Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Drept la replica
Indemn la buna-cuviinta
Am citit cu stupoare in ziarul ZIUA din data de 25.01.2008 articolul intitulat "Protest impotriva fraudei intelectuale". Dat fiind ca acuzele grave cuprinse acolo pun in discutie credibilitatea unui demers editorial coerent si a unor acte profesionale, m-am simtit dator sa intervin. Nu o voi mai face alta data.
In urma cu cateva luni, dl. Badilita, initiatorul acestui Protest ne-a propus spre publicare "Apocalipsa dupa Pavel" (ed. IV). In scrisoare, domnia sa spunea "felicitari pentru aparitii si succes mai departe". Presupun ca la data respectiva socotea Editura Herald indeajuns de onorabila pentru a-i gazdui lucrarile.
In articol, suntem acuzati ca punem pe piata "titluri ale culturii antice, crestine si pagane in traduceri neprofesioniste si fara nici o valoare stiintifica". Este bine de stiut ca la Herald au aparut, in traduceri remarcabile din original, capodopere ale marilor traditii spirituale. Exemplific: * din sanscrita - "Bhagavad Gita", "Upanisad", "Advaita Vedanta", Dattatreya - "Cantul eliberatului", Patanjali - "Yoga Sutra", Shankara - "Upadesha Sahasri" etc. * din greaca - Sf. Ion Gura de Aur - "Despre necunoasterea lui Dumnezeu"; Philon din Alexandria - "Comentariu alegoric", Sf. Grigore de Nyssa - "Marele cuvant catehetic", Sf. Grigore de Nazianz - "Cuvantari despre Dumnezeu" etc * din araba - "Coranul", Ibn Arabi - "Geneza cercurilor"; Ibn Rusd - "Cuvant hotarator", Al Gazzali - "Firida Luminilor" * din chineza - Dao de Jing - "Cartea Armoniei" etc.
Se reproseaza apoi ca unele opere intra in cultura romana prin intermediul unor limbi europene, ceea ce ar constitui "o frauda intelectuala". Daca predecesorii nostri s-ar fi conformat unei astfel de exigente (intemeiata, in fond) cultura noastra ar fi fost privata de comori ale literaturii arabe, africane sau indiene; s-ar cuveni oare sa-i condamnam drept "impostori" pe cei care ni le-au transmis "la mana a doua"? Si, domnilor, putina decenta: exista oare in Romania destula competenta si disponibilitate pentru traducerea unor surse siriace, etiopiene sau copte?
Se reproseaza ca volumele mentioneaza "pe contrapagina sursele traducerii" si nu pe coperta. Dvs. stiti bine ca aceasta este cutuma, dar cititorilor le ofer un exemplu: "Apocalipsele apocrife ale Noului Testament". Pentru a alcatui volumul au fost consultate nu mai putin de sase surse, din care au fost selectate unsprezece texte apartinand exclusiv literaturii apocaliptice. Ar fi trebuit sa apara pe coperta? Repet, toate sursele sunt oferite cu onestitate; orice cititor cerceteaza cuprinsul, verifica sursele, rasfoieste si citeste selectiv inainte de a decide sa cumpere cartea. Unde este mistificarea? Volumele nu pretind sa fie altceva decat ceea ce sunt.
In articol se mai spune ca nu au valoare stiintifica. Fiecare volum e insotit de un aparat critic substantial (introduceri, note, comentarii) ce apartine de regula unei personalitati renumite. De pilda, R.H. Charles este figura emblematica a editarii in engleza a corpus-ului apocrif si pseudoepigraf veterotestamentar.
Nici nu ma obosesc sa raspund afirmatiei ca se fac bani cu astfel de carti. Ceea ce nu pot intelege este tonul vituperat si virulenta cu care, pe o piata libera, se reclama practic un drept de monopol. Una e sa semnalezi neajunsuri sau deficiente (care exista, fara indoiala), alta e sa emiti judecati de valoare globale. Sunt convins ca unii semnatari ai protestului nu stiu ca la Editura Herald au fost publicati autori de o desavarsita exigenta profesionala: H-Ch. Puech ("Despre gnoza"), A. Harnack ("Istoria dogmei"), T. Wittaker ("Neoplatonismul"), M. Harl ("Septuaginta"), P. Deussen ("Filosofia Upanisadelor"), M. Granet ("Gandirea chineza"), H. Corbin ("Istoria filosofiei islamice"). Pentru domniile lor toate acestea sunt lucruri lipsite de valoare stiintifica, erzat.
Articolul a adus grave atingeri tuturor oamenilor de cultura si intelectualilor care sunt implicati in programele Editurii Herald. Le cer scuze in numele dumneavoastra si ii incredintez de adanca mea pretuire.
Aurelian Scrima, director Editura Herald 
 Afisari: 528  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
adica m-am inselat?   de vertigo
Toti sunt la fel   de roxana_vl
De ce nu lucrati impreuna?   de hidalgotu
De ce nu lucrati impreuna?   de hidalgotu
Pentru Herald, toata stima!   de night_blues
Tine-o tot asa!!!!!!!!!!!   de codrud
La noi ca la nimeni.   de mateig
….. da da… lupul pazeste oile   de Andrei.Duta
A r h i v a
  Lordul "sub patru regi"    
  Tinerete decapitata    2 comentarii
  Popor antisemit    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01984 sec.