumea sta si asteapta si nimeni nu face nimic", a declarat pentru "New Scientist" dr Richard Gott, astrofizician la Universitatea Princeton. Un grup de oameni de stiinta a solicitat deja SETI sa lanseze in spatiu semnale care sa dezvaluie prezenta fiintelor inteligente pe Pamant.
La randul sau, profesorul Barrie Jones, de la Universitatea Open, a declarat ca pana in prezent a existat un "embargo neoficial" in ceea ce priveste informarea eventualelor specii neprietenoase despre prezenta oamenilor in Univers. "Consecintele ar putea fi enorme si s-ar putea ajunge chiar la sfarsitul vietii pe Pamant", a precizat specialistul.
"Daca analizezi istoria colonizarii pe Pamant, observi ca este vorba despre un proces cumplit de sangeros. Daca extraterestrii poseda tehnologia necesara interceptarii noastre si traversarii Universului pana la noi, nu va exista nici un dubiu ca sunt fiinte incomparabil mai avansate decat noi", spune dr. Vakoch. "Foarte dragut din partea noastra ca le-am trimis o adevarata enciclopedie despre noi, dar acest gest ar putea schimba si scurta viitorul", a mai precizat cercetatorul.
Mesaje mai vechi
Totusi, omenirea si-a semnalat deja prezenta si pozitia in sistemul solar si a transmis informatii, cu ocazia programelor spatiale ale NASA Voyager si Pioneer, dar si in cadrul unui mesaj difuzat de la Observatorul Arecibo, in 1974.
Alti astrofizicieni subliniaza faptul ca umanitatea a transmis "mesaje publicitare" catre stelele vecine inca de la prima transmisiune radio din anii '20. De atunci, acele prime transmisiuni trebuie sa fi parcurs deja 90 de ani lumina. Undele radio, ca si alte forme de radiatie electromagnetica, se propaga cu viteza luminii, 300.000 km/secunda. Aceasta inseamna ca unei transmisiuni radio ii ia patru ani sa ajunga la cea mai apropiata stea, Alpha Proxima. Acesti din urma specialisti sunt convinsi ca "primul contact" va fi mai degraba unul prietenos, in genul celui surprins de celebra pelicula a lui Steven Spielberg, ET.
Camelia CIOBANU 
Alte articole
  Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri    (2008-02-07 14:50)
 Afisari: 2646  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Bai, care dai cu martieni!?   de Zenn
Extraterestrii sunt draci...   de Romeo2004
Extraterestrii deja sunt ghidati dupa melodia Foaie verde trei smicele    de ionion
Le-am ispravit pe toate cele acilea pe Pamint ...   de gili
Or fi...   de roy
Eu v-am cam spus-o de mult timp!   de Parsivu
Uite dracie   de contele
Cu cintec...   de indel
Asa este...   de John
A r h i v a
  Cine e Costel, cel care a cucerit Spania    3 comentarii
  Amanta secreta a lui Dodi al Fayed    3 comentarii
  Se raceste    
 Top afisari / comentarii 
 Rusia si China ameninta SUA (3603 afisari)
 Agentul BNR (2856 afisari)
 Invazia extraterestrilor (2646 afisari)
 Amanta secreta a lui Dodi al Fayed (2565 afisari)
 Hotii privati de pensii (1950 afisari)
 Milionarul de la Loto a fugit in Dubai de frica mafiei (4082 afisari)
 Japonezii lanseaza avioane de hartie sa vada daca se intorc pe Pamant (2507 afisari)
 Un satelit spion va lovi Pamantul  (1969 afisari)
 Si-a otravit barbatul cu antigel (1260 afisari)
 Casa noua cu mort in baie (1096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02020 sec.