Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNSAS relansat
-- Deconspirarea securistilor si turnatorilor se va face mai usor, sintagma "politie politica" fiind eliminata din Ordonanta de Urgenta aprobata ieri de Guvern
Guvernul a adoptat ieri o Ordonanta de Urgenta care permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa continue activitatea, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale normele de organizare si functionare a institutiei. "Ordonanta de avarie" - cum au numit-o initiatorii - prevede ca CNSAS continua sa functioneze in structura organizatorica, cu patrimoniul si bugetul existente, pana la adoptarea unei noi legi, timp in care nu mai da verdicte de "politie politica", ci stabileste doar calitatea de "colaborator" sau "lucrator operativ" al Securitatii. In acest fel, sustin autorii Ordonantei, controversata decizie a Curtii a fost intoarsa in favoarea accelerarii procesului de deconspirare a securistilor si turnatorilor. Colegiul nu va mai emite decizii de colaborare, ci va da publicitatii rezultatele verificarii. Textul Ordonantei poate fi citit pe www.ziua.ro.
Potrivit Ordonantei, CNSAS va asigura, in continuare, accesul la propriul dosar intocmit de organele Securitatii, constand in studierea documentelor, eliberarea de copii de pe actele dosarului si de pe alte inscrisuri care privesc propria persoana, inclusiv documente privind identitatea persoanelor care, utilizand nume conspirative, au contribuit cu informatii la completarea dosarului. De asemenea, Consiliul va avea competenta de a verifica, la cerere sau din oficiu, toate categoriile de persoane numite sau alese care erau precizate in Legea nr. 187/1999. Colegiul CNSAS va continua sa gestioneze arhiva si bazele de date create de institutie si va continua sa primeasca noi dosare de la actualii detinatori. Personalul CNSAS existent la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale isi pastreaza toate drepturile si obligatiile rezultate din raporturile de munca sau de serviciu, dupa caz.
Noul traseu al deconspirarii
Ordonanta adoptata ieri instituie un nou traseu al documentelor, astfel incat sa se evite suprapunerile cu actul de justitie criticate de Curte. Astfel, in prima faza, Directia de Investigatii din cadrul CNSAS verifica persoanele sub aspectul stabilirii calitatii de lucrator operativ al organelor de Securitate si sub aspectul stabilirii calitatii de colaborator al Securitatii. Apoi, persoanelor vizate li se va comunica rezultatul verificarii, iar in 60 de zile, acestea pot contesta rezultatul acestora, la CNSAS ori direct in Justitie. In cazul necontestarii rezultatului verificarilor, ori in cazul in care contestatia nu a fost admisa, datele sunt publicate in Monitorul Oficial. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca Guvernul va promova un alt act normativ, care sa reglementeze functionarea de durata a CNSAS, dupa consultari cu partidele politice parlamentare.
Lovitura "figurilor sinistre"
Victoria "mogulului media" si fostului colaborator al Securitatii Dan Voiculescu impotriva CNSAS este o lovitura a "figurilor sinistre" si demonstreaza faptul ca statul roman continua sa priveasca cetatenii drept "supusi fara drepturi", comenta ieri cotidianul Neue Zrcher Zeitung, preluat de NewsIn.
Importanta confruntarii cu trecutul comunist in politica romaneasca este cu atat mai mare cu cat recentul raport al Comisiei Europene a subliniat deficiente in sistemul judiciar si in combaterea coruptiei, considera cotidianul, unul dintre cele mai influente ziare din Elvetia. Aceste deficiente ar reflecta "o viziune asupra statului" mostenita din era comunista, care considera "cetatenii drept supusi fara drepturi". Neue Zrcher Zeitung aminteste faptul ca pana la finalul mandatului social-democratilor postcomunisti, CNSAS a fost "practic blocat", abia dupa alegerea presedintelui Basescu fiind trimise catre CNSAS toate dosarele existente. "Ministrul Justitiei Monica Macovei, sustinuta de Basescu si intre timp victima a atacurilor antireformiste, emisese o lege prin care judecatorii si procurorii care au fost agenti sau informatori ai Securitatii ar fi putut fi demisi din functie. Era in atributiile CNSAS sa decida in ce masura judecatorii, procurorii si politicienii activi au facut politie politica. Exact aceasta competenta este luata CNSAS de catre Curtea Constitutionala", explica publicatia.
Cotidianul elvetian remarca si biografia lui Dan Voiculescu, deconspirat de catre CNSAS ca si colaborator al fostei Securitati, dar si detinator al unei "functii inalte in comertul exterior" in regimul lui Ceausescu. "Imediat dupa caderea regimului si-a construit un imperiu mediatic, care i-a asigurat lui si neinsemnatului sau Partid Conservator o influenta puternica in politica. Criticii sai il considera drept unul dintre cei mai dezgustatori oportunisti din tara. Deconspirarea sa din vara trecuta l-a obligat sa renunte la postul de vicepremier, dar el si-a pastrat locul in Senat. Ca tocmai el a reusit sa dinamiteze Colegiul ar fi, conform unor observatori din Bucuresti, inca un indiciu pentru reabilitarea figurilor sinistre din vechiul regim", scrie Neue Zrcher Zeitung.
Macovei: "CNSAS nu ia decizii juridice"
"Este o aberatie juridica sa compari CNSAS cu o instanta de judecata", apeciaza Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, intr-un interviu pentru Hotnews. Macovei insista ca "CNSAS nu ia decizii juridice", iar faptul ca face niste verificari in dosare si cheama o persoana sa stea de vorba cu ea, asta "nu o transforma intr-o instanta de judecata".
