Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Popor antisemit
Tanarul Alexandru Bogdan Duca scrie la revista "Cultura". Este absolvent de teologie. Greco-catolic. Eseurile sale sunt constant antistangiste. Le citesc, mereu cu placere, pentru claritatea lor simpatica, nedilematica, aproape propagandistica. De ce sa nu existe si propagandisti de dreapta, mai ales unul ca acesta, care stie sa nu cada in excese fundamentaliste ori mesianice?
De curand, revista "Cultura" a pus in dezbatere volumul lui Sorin Lavric "Noica si miscarea legionara", Humanitas, 2007. Alexandru Bogdan Duca face parte din mediul redactional al revistei si i-a fost usor sa prevada ca volumul lui Lavric va fi atacat cu argumente de stanga de colegii sai de la "Cultura". Asa ca, o si recunoaste, a primit invitatia de a participa la aceasta dezbatere ca pe o provocare. Sorin Lavric mi-e prieten, il voi apara de orice atac, chiar daca nu cunosc inca in ce vor consta aceste atacuri, dar imi imaginez ca va fi vorba de ceva de genul acesta: Noica este prezentat de Lavric ca un justificator al antisemitismului legionar si aprobat ca atare.
Nici vorba de asa ceva in comentariile celorlalti participanti la dezbatere. Dar Bogdan Duca trebuia sa-si apere prietenul cu orice pret. Ei, bine, iata pretul: Duca zice ca legionarii n-au fost antisemiti. Atunci de unde vine legenda aceasta? Simplu, zice Duca, de fapt, poporul roman a fost un popor antisemit, ceea ce noi, romanii, nu putem recunoaste si, de aceea, am cautat un tap ispasitor, un fel de tap justificator, mai exact, pe care sa cada vina noastra de nemarturisit, iar acest tap trebuia sa poarte un nume si acest nume era pe tava: legionarii. Prin urmare, teza lui Bogdan Duca va curge asa: poporul roman a fost un popor antisemit, acum nu mai este, dar intre romani au fost unii care au scapat de acest pacat, legionarii. Cum de au scapat? Uite-asa: cei de la stanga nu cred ca omul e rau de la natura (societatea l-a inrait), iar cei de dreapta cred ca omul e rau de la pacatul originar. Fiind la dreapta dreptei, legionarii, prin urmare, credeau ca omul e rau prin nastere, ceea ce inseamna cu ei, legionarii, nu aveau cum sa dea vina pe evrei pentru pacatul nostru originar, caci nu Eva se trage din Abraham, ci Abraham din Eva.
Argumentul, strict teologic, de mai sus nu explica de ce poporul roman a fost, in istoria sa, de stanga, ajungand sa dea vina pe societate (adica pe evrei) pentru toate relele? Duca zice ca noi, romanii, am dat vina pe turci ca n-am stiut, n-am putut face istorie in Evul Mediu, iar apoi am dat vina pe evrei ca n-am stiut face istorie postotomana. Renastere n-am avut, asa ca vai de mama noastra! Ce tine in aceasta dezlantuire antiromaneasca prolegionara? Care e veriga tare? Veriga tare e chestia cu vai mama noastra. Dar veriga slaba?
Asta nu mai e la mintea cocosului Duca. Romanii au fost antimoderni, unii, elitele conservatoare, inainte de a fi, unii, antisemiti, elitele fundamentaliste traditionaliste. Iar acest antisemitism era rodul unei confuzii intre fructele secundare ale modernizarii (comert, mai ales acela cu alcool, banci) si "geniul" comercial al evreimii.
Da, Eminescu a fost antisemit, dar nu pentru ca ar fi urat evreii ca evrei, ci pentru ca a considerat carciumaritul si speculatia financiara ca fiind opere economice pur evreiesti, iar nu produse ale spiritului burghez, modern, cum erau, in fapt.
Daca se uita in jurul sau si al revistei "Cultura", Duca ar fi putut vedea ca azi, aici si acum, carciumaritul infloreste pe romaneste, iar speculatia financiara e, adesea, opera BNR.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 1505  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
De ce este toata lumea antisemita ...??!   de jan dinu
viitorul va arata daca romanii au fost un popor antisemit sau   de silviana
Corect romaneste   de Camelian Propinatiu
ROMANII AU ANTISEMITI INTRE EI ,DAR POPORUL ROMAN NU ESTE ANTISEMIT   de puicu
Articol   de bogdanmate
Eronat articol sau eroarea e la autor   de Cristian G C
Bu-Duca despre Duca...   de JohnGreen1
A r h i v a
  Lordul "sub patru regi"    
  Tinerete decapitata    2 comentarii
  Indemn la buna-cuviinta    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03233 sec.