Aberatiile apar, in opinia Monicai Macovei, din cauza faptului ca institutiile democratice au fost "populate foarte prost, populate politic, cu ce a fost mai rau, cu esenta raului din tara asta". "Cand spun rau, ma refer si la necunoastere, la lipsa de profesionalism, la un trecut cenusiu si deloc onorabil. Asa e si Curtea. In principiu ar trebui sa nu comentam deciziile Curtii, dar nu se poate, pentru ca nici unul dintre ei nu este specialist in drept constitutional, citim si noi constitutie, tratate, drept constitutional comparat, si trebuie sa judecam aceste decizii". Macovei aminteste: "Si CNA da decizii! E tot subordonat Parlamentului si da sanctiuni posturilor. Si CNCD face asta, plus ca orice decizie a CNSAS e contestata in instanta de judecata. Asa cum a definit Curtea notiunea de institutie jurisdictionala, vreau sa spun ca orice asociatie de locatari din Romania este o astfel de institutie jurisdictionala". Fostul ministru sustine ca magistratii Curtii ar putea schimba aceasta decizie privind Legea CNSAS, "doar si le-a mai schimbat si in 2007 cand spunea ca CNSAS nu poate fi comparat cu o instanta de judecata extraordinara. Si-o mai poate schimba si acum daca vrea si daca prietenii politici i-o cer".
Ticu Dumitrescu, membru CNSAS
"Speram sa salvam institutia"
"E bine ca nu mai suntem la cheremul justitiei din Romania. Speram sa putem salva institutia si sa ne putem face treaba, iar noua lege, pe care deja o asteptam, sa ne permita sa functionam in continuare si sa ducem la bun sfarsit deconspirarea fostilor securisti".
Mircea Dinescu, membru CNSAS
"Un colac de salvare"
"Este un colac de salvare pentru institutia noastra aceasta ordonanta de urgenta. Daca ea nu ar fi iesit si decizia Curtii Constitutionale s-ar fi publicat in Monitorul Oficial, se putea ajunge la situatia in care sa avem sigiliu pe usa si sa roim pe langa sediu ca albinele care nu gasesc urdinisul. Acum trebuie sa avem grija sa prindem acest colac de salvare si sa ne facem in continuare treaba pentru care suntem acolo".
Cazimir Ionescu, membru CNSAS
Transperanta este necesara
"S-au rezolvat principalele probleme legate de neconstitutionalitate legii, iar Colegiul CNSAS nu se va mai pronunta de doua ori asupra aceleiasi cauze. Trebuie rezolvata si problema transparentei, prin gasirea unei solutii ca in situatiile cand se da verdict de politie politica, dosarul sa fie publicat pe Internet, pe site-ul CNSAS. Am remarcat ca in cele trei patru cazuri de notorietate in care s-a dat decizia de politie politica, celor implicati nu le-a scazut cota de incredere. Ordonanta Guvernului este oricum o solutie tranzitorie, iar dezbaterea privind transparenta trebuie sa se faca in Parlament."
Claudiu Secasiu, membru CNSAS
Colegiul nu a murit
"Activitatea Consiliului va continua. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu a murit, ci vom functiona in aceeasi parametri constitutionali. Va continua atat accesul la propriul dosar dar si procesul de deconspirare. Rolul membrilor Colegiului va fi acela de a ne pronunta o singura data, cand vom lua in discutie eventualele contestatii. Nu este o ordonanta de salvare, ci una de normalitate". (C.A.)
Virgil Tarau, vicepresedinte CNSAS
Un pas inainte
"Ordonanta de Urgenta a Guvernului este o solutie tranzitorie foarte buna pentru a ne indeplini misiunea. Este important ca procesul de deconspirare sa continue, iar noi sa putem dezvalui anumite lucruri din trecutul acestei tari. Directia de Investigatia va fi cea care va da constatarile, iar Colegiul va rezolva contestatiile. S-a intrat acum in acord cu prevederile deciziei Curtii Constitutionale. Este un pas inainte pana cand Parlamentul va decide forma prin care procesul de deconspirare va continua. Sper ca pe aceasta formula se va construi o lege care sa nu mai poate fi contestata in viitor. (C.A.)
 Afisari: 809  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
rusine   de Andrei.Duta
Unde esti Arogantule?   de Adrian v.D.
cnsas nu are dreptul sa ia nici o decizie! de fapt!   de silviana
Catre Texanu   de Dan Culcer
Ce nu este CNSAS...   de alwis46
CNSAS   de Mona G.
Relansarea CNSAS   de B.Vasile
CNSAS relansat   de Riri
VREM SI PE ASTIA DE DUPA REVOLUTIE   de texanu
somaj   de Ene Viorel
Ei asi.. Ce spui mon cher.."relansat.." Hmm..Gen "caine fara colti - care NU mushca" ? Si "Tariceanu   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Despre pensii   de Virgil Ciuca
politie politica rasplatita prin pensia exorbitanta a LUCRATORIILOR MAI   de Radu Dragan
A r h i v a
  IPJ Iasi contra CNN    
  Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa    5 comentarii
  Rugaciune catolica criticata de evrei    19 comentarii
  Ford liber la Automobile Craiova    1 comentariu
  Tornadele devasteaza America    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02058 sec.